Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szili Katalin fenntartható fejlődés stratégiája

2008.05.16. 18:49 :: Saman

„Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a fenntartható fejlődés olyan új politika lehetőségét teremti meg, amelyben a gazdaság eszközként szolgálhatja a társadalompolitikai célok megvalósulását. Ilyen társadalompolitikai célként nevezte meg Szili Katalin a társadalmi különbségek csökkentését és a vidékfejlesztést. A parlament elnöke kitért arra, hogy a Ház hétfőn fogadja el a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács létrehozásáról szóló javaslatot, ami véleménye szerint új távlatot nyithat a politikában.
Szanyi Tibor, az MSZP Európa-politika tagozatának elnöke szintén  új baloldali politika szükségességéről beszélt, olyanról, amelynek az empátián, vagyis az emberek mindennapi problémáinak megoldásán, a fenntartható fejlődés jövőképén és a szabadság értékén kell alapulnia. A baloldalnak ezenkívül tisztáznia kell viszonyát a kapitalizmussal, a globalizációval és a klímaváltozással - tette hozzá az MSZP országgyűlési képviselője. Szanyi Tibor szerint az új baloldali politikát az is szükségessé teszi, hogy az úgynevezett harmadik utas politika betöltötte szerepét, ráadásul olyan jelenségek, folyamatok zajlanak a világban, mint a szociális feszültségek, reformfolyamatok lassulása és a jobbközép előretörése. "Vissza a baloldali gyökerekhez!" - adta ki a jelszót a szocialista politikus.”

Kb. egy éve egy 8 hónapon keresztül tartó konferenciasorozat zajlott le az MTA és a Természetjárók Szövetsége szervezésében a nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégia előkészítése kapcsán.

Végig ültük a talán 6 alkalomból álló rendezvénysorozatot és mondhatom egészen siralmas volt azt hallgatni, hogy mennyire ezer felé szórtak az ezzel kapcsolatos megszólalások.

Gyulai Iván legyen „1500 Ft a benzin”, Varga Csaba „zengedezzünk békemantrákat” javaslataitól kezdve Gazsó Ferenc „globálisan nő a szegények, az éhezők, és lassan az ivóvíztől elzárt népesség aránya”, Bogár László „a nemzetközi nagytőke eltervezte, hogy mi kipusztulunk”, és még sok előadó bizonygatta erre arra, hogy mekkora baj van és mennyire radikális új gondolkodási keretekben kellene megoldásokat keresnünk.

Maga a Nemzeti Fenntartható Fejlődés stratégia végül is egy semmitmondó papírsárkány lett. Sem érthető célok, sem megvalósítási irányvonalak, sem eszközök nem látszanak benne. Írtunk valamit, mert EU tanár bácsi szerint le kellett adni egy dolgozatot.

Nem lenne rossz előröl kezdeni az egész procedúrát, hiszen valójában nem kezdődött el érdemi tervezés, lényegében nem lehet tudni, hogy a különböző szereplőknek mi a hozzáállása a kérdéshez. Nem lenne teljesen az ördögtől való, hogy végre egyeztessenek a politikai pártok és esetleg meghallgatnák a civilek javaslatait.

Ezen a szálon tényleg újra lehetne gombolni a kabátot, és az is lehet, hogy az ellenzék is hajlandó lenne megszavazni néhány fenntartható fejlődéssel kapcsolatos intézkedés javaslatot.

Szili Katalin elvileg alkalmas lehet ezt a konszenzust összehozni, de jó kérdés, hogy eddig ez miért nem próbálta meg? Képes-e erre egyáltalán? Ha másfél év alatt nem jutottunk el odáig, hogy legalább valami konkrét megcsinálható mütyűrakármi területen lenne a stratégiához kapcsolódó javaslat, vagy lehetne látni, hogy középtávon miként fogjuk társadalmasítani ezt és ezt a területet, vagy melyek azok a területek, amiben kezdődik egy 10 hónapos társadalmi vita a helyzetértékelésről, vagy a megoldáskeresésről.

Sajnos ilyet nem láttunk! Szerintem ezzel a politikai garnitúrával nem is fogunk látni!

Gyurcsányizmusról is kiderült, hogy kristály tisztán ideológiából van! Egy hangyafasznyi intézkedést nem tudnak felmutatni abból a paradigmából, hogy a kultúra és az oktatás megreformálásából itt lendítenek a kulturálisan leszakadó társadalmi réteg gondolkodásmódján – munkaerőpiaci esélyein. Az "Új tudás Program" például ugyan úgy épületekre költ, mint akármelyik Regionális Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program. Annyira gyenge a humánorientációja ennek a társaságnak, hogy egy icuri - picuri kis humán területet sem képesek megcsinálni a 8 év alatt. Megveszekedetten épületekre költenek minden EU-s fejlesztési pénzt, mert a pártokrácia nem ért semmihez.

Nyomukban romokban hever a humánszolgáltatói intézményrendszer. A stratégiainak megnevezett kulcsterületeken hatalmas dögvész és pusztulat az van. Fejlesztés az nincs és nem is lesz! Nincsenek olyan végrehajtó apparátusok, akik abban gondolkodnának, hogy most akkor nekilendülünk és csinálunk valami értelmeset.

Most akkor Szili előáll egy "új" ideológiai kerettel?

Nem kellene inkább csinálni végre valamit?

Például abbahagyhatnák a civilgyilkos társadalompolitikájukat! Mert a fenntartható fejlődés nem a struktúrák újrarajzolásán múlik. A fenntartható fejlődéshez kellenek az emberek!

Kellenek az emberek önszerveződései! Szórhatnának hamut a fejükre, hogy a Kádár érában 10 szer akkora volt esélye eljutni egy fiatalnak egy olyan táborba, ahol a kortárs csoportjával szabadon strukturálhatja az idejét! Azügyben is, hogy a diktatúrában nagyobb esélye volt valakinek bekapcsolódni a közügyekbe mint most!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr22472897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása