Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A munkahelyteremtési milliárdok meg a részvételi krízis

2008.07.11. 12:02 :: Saman

"Ez a részvételi krízis vezet az olyan piacgazdasághoz, ahol az aktív korú népesség fele szorult ki a munkaerőpiacról. Ez a részvételi krízis vezet oda, hogy a munkahely teremtési milliárdok elköltése nyomán nem látunk gazdasági föllendülést. Ez a részvételi krízis vezet oda, hogy a civil önszerveződések utcai zavargásokat, erőszakos fenyegetéseket szerveznek különböző társadalmi csoportok ellen."

Kedves bbjnick!

Már régen érik bennem egy olyan post, ahol össze kellene számolni, hogy a pártokrácia milyen forrásokat vont el a munkahelyteremtés és a civil közösségiségek elől!

Fontos leszögezni, hogy az EU, amely az előző Liszaboni Stratégiában világosan megfogalmazta, hogy a kormányok dolga az információs társadalom és a tudás alapú társadalom erősítésével a nemzeti keretek között kibontakozó teljes foglalkoztatottság elérése.

Az EU a hazai adóbevételek 1000 milliárd Ft körüli részét kéri el tőlünk a közösbe, és 1000 milliárd Ft körüli részt kapunk az EU kasszából. Lényegében elmondható, hogy az EU mint valamifajta központi kormány, magához ragadta annak a "jogát – lehetőségét", hogy ennek a fejlesztési forrás résznek a tartalmát strukturálja.

Olyan dolgokra „kötelez” bennünket, hogy költsük a tudás alapú társadalommal vagy fenntartható fejlődéssel szervesen összefüggő fejlesztésekre ezt a pénzt.

A blogomban számos bejegyzés arról szól, hogy az EU célok és procedurális garanciák ellenére a hazai apparátusi érdekcsoportok miként térítik el a munkahelyteremtést érintő fejlesztésekre megcímzett forrásokat ezektől a céloktól.

Nézzük a listát:

  1. Megyénként 1.9 milliárd Ft A HEFOP 1.1. programban 2004-2006-ban
  2. Régiónként 30 milliárd Ft a 2007-től kezdőd Regionális Operatív Programokban
  3. Gesztorszervezetenként 100 millió Ft LEADER csoportonként talán 53 nyertes volt, talán 5 vagy 8 milliárd Ft volt a felkészítő – előkészítő munka…
  4. A PEA (Pályázat Előkészítő Alap) talán 8 milliárd Ft-ból készített fel bennünket az EU csatlakozásra…
  5. A LEADER mostani formája 6 milliárd Ft-ot ad egy-egy csoportnak
  6. Az EQUAL Program félszáz szervezetnek adott 400 milliós nagyságrendű forrást a foglalkoztatás kísérleti kezdeményezéseinek kipróbálására…
  7. Az OFA ugyan erre a célra több mint 4 milliárd Ft-ot fordított
  8. 3 év elteltével meg kellene néznünk, hogy miként működtek hazánkban a Foglalkoztatási Paktumok…
  9. A „Lépj egyet előre!” programban miért költünk 30 milliárdot főként takarítónő „diplomákra”…
  10. Azoknak az ifjúsági szervezeteknek, amelyek a demokrácia az önszerveződések, az öntevékenység kultúrájába próbáltak módszeresen építkezni, szinte írmagjuk sem maradt!


Ez a közelmúltban elvesztegetett párszáz milliárd Ft lényegében lefedi a kultúraváltásra költhető források 90%-át. Azért nem kellene elcseszni ezeket a fejlesztési módszertanokat, mert ezek a források alapozhatnák meg, hogy valaha 70% fölé emelkedjen a foglalkoztatottság, a jelenleginek háromszorosára – ötszörösére emelkedjen az átlagos bérszínvonal.
Ezeken a programokon látszik, hogy hazánknak nincsen szándéka vagy nincsen tehetsége ebbe az irányba haladni! Bűnösek ebben a politikusaink, a munkaügyi fejlesztésekkel foglalkozó apparátusok sincsenek a toppon és a hétköznapi ember hozzáállása is nagyban hátráltatja a fejlődés lehetőségét!
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr91563593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.12. 08:54:03

Pazar! Mintha lyukas hordóba töltenénk a bort! Most jutott eszembe ez az idióta szóvicc: hívni kellene a kádár-t, hogy megjavítsa:-( Csak az a baj, hogy ez a rossz vicc másoknak is eszébe fog jutni:-(
süti beállítások módosítása