Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A búvópatak konfliktusok és a politika

2008.04.11. 12:07 :: Saman

A mai Tomcat-féle szélsőjobb kontra sokmindenki tüntetés kapcsán eszembe jutott egy régi-régi Diákjószolgálati Csoportos ügyünk, ami mentén Pál Tamás ezt a búvópatak – konfliktus kezelési kulturális sajátosságunkra felhívta anno a figyelmünket.

Anno bejött hozzánk egy srác panaszt tenni, majd amikor betelt egy oldal a probléma listával, majd később amikor pedagógusokkal is beszéltünk növekedtek a több oldalas probléma listák, elkezdtünk komolyabban dolgozni az iskola konfliktus kezelési kultúrájának fejlesztésén. Másfél év után beláttuk, hogy ez nem megy. A XIV. Lajosi elveket valló igazgató számos jelét adta annak, hogy alapvetően nem érdeklik a megállapodások, sőt a törvények sem.

Ekkor írtunk egy hosszú-hosszú közérdekű bejelentést, amiben a legfontosabb törvénysértések szerepeltek, mégpedig didaktikusan tényállás – jogalap, tényállás – jogalap struktúrában.

Legnagyobb megdöbbenésünkre a nagy kazal jogszabályokkal alátámasztott törvénysértés nem volt elég az önkormányzati oktatási bizottságnak ahhoz, hogy felmentse az igazgatót! Hogy miért is? Mert a polgármester már előre megkapta a fejére, hogy azért fúrják az igazgatót, mert ő is indult a polgármesteri posztért, csak nem nyert! Az igazgató előre elültette azt a dinamikát a polgármester fejében, hogy ha ellene mernek ítélni, az napnál világosabb, hogy személyes konfliktus politikai indítékból és nem pedig a képviselő testület mint intézmény jogos önvédelme egy nyilvánvalóan szakmai alkalmatlan közalkalmazottal szemben.

A mostani Tomcat féle hullámzás is ilyesmi. Eztán a magáncégek alkalmazottai is számíthatnak arra, hogy ha valaki nekik esik, akkor a konfliktus „falkák közötti acsarkodássá válik”, sőt „politikai szekértáborok közötti küzdőtér” színezetet kap.

Amikor Prágában a skin head felvonulást megállították ottani fiatalok, az valahogy szimpatikus volt számomra. Van benne valami Rogers-i báj. Startolj onnan, ahol a kliens tart. A skin headek félelmet akarnak kelteni, erődemonstrációkat tartanak, erre szembe találják magukat egy olyan civil csoporttal, aki ezen a szinten nekilát dekódolni ezt az üzenetet és megfélemlíti – megveri őket. Vicces, de hatásos „NO” üzenet, a saját fegyverükkel támadja a kezdeményezőket.

Persze az egész helyzet abszurd, hiszen a civilizáción innen nem illik nem fizikai erőszakkal nekitámadni más civil csoportoknak, mert az államnak erőszak monopóliuma van! Úgy tűnik a nemesek nem dolgoztak eleget ezen az ügyön 1000 évig, mert nekünk magyaroknak bajos csakúgy elfogadni, hogy vannak intézmények: rendőr, kalauz, tanár, bolti eladó, stb. Lőn egy kisebbség, jelen esetben egy ifjúsági szubkultúra, aki azt gondolja, hogy de! Már, hogy is ne lehetne, hogy a ritikürből előszedjük összes barbár ösztönünket és nekimegyünk a gyűlölt ellenségnek? Nosza akkor menjünk le az ő szintjükre, és játszunk az ő szabályaik szerint! Mondják erre a cseh anarchista és ilyen olyan fiatalok! Slőn boksz!

No de nálunk? Már a miniszter elnök, meg a köztársasági elnök meg a jó ég tudja már követni, hogy hány politikai és civil szervezet megy oda tolongani ehhez az erődemonstrációhoz! Maga a politika csinál eszkalálódó konfliktust a civil csoportok contra civil csoportok erőfitogtatásból? Ehhez már nem tudok mit hozzátenni! Talán mégiscsak kellene nekünk vagy 300 évi royalista rendszer. Posztmodern módon rajonganunk kellene azért, hogy éljen a Király! Éljen az Udvar! Éljen az Udvariasság! Hűdemeghajolunk a szent intézményesség és udvariasság szent oltárán és elítéljük azokat, akik barbár pogánylázadást kezdeményeznek 2008-ban.

Tomcatet is, ezzel e látványpékség hőzöngéssel, meg Orbán Viktort is amikor meghirdeti, hogy „ne fizessetek adót", meg Gyurcsányt is, amikor arról beszélt, hogy "elkurtuk, hazudtunk éjjel nappal, és semmit de semmit nem csináltunk azon kívül, hogy bemasíroztunk a kormánypozícióba újra"!

Ezen persze jól elnyamnyognánk, hogy akkor most ősi pusztai kündü - gyula királyunk legyen, vagy olyan Árpád vére, vagy jó lesz az européer Habsburg ház, vagy esetleg Orbán Viki a csodatévő szentember?

Szólj hozzá!

Címkék: politika orbán viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr100421081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása