Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Titkos EU-s részvételi demorkácia törvények kis hazánkban

2008.09.21. 14:52 :: Saman

Az egyetemen Munkaügyi kapcsolatok óránk volt. Kicsit ledöbbentem, hogy én, aki rajta tartom a szemem a munkahelyteremtés témán és a "civil részvétel a döntés előkészítésekben" témán elég sok újat hallottam arról, hogy miként is működik az ágazati kormányzati kontroll.

A sírós szemem persze egy percig sem csodálkozott, hiszen a pártokráca hogyan oldja meg, hogy az EU felé fel tudja mutatni a civil kontroll intézményeit című kérdésben borítékolni lehetett, hogy attól még létezhetnek ilyen intézmények, hogy én nem tudok róla.

A LEADER ami egy régóta jól funkcionáló helyi gazdaságfejlesztési módszer régóta jól működik az EU-ban és sikeresen adaptálták újabb és újabb országba.

A módszer annyi, hogy helyiek alkotnak valamilyen stratégiát, esetleg profilt adnak a térségi együttműködéseknek. A forrás elosztásban a civilek és a helyi gazdasági szereplők szavazati többségével biztosítják, hogy a politikai maffia ne uralja el a programot.

Nálunk ezt úgy oldják meg, hogy a pártokrácia a sógornőjét mutatja fel helyi civil társadalomként és az anyósát helyi gazdaságként. Gyakorlatilag ezek a 2-7 milliárdos helyi források a zsákmányszerző pártokrácia totális kontrollja alatt lesz majd elosztva!

Az órán látott 2 éve működő érdekegyeztetési modellről valószínűleg azért nem hallottam soha, mert a pártokrácia és a vele együttműködő sajtó gondosan figyel arra, hogy csak a vérségi kötelékeken keresztül a legnagyobb predátorok emberei jelenhessenek meg az egyes érdekérvényesítési fórumokban.

Az érdekérvényesítést nálunk különböző módszerekkel "küszöbölték ki" az egyes rendszerek. A premodern korban a fölső kasztnak pallosjoga van, később a felvilágosult abszolutizmusban nemzeti virtusból ellenállunk az uralkodói vagy a Széchenyi féle liberális  modernizációs javaslatoknak. A Bethlen - Peyer paktum arról szól, hogy nagy kegyesen megengedi a helyi szakszervezeti tevékenységet, ha nem szerveznek pártot a szakszervezeti bázisok.

A kommunisták arra használják a szakszervezeteket, hogy az állam által kitalált felvilágosult abszolutista keserű pirulákat benyelje a köznép. A szakszervezet a saját karikatúrájává válik, azaz tilos mandátum alapján képviselői szerepet vállalnia, helyette az pártállamgépezet prédikátora szerepet tölti be.

Ezek a szakszervezetek egyszer csak "becsöppennek" a szabad és demokratikus rendszerváltás utáni "demokráciába".

Az Országos Érdek Egyeztető Tanács amely "A" reflektor fényben lévő csúcsszerv úgy döntötte el, hogy kik vesznek részt benne, hogy akik az alakuló ülésen részt vettek, azok a tagok.

Se mandátum képzési kényszer, se tagságot nem kell tudni felmutatni, semmi nem méri a kivívott elfogadottságát a bent lévő munkavállalói és munkáltatói képviseleteknek.

Ami ennél is nagyobb döbbenetként hatott rám, az az Ágazati Párbeszéd Bizottságok rendszere.

Előre kell bocsátani, hogy a Munkahelyteremtés országos társadalmi vita székesfehérvári fórumán felmerült, hogy Németországban azért működik a szakszervezeti érdekképviselet, mert ágazati megállapodásokat kötnek.

Semmilyen helyi konfliktus nem marad magára, mert az egész ágazat sztrájkba lépne, ha valahol megsértik a megállapodást.

Nálunk ezért nincsenek sikeres béralkuk, ezért fogják tudni a megélhetési költségek alá szorítani a hazai bérszínvonalat, mert a helyi alkukban a tulajdonosi - vállalatvezetési rétegnek teljesen kiszolgáltatottak az alkalmazottak.

Nálunk kis létezne ágazati alku szint, de a munkáltatóknak jobban tetszik a helyi hatalma van - kiszolgáltatott alkuhelyzet, egyszerűen nem csinálnak ágazati szervezeteket és így nálunk ezért ez nem működik.

Az EU viszont előírja, hogy legynek ágazati egyeztetések!

Az EU-val kommunikál is egy hazai Ágazati Párbeszéd Bizottsági rendszer, amelyet 2 éve létrehoztak! 30 TEAOR szakmának van ilyen testülete.

El se tudom képzelni, hogy kik szálltak be munkáltatói és munkavállalói netán civil oldalról!

Tudtommal pl. a szociális munkásoknak nincs is szakszervezetük! A mi egyesületünk a 9133as TEAORON van. A szakmában alig ismerek közösségi szociális munkást! El se tudom képzelni, hogy mi például hogyan illünk bele ebbe a rendszerbe!

De nagyon is érdekel!

Utána járok!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr78674221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása