Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Felhívásmágia vs. bázisdemokratikus hálózatok térnyerése

2008.08.28. 10:43 :: Saman

A pártok paradigmaváltásainál szokták elemezni a politológusok, hogy mire alapozzák a politikai műhelyek a hatalomba jutás alapjainak megteremtését.

A XX. század elején elő közösségek összefogása és érdekartikulációja értékszövetsége hozott össze, juttatott hatalomba csoportokat.

Később a tömegkommunikáció elterjedése után nem volt szükség ennyire a tagság és a párt holdudvarában lévő közösségi hálózatokkal való élő szövetségre, elég volt kialakítani a párt arcát, azt eladni a sajtóban.

A FIDESZ éppen ezért van bajban, mert ez az 5. arculata. Ez bevált. Épp az ez előtti volt olyan arculat, amely tagadta, hogy ideológiák mentén van értelme a politizálásnak. Akkor még azt próbálták eladni a politikai piacon, hogy gyakorlati kérdésekre gyakorlati válaszokat kell adni. Mivel abba majdnem belebuktak, ez meg elsöprő fölénnyel bevált (ők az egyetlen létező párt, amelynek felfogható, értelmezhető, megkóstolható ideológiája van), így aztán maradnak ennék. Persze ennek van olyan negatív externáliái romba döntik az országot, de ez már mellékes (nekik). Óriási pusztítást vitt véghez a FIDESZ azzal, hogy a közösségeket is levadászható, uralma alá hajtható bírkáknak tekintette, így a politika függetlenek kikoptak a hazai társadalmi közéletből. Így Orbán tud arról beszélni a FIDESZ ifjúsági szervezetének, hogy rajtuk kívül nincsen is közösségiség. A történelem persze nem fogja őt ezért megdicsérni!

A felhívásosdi ebbe a marketing ügyekbe egy eszköz. Egészen kicsi ügyek megmozdítására nem is szokták alkalmazni, és nem is működik. Nincsen mozgósító ereje!

Mondjak egy saját példát:

Közzétettünk egy felhívást arról, hogy mi civilek mozgósítsunk más civileket - helyi közösségeket, helyi vállalkozásokat a helyi LEADER ügyek döntés előkészítési folyamataiba való bekapcsolódásra.

Egy minisztériumi háttérintézmény közösségi szociális munkása keresett meg azzal, hogy vigyem már le az RDH-ban működő roma szervezetekhez, mert szeretne a lelkükre beszélni, hogy mennyire fontos beszállni a csoportonként 6 milliárd helyi pénzt szétosztó testületekbe. Látjuk a terepen, meg a HÍR TV is lehozza, hogy a hazai LEADER stuktúrák úgy biztosítják a civilek és a helyi vállalkozások döntéshozatali túlsúlyát a LEADER stuktúrákban, hogy az MSZP bárók az anyósukat hívják be vállalkozónak és a sógornőjüket civil szervezetnek. Ez a "fogd az EU 6 milliárdot és fuss!" egyik bevált módja a pártokrácia szerint.

Levittem a srácot Szabolcsba, én is érveltem ezerrel a roma vezetőknek, közzétettem a felhívást (tudván előre, hogy a kutya nem fog csatlakozni hozzá), aztán ennyi volt! Szégyen, de időnként tele van a hócipőm azzal, hogy a magánügyem egy olyan sztori, amihez széles társadalmi megmozdulás a hatékony! Éppen azt szoktam szajkózni a civilek között, hogy roninként vagy 4 személyes csapatként nem ütközhetünk meg seregekkel! Az öngyilkosság! Az egyetlen amit tehetünk, hogy megpróbálunk úgy túlélni, hogy jövőre már 8-an legyünk!

Az általam ismert LEADER előkészítések példája azt mutatja, hogy éppen hogy ártalmas a LEADER elveit betartva a helyi társadalom szereplőit integrálva, csúcsminőségű szellemi termékkel megjelenve pályázni a LEADER programba. Szabolcsban és Szolnok megyében is éppen azért dobták ki pályázatunkat, mert a megyében a legjobb volt a pályázat értékelők szerint.

Hogy honnan tudtam, hogy ez az ügy teljesen mozdíthatatlan? Honnan tudtam, hogy a felhívásomra semmi reakciója nem lesz?

Véleményem szerint ez a kérdés helyi integrációk kérdése. 100%-ban egy bázisközösségnek a kultúrájáról van szó. Egy kisközösség képes-e integrálni magába más személyeket - gondolatokat - módszereket.

A vezető értelmiség (dekódolom: média celeb), egy elég furi ügy. A sztárképzési alapvetésnek a lényege az hogy, másokra ruházunk olyan kompetenciákat, amelyeket valójában szeretnénk, de ...

Valóban sokszor ezek tényleg kipróbált, tapasztalt, vagy akár nemcsak segítőkész, hanem segítő képes figurák, de valójában a kisközösségnek kell kompetenciákkal felruházódnia.

HR szempontból ez egy MEGCSINÁLOD vagy MEGVESZED dilemma eldöntése a II. lehetőség szerint. Bár valójában arra szeretnénk használni a vezető értelmiség felvetéseit, hogy mi magunk épüljünk belőle. Szóval mégiscsak az első lehetőségről van szó?

A kisközösségek valójában csak a MEGCSINÁLOD paradigmában hihetnek. Soha sem lesz annyi pénzed, hogy rendszeresen "sztárgondolkodókat" a közösség elé állíts!

Madártávlatból ezügyben egy hihetetlen pusztulás következett be a kultúránkban. 1993-ban vagy 94-ben áthallgattam a jogi karra, a Kéri Laci politikai szocializáció kurzusára. Prüszkölt a kurzus végén és megesküdött, hogy soha többet nem vállal ilyen kurzust, mert egyszerűen nem lehetett beszélgetni a hallgatókkal.

Elmondta, hogy az ő tudásuk éppen abból származik, hogy a 80-as években keresztül kasul járták az országot, és nyugdíjas kluboktól kezdve középiskolás diákokig bárkivel beszélgettek közügyekről.

Most meg idejön egy szakképzésbe szaktárgyat oktatni, és 2 figura reagál a felvetéseire a Pál Tamás féle mozgalmak erdélyi szárnyából egy srác, meg én.

Szóval az ott per pofa beleütközött a kultúra mint befoglaló keret típusú korlátba. Nem az előadó tehetségén múlott! Éppen ezért az erre nyitott közösségiségek azok, amelyek ezügyben limitálják a fejlődést! A celebek nem találnak élő közösségeket! Ehhez az interaktív kommunikációs helyzethez!

Éppen ezért tartanám forradalmi előretörésnek, ha a felhívásod technikai megszervezését ebből a szempontból értékelnénk! Van-e a kapcsolati hálónkban 5 olyan helyi közösségiség, amely rendszeresen azért jön össze, hogy gondolkodjon ügyekről! Ehhez tök jó ha a közösséghez kötődő, akár az életében résztvevő sztárokat is integrálunk, de tudd, hogy ez a helyi megtartó embereknek a mutatványa!

Összességében azért gondolom, hogy a bázisdemokratikus mozgalmak szisztematikus kiirtása megsemmisítő csapást mért tudástársadalom kialakulásnak hazai esélyeire, mert látom ezeket az érintkezési pontokat. Nincsenek ilyen markáns kultúrával rendelkező mozgalmak, megszűntek azok a képzési kultúrák, amelyek pl a tanuló szervezet diszciplínái szerint működtek, azaz volt saját maguk által kreált és újradefiniált jövőképük, volt markáns és élő rendszerszemléletük, volt szupervíziójuk, volt csoportmunka kultúrájuk, stb.

Rosszabb helyzetben vagyunk, nagyobb a távolságunk a tudástársadalom képhez képest (olyan szervezetekre alapuló gazdaság, amely képes az emberi erőforrásra építeni), és ezáltal tényleg csak a gazdasági leszakadás lehet a jövőnk.

A terápia meg az lehetne, hogy indián rezervátumként megmentünk néhány közösségi zárványban 80-as évekbeli tapasztalatokat - kulturális elemeket. Mondjuk ötnek már örülnék.

Látom, hogy ti vagytok az egyik ilyen élő közösség! Örülök neki, hogy az ősszel elindul egy kifejezetten közösségfejlesztésről szóló képzéssorozat nálatok! Így tudok abban reménykedni nem vész el teljesen a Pál Tamás - Almási István - Domschitz Matyi - Korom Pali féle mozgalmi tudásbázis.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr31637408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.08.29. 00:39:36

"ősszel elindul egy kifejezetten közösségfejlesztésről szóló képzéssorozat"

Ez hol és mikor?

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása