Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Olimpiaország, piaország, piaország, piaország

2008.08.25. 16:45 :: Saman

Beindult a nagy nemzeti hibáskeresőverseny: Vajon ki cseszte el a zolimpiát?

Az én eredetmondám így hangzik: Halász-Zuschlag féle paktum bevezette azt a fejlesztéspolitikát, ami normává tette a lopást a forráselosztó szervezetekben, azóta a demokárcia le van...

Oszt onnantól szélsebesen züllik le minden. Egy olimpiai bajnok 48- évesen edzőként lassan megfontolás tárgyává teszi, hogy vehet-e BKV bérletet. Egy 110-130. e Ft os jövedelemből ugyanis az ember nem bírja napi szinten újratremelni a szociális biztonságát. Ilyenkor jön a nagy kilátástalanság! Egy depressziós ember állítsa már elő please a csúcsminőségű - csúcsteljesítményű embert!

Elfogytak a tanítványok is. Lánykoromban is jellemző volt, hogy nem minden társadalmi csoport engedhette meg magának, hogy sportolni adja a gyerekét,...

Na de most! Fele annyi gyerek jár sportolni, mint 20-30 éve!

Pedig ennek teljesítménymotivációs jelentőssége is van! Aki nem tanult meg hegedülni, vagy nem foglalkozott olyan jellegű önfejlesztéssel, ahol hónapok, sőt leginkább évek alatt lehet összerakni az adott dolgot, az a munkájában is nehezen lesz projektképes embert feltételező szerepek betöltésére alkalmas figura.

Szerintem a gyereket nevelő családok 80%-a számára a sportolási kiadás, az bőven a luxuscikk kategórába soroltatik!

Gyerekkoromban 5. osztályos koromtól sportoltam. A szüleim gyakran a menzaebédemet se fizették, mégis azóta mindíg megtalátam a sportolási lehetőségeket. Általában előbb-utóbb volt annyi pénzük, hogy mégis-csak, de volt amikor a rendszer megoldotta valahogy.

Később már magam fizettem azért, hogy tanulhassak - fejlődhessek, de pontosan látom, hogy nem mindenki elszánt ennyire! A többség lemond az önművelésről, a mozgásról, a a tanulásról, a közösségről, a teljesítményről!

Maradék elven vagyunk kénytelenek beosztani a pénzünket, így a gázáremelések épp az idei szeptemberben cunami szerű: klubbelhagyó hullámot fognak elindítani a sportoló gyerekek körében! A sportra szánt 6-8 e Ft helyett fizetünk inkább a megemelkedett fűtésre meg a buszbérletre! A lányom iskolája most közölte, hogy a kerület tenderpályázatán nyertes cég ezentúl 12.000 Ft-ért eteti majd a gyereket! tavaly még 5-6000 volt a tarifa! A pártokrácia is maradék elven költ ifjúságra, közösségre, teljesítményre, demokáciára, tudástársadalomra!

Ha egy edző azt látja, hogy van 5 tanítványa, akinél inkább a közpénzből fizetné, "csak járjon a gyerek..." akkor van hová nyulnia?

Van arra forrásunk, hogy befektessünk egy-egy klubb 5 gyerekénél abba, hogy ne hagyja abba? Létezik szolidaritás, ami nem engedi, hogy a sport csak a társadalom fölső 20-30%-a számára legyen válassztható szabadidő eltöltés, és öművelési pálya?

Ma 10 gyerekből 2-3 sportol, míg 25 éve 6-8 volt a normális!

Egy polgármester ismerősöm azt az álmot dédelgeti, hogy összehoz egy sport mentor programot, ahol akár szegény sorsú gyerekek számára megteremti azt a feltétel rendszert, ami segít benntmaradni, legalább a szuper tehetséges gyerekeknek.

Meglepődnék! Ha a forráselosztó rendszer elismerné, hogy a sport, a teljesítménymotiváció, a társadalmi mobilitás ilyen módon összekapcsolódhat! No nem mindenüt!!! Legalább egy kérész életű pilot program erejéig!

Bezzeg a spanyoloknál! Ott 5 órája van a gyerekeknek az iskolában, és abból 2 foci!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr66632349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása