Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Rendszerelvű vagy modell elvű" jövőkép II.

2008.05.10. 15:20 :: Saman

Kedves bbjnick!

Be akartam csempészni utólag az előző cikkbe néhány olyan dolgot, amit nem írtam le, mert nem volt időm. Pedig lehet, hogy onnan kellett volna startolni.

A szocilológia tanárom az egyetemen ortodox liberálizmus ügyben szokott bennünket abajgatni a tantárgy kapcsán, és nagyon élveztem, hogy tudtam vele csipkelődni a neomarxizmus, meg posztmodern, meg zöld nézőpontból. Amiben viszont közös gyökerekre találtunk az a humánetológiai érdeklődésünk. Ez a modell vagy rendszer elvűség kérdés innen is elindítható.

Amikor még 7.-es 8.os koromban etológus akartam lenni, faltam a Csányi Vilmos könyveit (Konrad Lorenz kedvet csinált ehhez) és nagyon élesen él bennem az a tétel, hogy az ember abban különbözik az állatoktól, hogy képes az utódainak átadni a világról alkotott tapasztalatait (ha úgy tetszik modelljeit) (Kuhn nyomán paradigmának is hívhatnánk) a beszéd útján átadni az utódainak. Azóta a csoportfolyamatokat is tudatosan figyelem, de sok hozadéka van az etológiai humán etológiai elméleteknek a politikai szocializáció számára is. A blogban számtalanszor utalok arra, hogy a pártvezérek különösen a jobb oldali politikai ideológia kovácsai használják a mi falkánk vs. ellenséges kultúra felépítményeket. Szerintem számos ponton túllőnek a célon és az ország súlyos árat fizet azért, hogy építgetik a saját falkájuk szavazóbázisának identitás mintáit.

Van ebben ilyen rovar - bogár kérdés. Nekem úgy tűnik, hogy minden rendszerelmélet modell de nem minden modell rendszerelmélet. Erre próbáltam a magam művészi eszközeivel utalgatni, hogy Nagy Szulejmán meg Lajos királyunk fejében a csatáról lévő modell, meghogy ezek az átkozott politikusaink is mintha statikus hülyeségek mentén gyártották volna le ezt a nagy kudarctömeget, amit napjainkban élünk.

Így hasból azt gondolom, hogy a rendszerelméletek olyan modellek, amelyek nem csak a saját belső működésükkel foglalkoznak, hanem a környezeti feltételekkel is. Ma vizsgáztam mikroökonómiából. A közgazdasági paradigma ezen modellgyűjteménye nagyjából így dolgozik: Egy termék árát meghatározó 147 tényezőből kb. ez a 12 meghatározó, a többi lényegében nem nagyon befolyásol, csak extrém esetben. (most jön a modellezés!). Tételezzük fel, hogy ebből 11 tényező nem változik! Statikus! A mérés alatt ugyan az a hatása! és EGYETLEN tényező hatását nézzük meg, hogyan hat az árra.

Kicsit viccesnek tűnik. A gyakorlatban a közgazdászok nem feltétlenül szoktak ilyeneken filózgatni és ezeket a modelleket számolgatni a cégüknél. (Cáfoljanak meg ha tévedek!)

Ezzel szemben a rendszerelméletek nekem rengeteg olyan impulzust adnak, amely segítségével a gyakorlati munkában a rendszerszemlélet logikája mentén indítok el fejlesztési folyamatokat. Csakhogy itt áttértünk a számok világából az ingoványosabb talajokra. Heurisztikus modelleket használunk, ahol sok-sok szerepe van a belátásnak és kevés a számokkal körbeírható sztori. Ez már inkább művészet mint tudomány, hisz a katharzisra építünk, és a velünk azonos "hitet vallókkal" fújunk egy követ!

A Honti - Domschitz bizalom fejlődésről szóló modell alapján el lehet gondolkodni azon, hogy a pártokrácia tevőlegesen részt vesz-e az ország vezető iparágának, a turizmusnak a tönkretételében, pusztán azért, hogy aztán megmentőként hamarabb kormányra kerüljön, mint ahogy azt a választási ciklus diktálná.

október 15.-ös bejegyzés a blogon:

"A jobb oldali politikusok, az elmúlt pár hónapban, napi szinten festették fel azt a képet elénk, hogy a világ legtermészetesebb dolga volna a baloldali politikusok deportálása. Azzal, hogy „hazaáruló”, „nemzetgyilkos”, „népirtó”, „a magyarságot kipusztítani akaró”, és ehhez hasonló jelzőkkel címkézték meg a politikai ellenfeleiket, azzal a normális politikai versengés síkjáról áttértek a közbeszéd egy másik dimenziójába. A pártok közötti választás versenye, egy siker-kudarc játszma, ahol az ügyesebb megkapja a kormányzás lehetőségét. A meg akarnak ölni bennünket, ami valójában így hangzik:„Öljétek meg a politikai ellenfeleimet!” Ez az üzenetcsokor, egy élet – halál harc komplementer kommunikációs helyzet. Amikor a másikba beleolvasom, projektálom azt a szándékot, hogy ki akarja irtani a magunkfajtát. Fogjunk össze, és ezt akadályozzuk meg! Ilyenkor azaz egyértelmű üzenet, hogy tessék menni Molotov koktélokat dobálni, hátha lemond a kormány!

Az ország elérte a GDP növekedési ütem mélypontját! Ennek az országnak az egyetlen toronymagasan kiemelkedő húzóágazata a turizmus. Az idén a turizmus a rendszerváltás utáni történelemben először annyira kevés külföldi turistát tudott felmutatni, hogy a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét! Nosza ennyire megszaladt nekünk?"

Később ha a kapcsolódó elméletet felvázolom itt a blogban, a kívülállók számára is láthatóvá válik, hogy muszály ezeket a rendszerszemléleti megközelítéseket használni, mert borzasztóan praktikus dolgokat lehet leszűrni ezekből a modellekből.

Peter Senge tanuló szervezet víziója azért merült fel bennem, mert a Kultúrkörben számos ilyen rendszerszemlélet terjedt (Honti, Domschitz Matyi kockája, Korom közösségfejlesztési víziója) . Nálunk alapvető (szub)kultúrális elem, hogy foglalkozunk a csoportmunka kultúra fejlesztésével, alapvető, hogy segítséget nyújtunk az egyénnek abban, hogy tudjon rápillantani a saját "sisakrosélyára", azaz kapjon  kortárscsoport élményt vagy szupervíziós lehetőséget. Peter Senge ezen 3 fókusza tényleg alapfeltétele annak, hogy tanuló szervezetté váljon egy szervezeti ügyekben együttműködő embercsoport. Kell tudni a rendszerszemléleti modellek segítségével a környezet és a szervezeti misszió ügyeit elemezni - mélyíteni - konkretizálni. Kell egy csoportmunka kultúra, és ehhez módszertani felkészültségre és vezetőképzésre van szükség. A csoportos szellemi alkotás tudatos építésére. Arra is nagy szükség van, hogy saját modelljeink - elméleteink - előítéleteink - szervezetben képviselt szempontjaink saját magunk számára elemezhetővé váljanak.

Nyáron vagy az ősz folyamán remélem mindkét témát leközlöm. A bizalom fejlődéséről van már kész tanulmányom, kifejezetten ezt a politikai szocializációs aspektust végiggondoltam már, de még akarok hozzá írni. A tanuló szervezet -  megközelítést meg el sem kezdtem.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr29462660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.05.13. 04:44:11

kedves sámán!

ugye?!:-) a jó öreg etológia:-) de ha már etológia, akkor antropológia, de ha már antropológia, akkor kultúrfilozófia, de ha már kultúrfilozófia, akkor filozófia...

elővettem Hamvas Béla Hexakümionját, ami ugyan senem "természettudomány", senem filozófia, de remek esszé (jól oda van téve) és próbálom követni a gondolatmenetét... hátha:-)

"minden rendszerelmélet modell, de nem minden modell rendszerelmélet": igen:-) csakhogy hol van az átjárás az analogikus gondolkodás és az analitikus gondolkodás között? szerintem ez nagyon izgalmas.

ü
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.05.13. 22:30:48

Kedves bbjnick!

Te aztán hétmérföldes csizmával ugrálsz a tudományok között. Hiába ez egy interdiszciplináris terület. Ezt az analog - analitic témát nem vágom...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.05.15. 01:46:22

kedves sámán!

jaj!, és mégegyszer, jaj!:-) no, majd ha gyurcsánynak lejár a "három nap az esztendő" a pártjába, beülök a helyébe "eszetosztani":-D

egy nagyon picit komolyabban szólva: ez az "ugrálás a diszciplinák között" csak arra próbált példaként szolgálni, hogy ebben a kérdésben (az alapkérdés, ugye: rendszer-modell, analogikus-analitikus gondolkodás) a tudományok leginkább egymásra utalgatnak (méginább "mutogatnak"); legalábbis abban a "mélységben" ahol én a dübricsizmámmal bukdácsolok bennük.

van itt két könyv, amit a témában érdekesnek tartok, hát szóba hozom: az egyik a (már emíltett)Hamvas-féle Hexakümion (ami tkpn. egy nagyobb esszé, afféle nietzscheánus tudomány- és modernitáskritika kábé), a másik Arnold Gehlen könyve a Kor-képek (ami tkpn. egy művészetszociológia- és esztétika-szerűség). ezek pölö, amennyire megértettem a mondandójukat, mindketten belefejelnek az általam "bolygatott" problémába.

ü
hű olvasód
bbjnick

süti beállítások módosítása