Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Decivilizácó = rebarbarizáció

2008.08.13. 21:02 :: Saman

Tegnap egy partyn összefutottam egy olyan emberrel, aki olyanokat olvas, amiket én írok...

Jót beszélgettünk kb. a késő délutántól késő estig, több interkultúrális tanulás témát alaposan végig dumáltunk. Mostanában nagyon magányos vagyok, tegnap a telefonomat is kikapcsolták, így tök jól esett, hogy nem otthon depizek, hanem valakit ezerrel érdekel az, amiban lassan elfelejtek hinni.

Kiderült, hogy dolgoztunk már egy időben - egy munkahelyen így közös tapasztalatunk is akadt a hazai szervezeti ügyekben, bár új barátom leginkább külföldön dolgozik az utóbbi időben.

Ami teljesen letaglótozott, hogy jelenleg egy olyan osztrák pénzintézetnél dolgozik (Bécsben), amelyik a kelet európai régióban számos országban ott van. Finanszíroznak olyan fejlesztési projekteket, amelyek EU-s pénzekből működnek, de van egy rettenetes feszültség ebben a sztoriban.

Az osztrákok ugyanis nemzeti nosztalgiával tekintenek a magyar - osztrák közös ügyekre, így a főnökei, és a pár fős magyar stáb is nagyon szivesen hozná magyarországra ilyen pénzügyi termékeket... csakhogy! Míg Bulgáriában vagy Makedóniában egy banki közgazdász csapat úgy ítéli meg, hogy vannak annyira kiszámítható viszonyok, hogy meg lehet jelenni ezekkel a kockázati tőke hiteltermékekkel, addíg Magyarországra :  NEM! Annak ellenére nem, hogy az emberek szeretnék!

Nálunk ezt a témát hellyel közel pedzegette valami kutatás (mármint, milyen megoldások adódhatnak az EU pénzekből finanszírozott humánszolgáltatások likviditási problémáinak megoldására), de annyira semmitmondó anyagot tettek le, hogy, nem lesz ebben a ciklusban se civil bank, se szociális gazdaság logikájú kockázati tőke hitelezési konstrukció, se az EU pénzek körüli (csak a civil humánszolgáltatóknál jelentkező) 50 milliárdos likvidtőkehiány normális megoldása.

Megmutattam neki a blogomat, "büszkélkedtem neki" azzal, hogy ezt a rebarbarizáció rovatot hízlalom leginkább... mire ő elmondta, hogy Hankis Elemér írt erről a jelenségről, csak ő decivilizációnak nevezte. Jelenleg a blogban 127 bejegyzés van a rebarbarizáció rovatban! Hozzá kell tenni, hogy csak az illsztráció kedvéért írok krónikaszerű leírást a leglátványosabb, sajtóban is megjelenő esetekről! Ha beszélgetni kezdek valaikvel, egyből mindenki tud 8 kitűnő példát!

Az a fogalom is ugyan olyan jó, direkt eztért hoztam be a Honti-féle emberi rendszerek fejlődését, hogy lehessen dolgozni ezzel a rend és káosz átmenettel, hiszen az MSZP és a FIDESZ ezerrel lapátolja át kultúránkat a szerep szintű embrei rendszerből a káoszba. Így a civilizáció előtti emberi "együttműködési" viszonyokból lehet nagyjából kiolvasni a politikai - társadalmi viszonyok alakulását. A kultúra alatti lét törvényszerűségei már az NCA szerződésekben megjelennek!

16 évvel ezelőtt főiskolás koromban már találkoztam Hankisnak ilyen írásaival, az egyik főiskolás tanárom felírt az asztalára egy cirka 20-30 betűből álló szót, amit Hankis a szerep szintre használ, és a vizsgán vett egy nagy levegőt, és felolvasta nekem, hogy "no erről mondjam már meg, hogy ez mi?" teljesen kiakadt azon, hogy simán részletes beszámolóba tudtam kezdeni... Szegényke azt, hitte, hogy fogtam, hogy mit ír a Hankis cikk. Ha nem ismertem volna a Honti - Domschitz fogalomrendszerét, akkor egy mukkot se fogtam volna fel belőle, persze ő eről mit sem sejthetett. Odafordult a többi vizsgázóhoz, és dühösen azt mondta: "Ez még ezt is tudja!"

Örülök annak, hogy mások is ugyan arra a következttetésre jutnak mint én, asszem újra felvetem a "Találjuk ki Magyarországot" Alapítványnak, hogy ismerkedjünk  egymással...

Legutóbb kitették ugyan a Munkahelyteremtés országos társadalmi vita anyagait, de időpontot nem sikerült összehozni velük. Remélem most talán összejön!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr78614807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása