Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Demokrácia deficit = munkahelyteremtési krízis

2008.09.19. 18:50 :: Saman

A tudástársadalom nézőpontból nyílvánvaló, hogy a magas fokú társadalmi részvétel több szempontból létszükséglet, de sajnos ennek a gondolatnak  még a szakmai közegben sincs elsöprő társadalmi beágyazottsága.

A predátor pártokrácia alternatívája az a társadalomkép, ahol a szakmapolitikai és civil közösségek képesek az érdekeik érvényesítését számon kérni a politikusokon.

Képesek a mandátumok semmibe vételéért azzal büntetni a választott vezetőket, hogy kitíltják őket a közéletből, visszahívják őket.

A vezetőket nem arra választjuk, hogy karizmatikus rögtönzésekkel kísérletezzenek rajtunk.

Arra választanak a demokratikus közösségek vezetőket, hogy végrehajtsanak. Végrehajtsák a közösség által megalkotott programot, elérjék azokat a célokat, amelyeket a közösség kitűzött.

A mandátum képzésen kívül a civil társadalomnak abban van még óriási szerepe, hogy végrehajtsa a munkaerőpiaci reintegráció megannyi lehetséges próbálkozását.

  1. Közösségi vállalkozásokat alapítson az inaktív rétegek megélhetési hátterének megteremtésére.
  2. Konkrét célcsoportok hiánypótló támogató humánszolgáltatásait megszervezze (kisgyerekes anyák, romák, alacsony iskolai végzettségűek, 45 év felettiek stb.)
  3. Olyan közösségi tereket hozzon létre és tartson fenn, amelyek támogatják az egyes célcsoporotok devianciákat megelőző erőfeszítéseit. (ifjúsági közösségi ház, roma közösségi ház, teleház, felnőttképzési centrumok)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr68671851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.09.20. 03:36:41

Kedves Sámán!

1) A képviselők visszahívhatóságáról még néhány évvel ezelőtt is az volt az értelmiségi közvélekedés, hogy: rohadt, büdös, fasiszta disznó, aki fölveti a visszahívhatóságot, mert hogy olyat nem lehet, mert, hogy az a demokrácia stabilitását veszélyezteti. Hát, igen:-)

1/a) Vessen meg, akinek ez jelent örömet, de én szoktam Fekete Gyulát olvasni. A napokban vettem elő egy réges régi cikkgyűjteményét, amiben, az egyik cikkben összefoglalja (1982-ben íródott a cikk), hogy a hatvanas évek eleje óta hányszor és hogyan fikázták le, rugdosták meg, mert a népesedési krízis kérdésével foglakozott. Gyönyörűség olvasni:-( Nem lehet nem ráismerni a hangra. A mai véleményformálók ugyanazzal a hamis és aljas "logikával" és retorikával élnek és lehetetlenítik el, kezdik ki a "célszemélyt", mint húsz, harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt. Jó, a véleményformálók egy igen jelentős része személyében is megegyezik az akkoriakkal, de a fiatal "kiszolgáló személyzet" se rosszabb, mint az öregek, sőt! Demokrácia:-D

2) Most mondd meg, hát nem jobb ez így, hogy kilóg a pata a lakkcipő alól, hogy világosan látjuk, hogy egy aljas, erkölcsileg és értelmileg lezüllött, dekadens horda uralkodik felettünk?! Demokrácia:-D (Köszönjük, Ferenc, hogy nem hagysz számunkra kétséget!!!)

3) Egy főiskolai tanár barátommal ballagtunk hazafelé és bementünk egy boltba kenyeret venni (a barátom, bármilyen munkát elvállalna, olyan szinten lecsökkentették az óraszámát, hogy nem tud megélni). A pénztáros kislány ráköszönt: jó napot tanár úr! A tanítványa volt, tavaly végzett. Barátom meséli, szinte naponta tapasztal efféléket. Akkor miről is beszélünk?:-)

4) Küldtem nekd emilt:-)

ü
bbjnick

süti beállítások módosítása