Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kognitív disszonancia a közéletben

2008.06.27. 07:55 :: Saman

A Marketing Centrum megmérte, hogy az emberek szeretnének-e reformokat.

Az emberek: igen.

Akkor mi volt ez a népszavazás? Teszi föl a kérdést Bruck Gábor és Marián Béla egy NOL cikkben.

A megkérdezettek 80%-a továbbra is tisztában van azzal, hogy a reformok célja a kisebb és olcsóbb állam.

Sőt azt is tudják az emberek, hogy az adócsökkentéshez ez elengedhetetlen. A relatív többségük (47%) mondja, hogy ez a versenyképesség feltétele!

Ezek a reformok már megbuktak, de kezdjünk el újabbakat!

Igazi bizonytalanságtűrő nép vagyunk. Ha muzulmánok lennénk, bizonyára kiderítenénk a Koránban „bor”- ként megjelölt tiltott italra, hogy Mohamed csak a sivatagban termesztett borokra utalhatott. És nyugodtan vedelnénk szőlő nedvét, mint ahogy egyes muszlim országok a sört, a pálinkát nem feltétlenül sorolják a tilalom hatálya alá.

A cikk végkicsengése az, hogy tök jó ez a nagy káosz, mert ez a feszültség adhat nekünk erőt ahhoz, hogy talpra álljunk! Állítólag az írek, meg az angolok és az újzélandiak is egy kiadós vállság nyomán jutottak arra a felismerésre, hogy valamerre csak el kellene indulni.

Tudtommal az angolszász országokban fejlett civil társadalom integrálja a reform elképzeléskehez a nemzeti erőket. Írország reformsikere arról híres, hogy szakmapolitikai konszenzus alapozta meg az EU csatlakozást oktatási, egészségügyi, vidékfejlesztési, foglalkoztatási területen.

Nálunk leginkább „Őrült Néró” I. "vitatkozik" „Őrült Néró” II.-vel! A helyi fejlesztésekre célzott EU támogatásokat a miniszterek magánpénztárcájaként kezelik! A helyieknek kuss!

Az egyik előadja minden társadalmi párbeszédet nélkülöző karizmatikus elképzeléseit, majd a másik szépen megfúrja. Úgy járunk, mint a „se dió, se mogyoró” egérkéje a zsillet pengével.

A cikk optimista kicsengése, hogy az ilyen helyzetekben szokott a politika koorporatívba átmenni!

Szerintem nálunk ennek semmi jele!

4 komment

Címkék: politika demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr24541561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magnifique 2008.06.29. 10:50:12

"Állítólag az írek, meg az angolok és az újzélandiak is egy kiadós válság nyomán jutottak arra a felismerésre, hogy valamerre csak el kellene indulni." - tényleg nagyon sajnálom, hogy a magyarok nem ilyenek. mégis úgy gondolod, hogy amikor az ország nem csak elindul, de szinte révbe ér a balkanizálódás útján, akkor fog majd minden egy csapásra megváltozni? szerintem csak tovább fog rontani a helyzeten, hogy egy radikál csipet-csapat átveszi a hatalmat a sok reményvesztett, tehetetlen és tudatlan ember felett (pl. én, és még 9,5 millió embertársam), és onnan csak lejjebb lesz.

én már egyre lemondóbb vagyok a nemzeti egységgel kapcsolatban, de ha van remény, akkor légyszi szánj rá egy postot, hogy hogyiskéne (ha volt, csak elsiklottam felette, akkor bocs, és megnézem tüstént :)).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.06.29. 13:14:55

Ez a post bizony arról szól, hogy ez mennyire reménytelen erre felé, különösen a politikai elit modernizációrombóló aktivitása miatt.

Emlegettem egy Pedagógiai szemle konferenciát, amin volt egy előadás arról hogy lehet-e nálunk az írekéhez hasonló széles nemzeti konszenzus az oktatáspolitikai "hogyan tovább-ról". Asszem Buda Béla követte el, és szokásához híven k. jó volt. Kb. 32 szempontot sorolt fel, hogy nálunk mi hiányzik, milyen feltételek nem adottak ahhoz, hogy ilyen helyzet előálljon.

Ami miatt én legmélyebb depibe szoktam süllyedni azaz, amikor a rokon mozgalmak évekig nem engedik napirendre tűzni a velük szövetséges szellemi áramlatok témáit. Ha mi civilek nem működünk együtt, akkor szoktam úgy érezni, hogy minden elveszett... :(

magnifique 2008.07.01. 23:26:40

"Kb. 32 szempontot sorolt fel, hogy nálunk mi hiányzik, milyen feltételek nem adottak ahhoz, hogy ilyen helyzet előálljon."

igen, de ezek közül szerinted mennyi teljesíthető? ez az alulról szerveződés ilyen társadalomban szerintem lehetelen, a fentről szerveződő változás meg a fentieknek nem érdeke. itt csak a szélsőség fog változást hozni, és lesz, akiknek ez nagyon fájni fog.

egyébként én optimista vagyok úgy alapból, de egyúttal realista is. ebben a kommentben ez utóbbi tulajdonságom manifesztálódik.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.08.07. 15:53:45

miért ne lenne kooperáció? Már rég együtt lopják ki a szemünket, csak csinálják hozzá nekünk a cirkuszt!
süti beállítások módosítása