Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Polgár cenzus

2008.09.25. 20:44 :: Saman

A tegnap összetákolt modell birizgálja a fantáziámat egy-két oldalról.

A szocializmus alattvalói mentalitását elvileg a polgári mentalitásnak kellett volna felváltani.

Azon kívül, hogy nálunk a szervezeti kultúrák nálunk szankcionálják a problémák kimondását, tehát lenevelnek a polgári mentalitás kommunikációs alapjairól (Pál Tamásék kutatása), sokat hallottam kamasz koromban arról, hogy a francia felvilágosodás körül író filozófusok kifejtették anno, hogy a polgár vagyonos, független és akár a nemesnél is felelősebb.

Valami dereng, hogy nálunk a polgárok bevonása a döntéshozatalba egy olyan vagyoni cenzushoz volt kötve, amely az emberek 80%-át kizárta a szavazópolgár státuszból akkor, amikor beveztték az "általános" választójogot.

Értelme van a döntéshozatalból eleddig kirekesztett rétegeket bevonni a döntésekbe, különösen, ha igénylik (jelzik a forradalmak), a jóléti társadalmak utáni innovációk polgárai meg egyenesen nem élnek meg erőteljes öngondoskodás és erőteljes önszerveződés képessége nélkül.

Nos, hogy is néz ez ki nálunk a rendszerváltás után?

Mennyire lehet a vagyonosodott rétegre számítani a hazai demokráciában? Ha mindenki tudja, hogy a jelenlegi parlamenti pártokrácia a szemünket kilopja, kik fognak új erőt szervezni?

Milyen mentalitás kellett a hazai vagyonosodott rétegbe való bekerüléshez?

Ha a politikusaink végérvényesen elkurvultak, és már olyan mértékben hordják szét a közpénzeket, olyan mértékben ignorálják a jogrendet, hogy ezzel már mindenki tisztában van.

Az az érzésem hogy nálunk a kisvállakozó is a predátor helyi változata. Neki is a tapasztalata, hogy az versenyképes, aki képes a közjót teljesen figyelmen kívül hagyva a saját gazdagodására koncentrálni.

Neki is az a mentalitása, hogy lehetőleg senki ne lásson bele a működésébe, cserébe ő se néz oda, amikor a politikusok vagy a köztisztviselők lopnak!

A demokráciaépítő mozgalmak így nem csoda ha kipusztultak. A pártokrácia kifejezetten ellenséges érték tartományba tartozik, a vállalkozók pedig hozzák az alattvaló mentalitásunkat négyzetre emelve a világ leg szélsőségesebb individualizmusával.

Ki tartana fenn ilyen mozgalmakat, akár csak magnak, akár az indián rezervátum szinten? A predátorok, vagy a vállalkozók, vagy a szegények családi kasszája?

Gyakorlatilag az a kérdés merült fel, hogy a társadalmi tőke, kulturális tőke és pénztőke szűkében lévő alsó középosztály, akik ma már kevesebb bevételből gazdálkodnak, mint amiből meg lehet élni, miért nem szervezte meg magát a predátorokkal szemben a családi kasszája terhére?

Négy éve Laki László ifjúság szociológus tartott egy könyvbemutatót. Arról panaszkodott, hogy a jelenlegi magyar társadalomban már a szociológia klaszikus (pl. Weberi) fogalmait sem lehet elővenni. "Mi az a középosztály?" "Ki a polgár?" Ki a jobb meg bal? Melyik szociálisabb? Melyik árt nagyobbat a nemzeti öntudat fejlődésének?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr85681792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása