Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hamecz István: Kultúraváltás nélkül csak a legjobb balkáni ország lehetünk

2008.07.01. 11:28 :: Saman

Már többször hallottam a sajtóban arról a nemzetközi értékszociológiai vizsgálatról, amely kimutatja, hogy távolodunk a visegrádiak értékrendjétől és közeledünk a szerbek – makedónok – bolgárok értékvilága felé.

Hamecz István a blogban számos oldalról megvilágított kérdést feszeget:

„A közgazdaságtannak van egy olyan ága, amely azt állítja, hogy a gazdasági növekedés végső soron az intézményeken keresztül a kultúrától függ.”

RDH nyelven ez valahogy így hangzik:

A kultúra, mint befoglaló keret meghatározza az intézmények működését de, a humánszolgáltató intézmények szakmai teljesítménye a modernizációval összefüggő kultúra váltás sebessége!

Emiatt vagyunk óriási bajban! Mivel az ezzel való törődés az ellenzék részéről nulla, a kormány részéről pedig mínusz tartományokban értelmezhető, így bejósolható, hogy a mostani versenyképességi krízis csak a kezdet!

Van még lejjebb!

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr7547543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slizard 2009.03.06. 21:54:31

Mar regota figyelem Hamecz Ur megnyilatkozasait. Teljesen egyetertek vele. Itt egy altalanos kulturalis valsagrol van szo - a legtagabb ertelemben.
Nincsenek pozitiv mintak. S a legnagyobb baj az ertelmiseggel van, sajnos. Teljesen elzullottek. Fajoan sok peldat tudnek ra, ehelyett inkabb a jovo bolcsoirol tennek fel nehany kerdest. Mert (leven ertelmisegi)
kulon rosszul esik nekem az, amit ugy foglalhatnek ossze, hogy "az egyetemek szerepe az elmult 18 evi 'megujhodasban'".

Mi folyik peldaul az orvostudomanyi egyetemen, hogy az orvostarsadalom olyan, amilyen? 18 evvel a rendszervaltas utan - en ugy tapasztalom - meg
mindig nem kepesek a legelemibb kommunikaciora, betegekkel valo egyuttmukodesre sem. A gyogyaszati eljarasokban nincs egyseges protokoll, abszolut helyfuggo, hogy kit hogyan kezelnek.
A valtozas motorjanak az egyetemnek kene lennie, de hogyan ha (feltetelezem) "ugyanazok", "ugyanazt" tanitjak, mint "regen". (Nem az x vagy y gyogyszerre, vagy gyogyaszati eljarasra gondolok persze.)

Mi folyik a jogtudomanyin es a kozgazon, hogy - csak, hogy egy peldat mondjak - az ott vegzettek egy epkezlab torvenyt nem tudnak osszehozni - es ez miota igy van. Nem tudnak egyuttmukodni, tervezni, kompromisszumokat kotni, konfliktust kezelni. A tobbseg - parlamenti kepviselok is persze, sot - magukra nezve nem tartjak a torvenyeket, szabalyokat kotelezonek.

De nem is hallottam az egyetemeken tomeges elbocsatasokrol, oktato csererol, nyugdijazasrol - ugy tunik ugyazok, de legalabbis valahol ugyanabban a szellemben tanitjak ugyanazt, mint annak idejen, amikor tervgazdasagot es szocialista jogot kellett.

Hogy a bolcsesz karokon mi folyik mar nem is kerdem, mert az mindig is borzalmas volt.

Szeretnek peldaul latni egy elemzest arrol, hogy mennyiben lett uj az egyetemi rendszer az egyes egyetemeken a bolognai folyamat vegere (tisztelt passziv ellenallast sejtjeikbe beivok). Uj forma, totalisan regi tartalommal, mint mindig.

Fejetol (az ertelmisegtol) buzlik a hal, s a zsak (nep) megtalalja foltjat. Sajnos ez az orszag baja. Politikara vetitve: mar evek ota nincs kit valasztani, s az emberek megvalasztjak ujra-es-ujra ugyanazt. Egy halalos szimbiozis. A "masik oldalt" pedig kinosan minositi, hogy "ezekkel" szemben sem kepesek nyerni - de ez nem keszteti oket arra, hogy valtoztassanak.

Abbahagyom, mert ha konkretumokat kene irnom, akkor egy hetig is itt ulhetnek. A viragnyelvnek meg nem sok ertelme van.

Ahogy Hamecz Istvan is mondta egyszer (nem igy, de ez volt a lenyeg) - az ember korulnez es nincs az az ERTELMES csapat sehol, amire epiteni lehetne. Itt csak dilettansok vannak (akik raadasul tul sokat is kepzelnek magukrol).
Megis a lenyeg: 18 evvel a rendszervaltas utan be kellett volna, hogy kovetkezzen egy generacio valtas es ezzel egy gyokeresen
uj szemlelet kellett volna, hogy kiepuljon.
Az, hogy ez nem tortent meg tobbek kozott az egyetemek hibaja, ahol ujratermeltek ugyanazt a gondolkodasmodot. De az egyetemek
(akademia) merevsegerol, megujhodasi keptelensegerol nem szokott szo esni.

süti beállítások módosítása