Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

„…hagyd hogy tegyem, és tudni fogom!”

2008.06.05. 12:28 :: Saman

Konfuciusz ezzel a tanításával járult hozzá a tudásról szóló tudáshoz.


A papír alapú kvázi humán fejlesztések korában, amikor az EU-s humán fejlesztési forrásokból vagy tilos humán szolgáltatásokra költeni, vagy számos esetben tartalommal nem bíró fejlesztésekre költünk, fontos dologra mutatott rá a konferencia egyik előadója.

Cristhop Mandl az osztrák SOL elnöke arról beszél, hogy a szemléletváltás és az új típusú cselekvés milyen sorrendben követik egymást. A konferenciát a hazai SOL Intézet és a Piac és Profit rendezte.

Véleménye szerint a szemléletváltás a cselekvés közben születik. Bele kell bújnunk abba a tevékenységbe, aminek megismerésére, megízlelésére áhítozunk, és közben érezhetjük át, közben kaphatunk olyan impulzusokat, amely segít egy új gondolkodásmód, új megközelítés, új alkalmazás megszületéséhez. Eszerint téves az a felfogás, hogy beejtjük beteg lelkünket a megfelelő szerszámokkal rendelkező pszichológushoz, aki megjavít bennünket, majd a helyes szemlélet birtokában, majd sikeresen pörgünk tovább az életpályán. „A tanulás, a tanulóban zajló folyamat!” Az új szemléletet magunk építhetjük ki abban az esetben, ha merünk próbálkozni az általunk ismeretlen terepen, akkor is, ha bizonytalan ingovány ez számunkra!

A konferencián arról beszélt Cristhop Mandl, hogy a feszültségnek kétféle hatása van. Vagy megbénít, leblokkol, vagy cselekvésre, lépésre késztet. Meglehet, hogy erőt merítünk a kreatív probléma megoldáshoz a feszültségeinkből. Arra is használhatjuk a feszültség energiáját, hogy segítsen megtalálni a helyes utat.

Ahol találtunk valamit, ahol megtapasztaltuk azt hogy úttörő – alkotó módon élen járunk, a korábbi szorongást felváltja egy másik feszültség, a felfedezés öröme!

Konfuciusz ajánlása így kezdődik:

„Mond el, és én elfelejtem,
mutasd meg, és emlékezni fogok rá,
hagyd, hogy tegyem és tudni fogom!”

Ebből a nézőpontból világosan látszik, hogy a rendszerezett információs alapú és a tevékenység alapú humán fejlesztések között mi a szélsőséges különbség. Szakadék választja el a két világot! Az egyik idő és pénz pazarlás, a másik valódi befektetés a jövőbe.

„A betű öl, a lélek megelevenít!” így tartja a Zen.

Éppen ezért meg kellene találnunk azt az utat, ahol a munkahelyteremtés „iparágában” fel tudunk nőni a „képessé tevés” kihívásához.

Ehhez segítőképes emberekre van szükség! Nem papírprogramokra!

Egy MTA kutatás megvizsgálta, hogy az EU-s forrásokból létrejött mentor szolgálatoknak milyen a szakmai tartalma, és meglehetősen lesújtó képet fest a hazai humán szolgáltatókról. A blogban számos elemzés található arról, hogy annak ellenére, hogy az évi 1000 milliárd Ft 30%-át kötelező lenne humán befektetésekre fordítani, a hazai forráselosztó apparátusi érdekcsoportok a 30% 90%-át is eltérítik épületekre, vagy rendszerezett információ előállítására.

A legtöbb EU forrásnak maga a minisztériumi háttérintézmények az ESZA, a VÁTI Kht, a Promei Kht. a Regionális Fejlesztési Ügynökségek a címzettjei! Úgy tűnik, mintha a „hagyd, hogy tegyem… csak a kvázi köztisztviselőkre és a pártokrácia embereire vonatkozna.

A terepmunkára, a csoportos vagy egyéni útkeresés támogatására, a helyi társadalmi tervezésre szinte semmi nem marad!

Jó volt látni, hogy van olyan társaság, ahol otthon van ez a paradigma. Sajnálom az országunkat, hogy mennyire idegen nekünk ez a megközelítés!

Azért iratkoztam be HR szakra, mert azt gondoltam, hogy sokat fogok tanulni az emberi erőforrás fejlesztés területén ahhoz a tudásbázishoz, amit a Kultúrkörben kaptam. Azt is feltételeztem, hogy képet kapok arról, hogy a cégvilág mennyire érti – igényli – fejleszti a részvételen alapuló szervezeti kultúrát.

A HR szakma sokat tanít arról, hogy milyen a stratégiai emberi erőforrás menedzsment, de a gyakorlatban a hazai szervezeti kultúrák az 1920-50-es évek fogaskerék típusú szervezeti kultúráit építik, ahol a HR még csak papírmunkát végez.

Az állam és a gazdaság ezáltal súlyos csapást mér az ország versenyképességére. A civil – szakmai szervezetik is, amennyiben nem fognak össze azért, hogy megvédjék a pártokrácia karmai elől azt a 300 milliárd Ft évenkénti forrást, amit humán befektetésekre kellene fordítanunk, mi vagyunk azok akik nem emelik fel a szavukat az ellen, hogy a forrásokat nem a deklarált céloknak megfelelő célokra és nem a deklarált procedúrák mentén (szubszcidialitási - részvételi követelmények).

Sok ilyen tartalmas konferenciára és műhely beszélgetésre lenne szükség ahhoz, hogy lassan – lassan leessen a tantusz a nagyvállalatok vezetőiben, a civil – szakmai szövetségek választott vezetőiben, a pártokrácia szakreferenseiben és a közigazgatási vezetőkben.

A LEADER, a Regionális Operatív Programok és számos központi forrás azzal a deklarált fejlesztési céllal jött létre, hogy lehetővé tegyék: az emberek tudjanak részt venni saját sorsuk alakításában.

 

„…hagyd, hogy tegyem, és tudni fogom!”

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr64504943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.06.07. 00:23:07

"Sok ilyen tartalmas konferenciára és műhely beszélgetésre lenne szükség ahhoz, hogy lassan – lassan leessen a tantusz a nagyvállalatok vezetőiben, a civil – szakmai szövetségek választott vezetőiben, a pártokrácia szakreferenseiben és a közigazgatási vezetőkben."

Kedves Sámán! Nem fog (leesni a tantusz). Bocs, hogy ezt mondom, de így lesz, mert nem eshet le. Különbözőek az alapállások, az orientáció.

Te jó srác vagy, biztos érteni fogod (és félre sem érted), amit most mondok. Amit te keresel, azt Pilinszky így fogalmazza meg:

"Egy tökéletes körön, vagy még inkább
egy tökéletlen oválison át
nézi Isten a szörnyet. Millió
arc, kéz, köröm egyvelegét.
A háttérben hosszú és néma ágy;
közönséges párna és paplan.
A szörny patája átüti a padlót,
mire valaki elsírja magát."

No, most ezt próbáld beadni egy pártokratának vagy egy multináci mentálrabszolgának!

Aki érti, amit Pilinszky mond, az tud(hat) közösséget szervezni (akár azt is), aki nem, annak marad a Coca-Cola Company, a General Motors, az ESZA, a VÁTI Kht, a Promei Kht., a Regionális Fejlesztési Ügynökség, meg az MSZP...

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása