Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Eldördült a START pisztoly, csak nincs pálya és nem értik a versenyzők: Merre szaladjunk?

2008.09.03. 12:58 :: Saman

A munkaerőpiaci reintegráció egyik fontos eleme, hogy az új belépők vagy a munkaerőpiacot átmenti időre (például gyermekvállalás miatt) elhagyók visszatérésének támogatására kidolgozott START PROGRAM.

A sajtó felveti, hogy ezt a programot sem jellemzi az átütő siker. Miközben a hátrányos helyzetű álláskeresőkből Dunát lehetne rekeszteni, a rendelkezésre álló forrást mégsem hívják le a vállalkozások! "Hazánk lehangoló statisztikákat mutat, ha a hátrányos helyzetűek, így a kismamák, a pályakezdők, az idősek, vagy az alacsony végzettségűek foglalkoztatási adatait nézzük. A Start programok rajtuk segítenek, a szaktárca szerint még több tízmilliárd forint vár arra, hogy valaki igényelje őket." - írja a Piac és Profit.

Az eset kitűnően mutatja, hogy sem a csupasz információ sem a csupasz pénzügyi ösztönző rendszer nem alkalmas arra, hogy érezhető változást idézzen elő a katasztrofális foglalkoztatási szerkezet sebeinek begyógyítása területen.

Én mint Domschitz tanítvány mindhárom szempontból értékelni szoktam a fejlesztéseket. Az információ, a tőke, és a humán dimenzió szempontjából is.

A START program például egy alacsonyan humanizált, alacsony információ igényű és magas tőkeigényű fejlesztés. Ha a gazdaság és a kultúra bevenné a kormány ipari társadalom blöffjét, akkor ez a program egy sikertörténet lenne. Csakhogy nem akarunk ipari társadalom lenni! Nem akarunk visszamenni a 30-as évekbe, nem akarunk csökkenő és mellesleg kilátástalan életszínvonalat! Elegünk van a demagóg politikusokból! Elegünk van a centrumtól való leszakadás bővített újratermeléséből!

Jó kérdés, hogy a kormány miért nem HIt innovációkra költi a fejlesztési pénzeknek azt a harmadát, amelyet kötelező a humán infrastruktúrára költeni!

Miért kell szinte minden esetben átdefiniálni a hiT tartományba a fejlesztéseket?

Mikor fogják már fel a kormányhivatalnokok és a pártokrácia emberei, hogy az ilyenekkel súlyos károkat okoznak a jelennek és a jövőnek!

Az adóelkerülők és a feketemunkások számának lecsökkentése ebben a formában nem hozott eredményt!

A humán dimenzió teljes csődje miatt. A kormány úgy gondolja, hogy nem dolga szóba állni az érintettek szervezeteivel és a tudományos discurzus tagjaival és végeken működő humán szolgáltatások is úgy gondolják, hogy nem dolguk az ügyfél élethelyzetéből kiinduló terveken alapuló terepmunka!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr45646357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.