Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A fejlesztés jön és közben meg megy

2008.06.14. 06:28 :: Saman

Egy ismerőm kb. egy hónapja küldött nekem egy újságcikket, de csak  most nyitottam ki a levelet. A kormányzat info - közösségi tér támogatás politikának írja le a valósággal ellentétes, demagóg hazugságváltozatát.

Ez az az eset, amikor a kormány sok-sok pénzt költ el egy terület fejlesztésére, a laikusok azt hiszik, hogy a területen előrelépés történik, miközben hatalmas pusztítás a valós eredmény.

Az e-magyarország programot egy bennfentes apparátusi érdekcsoport úgy intézi, hogy a bázisok egy éves szolgáltatást adnak el 286.000 Ft-ért. Ebből általában számítógépet vesznek, és ingyen jut 1000 éves bérkeretnyi támogatáshoz a kormányprogram.

Készült felmérés arról, hogy mi a különbség a pusztán számítógép és a számítógép + segítő felállású szolgáltatások felhasználása között! A másik barbarükk az újságcikkben bereklámozott Integrált Közösségi Tér című förmedvény, ami elpusztítja majd az utolsó talpon maradt kistelepülésen létrejött civil humánszolgáltatókat is!
30 milliárdos fejlesztési siker! Ez a porhintés magasiskolája!

A valóság úgy néz ki, hogy a zsákmányszerző pártokrácia olyan maffia lett, aki sápot szed a helyben megválasztott képviselőitől. Ahhoz, hogy ők a közvagyonból lopni tudjanak, az összes létező humánfejlesztési forrást épületekre kell költeni, mert a korrupció beolajozott csatornái úgy működnek, hogy duplán fölül árazott építőipari beruházások és javítási - felújítási munkák területéről sápolnak a maffiaközpontokba a politikusok. Ezért van éles érdek ellentét az ország jövőjét szem előtt tartó civil - szakmai önszerveződések és a pártokrácia között. A civilek szeretnének munkahelyteremtésre, humán beruházásokra  költeni, de a pártokrácia lopni szeretne! Most!

Éppen ezért amikor 30 milliárdot költ például a "mindenki irodája", falusi "ifjúsági közösségi központok", "informatikai analfabetizmus felszámolása" területekre, akkor inkább véghezvisz egy 60 milliárd forint veszteséggel járó pusztítást a vidéki teleházak megtizedelésével, mintsem hogy bevonja a teleház szövetségek bázisszervezeteit a fejlesztésekbe.

Az OFA-ROP szükségletfelméréskor egy polgármesterekből álló fókuszcsoport tagjai azt mondták, hogy ameddig nem lesz államháztartási reform, addig nem bolondultak meg helyi humánszolgáltató szervezeteket csinálni, mert nem tudják finaszírozni a kötelező alapellátást sem!

A 60 milliárdos pusztítás abból adódik, hogy egy állami humánszolgáltatás mindíg kétszer annyiba kerül nominálisan, annak ellenére, hogy általában feleannyit tud!

Tessék bemenni egy Munkaügyi Központba! Az ottani ügyfélszolgálati munka társak simán azt állítják egy Munkaügyi Központos fejlesztő programjukról, hogy az nem létezik! Pusztán azért mert ők még nem hallottak róla (Közhasznú foglalkoztatás)!

A civil humánszolgáltatások olcsóbbak és hatékonyabbak, de itt nem is ez a kérdés. A hazai humán emancipáció, a humán szakmák presztizse ott tart, hogy a létét kérdőjelezi meg ezeknek a pártokrácia.  Ők döntenek a  források odaítéléséről, így a tudásintenzív fejlesztések területén eredményeket produkáló szervezetek nem jutnak forrásokhoz, helyettük a Zuschlag féle "ki oda se ballagott" - nem létező projektek futnak, és azok, amelyek információval fizetik ki azokat a fejlesztési helyzeteket, amelyeket nem lehet rendszerezett információval kifizetni!

"Milliárdok a teleházakra
- Nem kevesebb, mint harmincmilliárdnyi közpénzt fordítana a kormány közösségi informatikai fejlesztésre. Ezúttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) döntött úgy, hogy hátrányos helyzetű kistelepülésekre juttatja el az internetet. Az Új Magyarország vidékfejlesztési program részében a tervek szerint még az idén ezer olyan új közösségi ház jön létre Magyarországon, ahol a kihelyezett számítógépeken bárki ingyen internetezhet. A szaktárca honlapján már megjelent egy pályázattervezet az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) működtetésére. A kiírás szerint a programba jelentkező települések az épület létrehozására ötvenmillió forintot nyerhetnek el. Ezért azt vállalják, hogy három évig működtetik a közösségi helyiséget, és ezért az FVM-től, az Oktatási és Kulturális, a Munkaügyi, valamint a Gazdasági Minisztériumtól különféle, köztük "automatikusan finanszírozott" támogatást kapnak. A támogatott közösségi terek befogadják az e-Magyarország pontokat, amelyek jelentős része már régen nem üzemel, vagy teleházak működhetnek bennük. Internetelérésüket a Közháló révén biztosítják. Mindezekből kiderül, hogy a kormányzat korábbi, hasonló logikával létrehozott, majd a finanszírozás leállását követően hamvába holt informatikai akciói nyomdokain jár az IKSZT. Ezzel szemben a szakmában már régóta tudják, hogy létezik másfajta finanszírozási modell is. Öt év alatt akár 250 milliárd forintnyi megtakarítást, illetve 12-14 ezer új munkahelyet eredményezhetne Magyarországon a TSR modell (Többcélú Szektorközi Rendszer) megvalósítása. Az Országgyűlés informatikai albizottsága holnap tájékozódik a TSR mibenlétéről."
Magyar Nemzet

Az info kommunikációs fejlesztések területén egyszerűen tessék megnézni korábbi cikkeket a területről:


Ez a cikk írja le azt a jelenséget, hogy az EU csatlakozást követően a pártokrácia miként kezdte el pusztítani a civil kontroll alatt kialakult humánszolgáltatásokat.
 

Ez a cikk az informatikai analfabetizmus pályázat kiírásában mutatja meg, hogy a pártokrácia már a kiírásban olyan feltételeket épít be, ami kizárja, hogy a terülten működő civil szervezetek a saját piacukon szolgáltatóként megjelenjenek.

Csak olyan vadbarmok jelenhetnek meg szolgáltatóként, aki a pártokráciával vérségi kötelékben állnak, a területről semmilyen tudással - gyakorlati tapasztalattal nem rendelkeznek, a területen tudástőkét és ügyféltőkét felhalmozott civil humánszolgáltatók nem rughatnak labdába! A pályázati kiírás szerint teleházak nem pályázhatnak informatikai analfabetizmus felszámolása jellegű tevékenységre! A mi pályázatunkat is mondvacsinált okokból kicsinálták. Azt állították, hogy nem nyújtottunk be árajánlatot az irodaszerek költségvetési sorra. Majd amikor ezt pótoltuk, akkor is azt állították, hogy nem. Így kizártak az elbírlható pályázatok köréből!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr45519604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása