Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Zsákán kemény a helyzet: védelmi pénzt szed az MSZP a pályázati pénzek után

2008.07.25. 10:32 :: Saman

Az Echo Tv Nép Hangja műsorában bemutattak két magángazdát, akik elmondják, hogy miként számolták fel vállalkozásukat azért, mert bal és jobb oldalról politikai nyomás nehezedett rájuk! Miután nem bírták az ezzel járó stresszt, inkább elbocsátották az embereiket majd felszámolták a gazdaságukat.

Már amiatt is megérdemelné a közfigyelmet a téma, hogy a hazai mezőgazdasági vállalkozásoknak miként is néznek ki a hétköznapjai.

A riportból kitűnik,  hogy milyen konfliktusok húzódnak a vidékfejlesztés és a munkahelyteremtés körül. Hogyan rontja tovább a pártokrácia ezt a rendkívül kedvezőtlen gazdasági helyzetet!

Dióhéjban az a sztori lényege, hogy a kecske és juh tenyésztéssel, kecskesajt gyártással foglalkozó vállalkozó két hibát követett el! Megengedte az MSZP báróknak, hogy "mintaüzemként nézegessék és mutogassák" a telepet, ugyanakkor nem állt be egyik szekértáborba sem annyira, hogy valamelyik falkaállat rendszer megvédje őt a biztos pusztulástól!

A riportban rendesen körbejárják azt a témát, hogy a vidéki élettérben csak párttagkönyvvel lehet fejlődni. Aki beáll a pártokrácia szekértáboraiba az pár év alatt megszedi magát a közpénzekből, annak ellenére, hogy az iparági gazdasági környezet ezt nem indokolja, míg a többiek meg tönkremennek, sőt számíthatnak az 5-6 ellenőr intézmény állandó zaklatására, sőt fenyegetőzésére. Korábban elcsodálkoztam azon, hogy a Kárpátaljai magyarok miként tudnak virágzó falusi turizmus hálózatokat felépíteni. Rájöttem! Az ő államuk nem küld a nyakukra 4-5 olyan szervezetet, amelyik kicsinálja a vállalkozást! A mienk meg igen!

A konkrét esetpélda jól megmutatja, hogy miként is néz ki a zsákmányszerző pártokrácia az EU támogatások és a vidéki munkahelyteremtés szoros összefüggései. Félő, hogy az EU támogatások további pusztítást visznek véghez az egyébként lakhatatlanná vált vidéki térben. Ha már a vállalkozók közötti verseny átváltozik a támogatásokhoz való hozzáférés versenyévé, és azt pedig politikai lojalitás mentén osztogatják, akkor találkozunk ilyen esetekkel, ahol az alulmaradtak bedobják a törölközőt!

"Akik közel ülnek a tűzhöz azok érvényesülnek és aki kisember, és távol van, azt elnyomják, megfojtják."

Az is érdekes momentum a riportban, hogy amikor a vállalkozó Zuschlag brókerekkel tárgyalt, akkor amiatt nem tudtak megállapodni, mert az állam által kiküldött brókerek 300 milliós projektre szerették volna rábeszélni, de ő nem szeretne csak 30 milliós fejlesztést. Tudni kell a gazdasági szervezeteknek nyújtott támogatásokról, hogy max 50%-ig finanszíroznak és azt is utólag, nem belátható fizetési fegyelemmel. Tehát technikailag olyan beruházásra lehet pályázni, amire lényegében megvan a pénz!

Egy kecsketenyésztőnek pontosan mitől lenne 300 millió felhalmozott tőketartaléka?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr3584927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása