Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A kommunikációs emberi rendszerek fejlődése 7.

2008.07.07. 07:32 :: Saman

A Honti - Domschitz modell ide vonatkozó tanulságai

III. szint: a játszmák világa

A JÁTSZMA szintje a kialkudott szabályok - szerződések egyensúlya. Minden szabályban képesek a felek, (az egyenrangú felek) megállapodni.

Itt nincs eleve elrendeltség, hiszünk abban, hogy demokrácia van, hallgassuk meg a saját közösségünket, és közvetlenül vagy közvetett úton állapodjunk meg a szabályokban.

A játszmában mindenki domináns pozícióért furakodik. Verseny van, (modernitás), győzzön a jobbik, az erősebb, a szebb, az okosabb … mindenki igyekszik a "nem vesztes" pozíciókat elfoglalni. A versengés annál intenzívebb, minél inkább nyilvánvaló, hogy az erőforrások korlátozottak és a hiányos erőforrásokból az erősebbek többet vehetnek.

Az elfogadottság is kivívott legitimitásként jelenik meg, ha el tudom hitetni magamról, hogy én vagyok a legalkalmasabb a közösségem ügyeinek képviseletére, engem választanak meg képviselőnek. Ha az én cégem hiteti el magáról, hogy a legtapasztaltabb – a legjobb minőségű termék a mienk, és mindez a legkedvezőbb áron, akkor itt az üzlet.

A meggyőzés, az alku kulcselemmé válik, eljön a nyilvánosság ideje, a kommunikáció kulcsszava az ÉRDEK, a KELLENE.

A kommunikáció egységekre bomlik, minden kis egységen sikeresen kell átjutnunk ahhoz, hogy végső eredményt érjünk el. Nagy jelentősége lesz a procedúráknak. Itt már nem lehet egyszerűen csak úgy viselkedni, ahogy az ilyen szerepben szokás, itt már bele kell tenni egy kis személyes spirituszt, meg kell találnunk annak a formáját, hogy hogyan lássanak vonzónak bennünket.

A bizalom erősebb lesz a felek között, a kommunikáció lényegesen intenzívebbé válik és sokkal személyesebb is lehet a szerepszintnél. A közösségek vezetése kollektívebbé válik, a vezetői szerepekben folyamatos a csere a rotáció, így egyénként sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy megéljük magunkat irányítóként is, vagy hozzáférjünk azokhoz a szerepekhez, ami közel áll a személyiségünkhöz.

Néhány példa:

Az amerikai egyetemek jó részén olyan értékelési rendszer van, amely a hallgatók közötti rangsoron alapszik, a rangsorban elfoglalt hely határozza meg, hogy „hányast kapunk”.  Ez a rendszer egyrészt versengővé teszi a légkört, a tanulók nem segítik egymást, hisz ezzel a saját esélyeiket rombolják, és azt sem igen engedik, hogy valaki puskázással szerezzen jobb pozíciót. Egy ismerősöm, aki egy amerikai egyetemre ment ki ösztöndíjjal, majd sírva telefonált haza, hogy nem bírja az ittenieket, mert ezek naponta hajat mosnak, mindig mosolyognak és úgy élnek, hogy már hallgató korukban úgy nézzenek ki, hogy ha eléjük lépne álmaik munkáltatója, azonnal őket válassza ki a tömegből. Éljen Superman!

A rendszerváltás környékén keletkezett magániskolák, altruista pedagógiai műhelyek jórészében megjelenik egy partnerségen alapuló iskolai szemlélet. A tanárok éppúgy tornacipőben flangálnak a folyosón mint a diákok, a család fizet valamit azért, hogy a gyerek ide járjon de ha baja van valamivel, számíthat rá, hogy figyelni fognak a problémájára.

A játszma világa a politika hagyományos terepe. A demokrácia játszma. Mindenki állarcot fest magának, az állarcon az igyekszik bemutatni, hogy micsoda tökéletes party.

A hazai pártokrácia sajnos sokszor átdefiniálja a szerep szintre vagy a káosz szintjére a hazai közbszédet! A civil társadalom szervezeteit megsemmisítő rendszerváltás utáni pártok például bármikor tudnak szónokolni a részvételi demokrácia jelentősségéről , a fenntartható fejlődés fontosságáról. Hetente beszélnek hatalmas társadalmi vitákról és a néppel kötött legújabb szerződésekről, (ez az állarc része,) miközben még az ellenzékkel sem állnak szóba, de a civil érdek képviseletekkel egészen biztosan nem. Nem működik az én köszönök és ő visszaköszön cirkulus viciózus!

A saját állarcuk festegetése, a siker ilyen móódon történő hajhászása döntötte le lábáról az országot!. Abban kezdtek versengeni a pártok, hogy kinek nagyobb a… ( megfogható sikeressége). A FIDESZ kormány előtt mérhetetlenül kezdtek ellaposodni a kampányok, a 1998-as kampányt már alig lehetett észrevenni. A 4. arculatváltáson átment FIDESZ megalálja végső arcát, és minden eddiginél intenzívebb sminket fest az állarcra a 2002-es választásokon.

Had idézzek két példát még a 98-as kampányból:

Milyen érdekes fordulat, hogy a 98-as plakátok teljesen üresek és semmit mondóak. A felelősség, a jövő, vagy a polgárian polgáriság polgári hangsúlyozása szinte észrevétlenné tették a választási kampányt. Mosópor ízű reklám duma a FIDESZ részéről: a 6-oson a FIDESZ, a többi a "más párt" "más párt"! "A többség legyen a nyertes!" - hírdeti az MSZP plakátja!

A következő választásoktól viszont megtapasztaltuk, hogy a választások olyan polgárháború, ahol a szereplők szinte bármit megengednek maguknak a saját kivívott legitimitásuk növelése és a másik kivívott legitimitásának el erodálása érdekében.

A legutóbbi választásokon nagy plakát vita folyt arról, hogy jobban vagy rosszabbul élünk, mint 4 éve. Tételesen hozott adatokat a FIDESZ plakátsor, a gázárról, a buszbérletről, gyógyszerárakról, a munkanélküliségről, majd az index újságírói leellenőrizték, hogy helyesek-e a felhozott adatok, és kiderült, hogy sikerült minden adatban tévedni. A pályakezdő munkanélküliek száma valójában 43%-al emelkedik, míg a plakát szerint 72%-al, „a gázár: nem 67 százalék, és nem három millió család stb. Az MSZP plakátjai sem kevésbé hazudnak. A 800 km autópálya helyett a valós adat csak 361, majd az MSZP plakátok azt állítják, hogy a FIDESZ 7 Km autópályát épített, miközben a választások utáni hónapokban adtak át 64 Km-t az M3-ason.

A második hazugságtengeren, átveréseken alapuló kampány után jött a nagy őszinteségi roham, az öszödi beszéd, amelyben Gyurcsány megpróbál nemet mondani az eddigi népszerűség hajhászó osztogató versenyre alapuló politikának. Lehet, hogy a politika nem él meg állarc nékül, de önmaggéban az állarcból élni nem lehet!

Leállni az eddigi jóléti rendszer szimbólumait építő "ígéret versenyben", és nekilátni annak a romboló munkának, amely szembesít bennünket azzal, hogy ennyi adófizető nem tud eltartani ekkora államot, és ekkora inaktív réteget! Ez nem kis feszültséggel jár! A feszültség hullám annak mindenképpen jele, hogy a rendszer változásra kész, de az átrendeződés nem törvényszerűen következik be. Lehet, hogy minden marad a régiben! Lehet, hogy visszatérünk a korábban elhagyott keretekhez, azaz a játszma visszavált szerep szintű emberi rendszerré, vagy káosszá. A szerep szint restaurációja a "szigorú apa" politikuskép, ami közmunkára fogja az ellustúlt segélyezetteket, a káosz pedig egymás kölcsönös életveszélyes fenyegetése, vagy maga az emberölésre törekvő fizikai harc!

Az is napi realitás lehetne, hogy tovább haladunk a tiszta kommunikáció szintje felé, de a rendszerváltás utáni politikai elit megsemmisítő csapást mért a mai modernizáció motorjait alkotó mozgalmakra, szakmai műhelyekre. Márpedig a játszma szintnél mélyebb bizalmi viszonyokat feltételező tudás alapú társadalom nem nélkülözheti a civil hálózatokat, az altruista tudásmegosztás társadalmi intéméznyrendszerét, az informális hálózatok forradalmát!

A 90-es évektől nyugaton is kezdik felszámolni azokat a jóléti rendszereket, amelyek automatikusan ellátásban részesítik az állampolgárt, ha az bajba kerül. Ennek a kornak a fogalma volt a szociális védőháló. Olyan ellátó rendszer épül ki, amely állami intézmények helyett inkább nonprofit humánszolgáltatókkal szerződik, és az egyénre sokkal nagyobb felelősség hárul abban, hogy megteremtse a biztonsága feltételeit.

Az egyén dolga lesz a biztonság megszerkesztése, az intézmények ebben támogatnak! Ha nem rakok félre a nyugdíjpénztáramba, akkor az én felelősségem, hogy nem fogok tudni megélni a nyugdíjamból. Ez a rendszer egyrészt feltételezi a 450 ezer Ft-os minimálbérre épülő kétharmados társadalmat, amely fizetőképes keresletet teremt ehhez a tudástársadalom vízióhoz, másrészt feltételezi, hogy vannak képessé tevő humánszolgáltatók, amelyek eleve „Keljfeljancsi” attitűdökkel engednek neki az életnek, és bármikor készek visszaállítani ebbe a „Talpra állok!” üzem módba.

Hazánkban a rendszerváltás után rengeteg ilyen humán fejlesztés folyt, de mára írmagja sem maradt ezeknek a szellemi áramlatoknak. Hiába ad megrendelést az EU fejlesztések világa ilyen irányú humán fejlesztéseknek (élethosszig tartó tanulás megalapozása, kulcskompetencia alapú képzések, foglalkoztatási paktumok stb.), a rendszerváltás utáni politikai elit a tudástársadalom stratégiáját a tudáscentrumok, a civil szakmai alapon szerveződő műhelyek szisztematikus felszámolásával kezdte, ez az oka annak, hogy nem a Liszaboni stratégiában ajánlott teljes foglalkoztatás felé haladunk, hanem éppen az ellenkező irányba! Egy rövid 85-től 95-től tartó periódus után visszafordult a hazai modernizáció! Nem a bizalom elmélyülése, nem a szociális biztonság fokozódása, nem a tudásintenzív kisközösségek és kisvállalkozások elszaporodása jellemzi a hazai "fejlődést"!

A tudás alapú társadalmakban a gazdasági és az egyén biztonságának megteremtésére szakosodott intézmények a mégnagyobb bizalom irányába tolják át a viszonyokat! A játszma szint túl szűk kommunikációs keretnek bizonyulhat, ha a felek teljes bizalmára van szükség egy kapcsolat továbbviteléhez.

Ilyenkor beindul egy játék, amely során egy kicsit kitárulkozunk, majd ha azt tapasztaljuk, hogy erre pozitívan reagál a másik fél, sőt ő is hajlandó felfedni a lapjait, akkor mi még jobban és egy idő után konstatálhatjuk, hogy bízni lehet abban, hogy a másik őszintén bármit elmond, ami ide való, és mi is bizalommal bármit megmondhatunk a másiknak. Elvárássá válik az őszinteség a tiszta kommunikáció, és a felek szabadon, emelkedett lelki állapotban, szívesen belemennek a helyzetbe. Örülünk annak, hogy értenek, elfogadnak és megértenek bennünket, rácsodálkozunk egymásra. Szabad őszintén, szerep elvárások és játszmák nélkül állni egymás előtt!

Két exszocialista országban már elérték a 450.000 Ft-os minimálbért. Szlovéniában semmilyen jólléti vívmányt nem voltak hajlandók felszámolni, sőt korszerűsítették a rendszereiket, emellett fontosnak tartották, hogy 8 évig ne engedjék be a külföldi bankokat, és ne engedjenek át csak úgy semmilyen gazdasági pozíciót.

Ugyan ebben a 8 évben nálunk a külföldi bankok (meg a hazaiak) nem adtak hitelt a hazai kisvállalkozónak, szinte megszűnt a magánszemélyek számára elérhető kölcsön, eladtuk az élelmiszer ipart, a lakásállományt és közben kölcsönökből finanszíroztuk a jóléti kozmetikázásokat, felőröltük az alternatív oktatási műhelyeket és felszámoltuk az altruista tudásmegosztással foglalkozó mozgalmakat. Kialakult egy a Nagy gazdasági világvállságét felülmúló szegénység, a 30-as évekből ismerős demagóg politikai retorika, megszűnt a tudományos és a civil discurzus.

Ez az oka annak, hogy a demokráciához kötődő kultúra meggyengült, mielőtt megerősödött volna! Ebben a politikai elit felelőssége nagyon nagy!

Mind a bizalom tengely, mind a tudás társadalom tengely, mind pedig a participációs tengely azt mutatja, hogy a hazai modernizáció akadálya maga poltikai elit rálátásának a hiánya!

Beveztés: A bizalom lineáris skálája, kommunikációs alapfogalmak, feszültség és fejlődés, rendszerelméleti alapfogalmak,

I. szint: a KÁOSZ szintű kommunikáció dinamikája

II. szint: a SZEREP szintű kommunikáció dinamikája

III. szint: a JÁTSZMA szintű kommunikáció dinamikája

IV: szint: a HUMANISZTIKUS vagy KOMMUNIKÁCIÓS szint dinamikája

V: szint: a TRANSZPERSZONÁLIS élmény dinamikája

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr5556652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása