Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hogyan lesz 18-ból 6? EU támogatások elinflálódása

2008.07.31. 07:41 :: Saman

2006-ban a két nagypárt folyamatosan azzal kampányolt, hogy mit is csináljunk a 18 ezer milliárd forintunkkal. Lassan, ahogy közeledett maga az alkuhelyzet, a pénz egyre fogyott és 10 ezer milliárd eltűnt. A tárgyalások idején már csak 8 ezer milliárdra kötött megállapodásokat a kormány és Brüsszel.

Lényegében érdemi társadalmi vita nélkül bement egy koncepció Brüsszelbe, ami iskolás módon visszaböfögte az EU direktívákat. Főként amerikai pénzekből élő nagy nonprofit szervezetek vettek részt a kocepció műhelymunkáiban.

A kormány abban megpróbált alkudozni, az EU tárgyalásokon, hogy had ne kelljen már humán területekre annyi pénzt költeni, de hát mivel a minimálisan kötelező 30%-ot is egy EU direktíva köti, így nem volt alku.

Viszont a tárgyalásra bevitt koncepcióhoz képest egy egészen más koncepció jött ki. Sorra kihúzták a civil programokat. Alig maradt olyan terület, ahol a helyi állampolgári önszerveződések szolgáltatásokat találhatnak ki helyi problémák megoldására.

Bekerült az a módszer is az NFT II. pályázati kultúrájába, hogy lehetetlen feltételeket támaszanak bizonyos programok elé, így gyakorlatilag a területen nem jön majd létre érdemi mozgás. Ilyen például a tranzit foglalkoztatási modell, ahol annyira lerövidül a képzési idő, és annyira kevés a projektre fordítható költségvetés, hogy lényegében lehetetlen ezekkel a feltétlekkel azt a személyiségfejlesztő munkát elvégezni!

Tegnap megjelent egy cikk, amely azt ecsetelgette, hogy a felénk 8.000 milliárd forintként bemondott EU támogatás 285 Ft-os euro árfolyamon volt számolva, de a forint most 230 körül vált! Így könnyen lehet, hogy elveszítettünk 1500 milliárd forintnyi támogatást.

Fogadjunk egy sörbe, hogy milyen forrásokat fognak kiradírozni az eddig koncepcióból?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr30593844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása