Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A predátor pártokrácia és a Bogár mitológia

2008.09.03. 19:40 :: Saman

A blogban már sokszor írtam olyan témáról, ahol ellentmondás feszül a pártok által hangoztatott ideológiák és az általuk diktált irányok között.

A politológusok rengeteget beszélnek arról, hogy a hagyományos fogalmi készletünk lényegében nem alkalmas a pártok kormány teljesítményének és a pártideológiáknak az értelmezésére, mert a jobboldal balodalibb a balodalnál pl.

A párt programoknak sem szokott köze lenni a végrehajtott kormány programokhoz.

Már olyat is hallottam politológustól, hogy a hazai pártok viselkedéséről semmilyen prognózist nem érdemes lekövetkeztetni, mert nincsen nekik kiszámítható viselkedésük.

Más országokban ahol a fogalmakkal le lehet írni egy pártot, annak van transzparens pártprogramja (az MSZP honlapján pl. nincsen fönn, hogy miket hazudoztak össze választási programkén!), azt a pártprogramot a párt tartja, ott lehet hellyel közel folyamatokat elővetíteni. Nálunk teljes a káosz!

A pártok ideológiája és a gyakorlati viselkedésük akár szöges ellentétben is állhat egymással. Az SZDSZ-ről szoktam írni, hogy a liberalizmus ideológiájában az erős civil társadalom vagy a versenyből kirekesztődött társadalmi rétegek érdekeinek képviselete egy lényeges elem, míg a gyakorlatban minimum akkora civilgyilkos vagy antiszociális múlttal büszkélkedhet, mint a FIDESZ vagy az MSZP. A munkahelyteremtés az a legfontosabb közügy, amelyben a pártokrácia beszéde és a valós cselekedetei leginkább más síkon mozognak. Szokták azzal kecsegtetni az embereket, hogy ha ők lesznek kormányon, akkor itt bizony munkahelyek várhatók, de a valós viselkedésük mindig ennek az ellenkezője. A kirekesztő, az integrációkra és a lehetséges együttműködésekre, az átlátható procedúrákra nemet mondó viselkedésük idézi elő azt az állapotot, amely az 50%-körüli aktív / inaktív arányt előidézte és fenntartja.

Az Iversen, Torben, Stephens, John D. cikkből idézett modell mentén ma azon gondolkodtam, hogy a Jobbik televíziója mennyi olyan műsort csinál, amely a pártállami és liberalizmus skálán vitatja a dolgokat. Hol az egyiket szidja, hol a másikat.

Bogár László összeesküvés elméletét elég érdekes hallgatni, mert rengeteg igazság és tényadat is van benne, de hozzá rak egy olyan magyarázatot, okfejétst, ami egyszerre tőke ellenes és egyszerre nemzeti. Ha a nagytőke a mi fő ellenségünk, akkor kitűnően el lehet árnyékolni, majd ha esetleg továbbra is padlón maradunk, újra és újra ránk számolnak, akkor lehet a láthatatlan ellenség láthatatlan harcmodorára hivatkozva tovább folytatni azt az ideológiát, hogy valakik itt tudatos stratégiával tartanak bennünket a sárban fekve.

A legutóbbi műsorában már a pártokrácia "minőségével" kapcsolatban is elkezdett érvelni, ami egy határozott fordulatnak tekinthető. Egészen más helyzetértékelés az, amikor arról beszélünk,  hogy mi mit tehetünk, mi hogyan készülhetünk fel. Hogyan értékelhetjük ki a hibáinkat, hogyan tanulhatunk meg lényeges technikákat azokon a területeken, ahol nincs mese: TANULNUNK KELL!

A koorporativizmus vagy ragadozó pártokrácia tengely teljesen más, mint amivel a jobboldali kommunikációs gépezet a műsoridőt strukturálni szokta.

Valahogy elválik, hogy mi az amiről beszél a hazai politikai közbeszéd, attól, amit csinál. A FIDESZ is szokott beszélni a részvételi demokráciáról, de ehhez képest a kirekesztő politikát az FIDESZ - MDF kormány vezette be a hazai közéletbe.

A két civil és integráció ellenes politikai oldal nem véletlenül blokkolja a sajtóban a tudástársadalomról szóló diskurzust. A koorporativizmus, és az, amit ők a háttérben a szalonpolitizálás szintjén napi szinten művelnek, az egy másik tengely két szélső pontja.

De arról nem szívesen hallanak a sajtóban!

Most este bekapcsolom a TV-t, az egyik csatornán azt siratják, hogy miért nem csinált az MDF kormány komoly elszámoltatást a kommunista hatalom szereplőivel szemben, és hátha ez most majd megtörténik, hiszen a Gyurcsány kormány után végképp egyértelmű mindenki számára, hogy (mellesleg, a pártokrácia felelőtlen magatartása miatt) romokban hever az ország. Ez az ideológia jogosítja fel őket az ország kirablására. Mivel az ex komcsik lopnak, ezért a FIDESZ báróknak is lopni kell! Mi meg szívunk! De van még mit ellopni? Lehet még tovább halogatni az olyan jellegű fejlesztéseket, amelyeket más országok már 20-40 évvel ezelőtt megcsináltak?

Átkapcsoltam az ÁTV-re ahol szinte sosem találok nézhető műsort. Jelenleg a Munkaügyi Minisztert interjúvolták, aki a közmunka programról beszélt. Az önkormányzatok és a hozzájuk dörgölőző vállalkozók, akik az ingyen munkaerőt használhatják valami értelmes elfoglaltságra együtt fognak működni. Állítólag! Az eredmények Szűcs Erika szerint 2010-körül látszanak  majd! Derce Tamás szerint ugye azért állanak elő olyan javaslatokkal, hogy csak a pártokrácia kaszt tagjai pályázhatnak közösségi vállalkozás pénzekre, mert náluk bejáratott dolog, hogy a helyi pártemberek ezeknek a pénzeknek a 10%-át is betejelik a pártkasszába. Azok, akik meg a helyi problémák iránti elkötelezettségből vállalkoznának közösségi vállalkozások megszervezésére, azoknak meg miért nincsenek erre pénztartalékaik? Nem szedték meg magukat eléggé a Kádár éra alatt?

Láttunk már ilyen állami-piaci-nonprofit "együttműködéseket" a LEADER program döntéshozó testületeinek létrehozásakor. Olyat is láttunk már, hogy a pártokrácia kilóra átlapátolja az állami szolgáltató rendszert a nonprofit szférába.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat egyik főembere meg arról beszélt, hogy az iskolafestés programnak mekkora nagy foglalkoztatási hatása lesz! Képzeljük el mekkora! Kőműves Miska és Festő Jancsi ezentúl nem 60.000 Ft segélyt kap majd, hanem 55.000 Ft bért! Tény, hogy a rendszert megfejik majd a vállalkozásokat megbízók, de ez sem jelent komoly belső kereslet növekedést. A fejlesztési pénzeket és az állami nagyberuházások pénzeit el lehetne költeni úgy is, hogy a festés problémák megoldása a járulékos haszon ne az egyetlen fejlődési terület legyen.

Ha például romákat akarnak bevonni az autópálya ezer milliárdok vagy az iskolafestési tízmilliárdok megrendelési állományába, akkor miért is van az, hogy nincs 5-nél több roma közösségi vállalkozás az országban? El lehetne érni, hogy súlyos milliárdok elköltése közben keletkezzen 50.000 roma közösségi vállalkozás? Persze hogy el lehetne! Csak a predátoroknak ellensége a helyi problémák megoldására önszerveződő módon reagáló helyi koordinátor! Ezért költünk el hazánkban úgy évi 1200-1400 milliárd fejlesztési forrást, hogy közben semmilyen változás nincs az életvilágban. Már a Minisztérium dolgozószobáiban befejeződik minden integráció! A helyieknek KUSS!

Minden egyes megmozdulásukban ott a ragadozó.

Ehhez képest Bogár László arról beszél, hogy az a fránya nemzetközi tőke, meg a liberális maszlag...

A pártokrácia a szájával igyekszik rajta tartani a közvélemény figyelmét a pártállam vs liberalizmus vitán, miközben a bakancsaival agyontapossa a civil életvilágot, és a "predátorokon kívül nincs élet" paradigma szerint rendezi be a fejlesztési források körüli emberi viszonyrendszet! nagy határozottsággal nemet mondott a koorporativizmusra és minden erejével a  verseny ellenes és integráció ellenes zsákmányszerző - ragadozó rendszer kiszélesítésével foglalkozik!

Ebbe pusztultunk bele az utóbbi 10 évben! Felébredünk végre?

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr46647025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása