Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Eldördült a START pisztoly, csak nincs pálya és nem értik a versenyzők: Merre szaladjunk?

2008.09.03. 12:58 :: Saman

A munkaerőpiaci reintegráció egyik fontos eleme, hogy az új belépők vagy a munkaerőpiacot átmenti időre (például gyermekvállalás miatt) elhagyók visszatérésének támogatására kidolgozott START PROGRAM.

A sajtó felveti, hogy ezt a programot sem jellemzi az átütő siker. Miközben a hátrányos helyzetű álláskeresőkből Dunát lehetne rekeszteni, a rendelkezésre álló forrást mégsem hívják le a vállalkozások! "Hazánk lehangoló statisztikákat mutat, ha a hátrányos helyzetűek, így a kismamák, a pályakezdők, az idősek, vagy az alacsony végzettségűek foglalkoztatási adatait nézzük. A Start programok rajtuk segítenek, a szaktárca szerint még több tízmilliárd forint vár arra, hogy valaki igényelje őket." - írja a Piac és Profit.

Az eset kitűnően mutatja, hogy sem a csupasz információ sem a csupasz pénzügyi ösztönző rendszer nem alkalmas arra, hogy érezhető változást idézzen elő a katasztrofális foglalkoztatási szerkezet sebeinek begyógyítása területen.

Én mint Domschitz tanítvány mindhárom szempontból értékelni szoktam a fejlesztéseket. Az információ, a tőke, és a humán dimenzió szempontjából is.

A START program például egy alacsonyan humanizált, alacsony információ igényű és magas tőkeigényű fejlesztés. Ha a gazdaság és a kultúra bevenné a kormány ipari társadalom blöffjét, akkor ez a program egy sikertörténet lenne. Csakhogy nem akarunk ipari társadalom lenni! Nem akarunk visszamenni a 30-as évekbe, nem akarunk csökkenő és mellesleg kilátástalan életszínvonalat! Elegünk van a demagóg politikusokból! Elegünk van a centrumtól való leszakadás bővített újratermeléséből!

Jó kérdés, hogy a kormány miért nem HIt innovációkra költi a fejlesztési pénzeknek azt a harmadát, amelyet kötelező a humán infrastruktúrára költeni!

Miért kell szinte minden esetben átdefiniálni a hiT tartományba a fejlesztéseket?

Mikor fogják már fel a kormányhivatalnokok és a pártokrácia emberei, hogy az ilyenekkel súlyos károkat okoznak a jelennek és a jövőnek!

Az adóelkerülők és a feketemunkások számának lecsökkentése ebben a formában nem hozott eredményt!

A humán dimenzió teljes csődje miatt. A kormány úgy gondolja, hogy nem dolga szóba állni az érintettek szervezeteivel és a tudományos discurzus tagjaival és végeken működő humán szolgáltatások is úgy gondolják, hogy nem dolguk az ügyfél élethelyzetéből kiinduló terveken alapuló terepmunka!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr78646357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása