Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Önkéntesek a Kanizsai kórházban

2008.08.01. 20:02 :: Saman

A Duna TV a leginkább humán szemüveggel megáldott hazai média beszámolt a Kanizsai önkéntes programról, ahol heti néhány napban, napi 2 órában önkéntes ápolók dolgoznak a betegek mellett.

Nagyon megörültem ennek a hírnek, mert a hazai önkéntes mozgalom vélhetően egyre nagyobb vehemenciával megjelenik majd az élet legkülönbözőbb területein.

A hospice szolgálatok, vagy az Otthon Segítünk mozgalom, számos betegcsoport például gyermekrák kezelésében segítő szervezetek eddig is látványos eredményeket értek el a saját területeiken.

Sajnálatos, hogy a pártokrácia nem enged teret a hazai önkéntességnek.

Egy kórház, sőt az őt fenntartó önkormányzatok költségvetése, egyrészt egyfajta hiánygazdálkodásra, másrészt egyfajta rablógazdálkodásra van kiélezve.

Egy állami intézménynek sosincs annyi pénze, amiből azt biztonságosan működtetni lehetne, másrészt sohasem tudhatja, hogy egy saját maga által képviselt költségvetési tétel ellen mikor melyik agyalágyult kormányszerv fog kurucos kirohanást intézni. Valószínűleg ezért nem indult el a helyi önkormányzatok által finanszírozott önkéntes kultúra, amely hozzájárulna az olcsóbb, ugyanakkor nem nyilvánvalóan diszfunkcionális - működésképtelen államképhez.

Az önkéntesek megjelenése egyébként növeli ezeknek a szervezeteknek az átláthatóságát és hatékonyságát! Közelebb visz az európai kultúrkörben szokásos kórházképhez.

Gratulálunk a kanizsai Dorottya Kórház dolgozóinak! Gratulálunk a programban résztvevő önkénteseknek! Köszönjük a Duna TV-nek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr9596480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása