Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tojásbefőtt 8.0.

2008.04.09. 15:44 :: Saman

GAIA jövőkép - részvétel föld egészségének megteremtésében

 

A világméretű környezeti vállság behozza a közgondolkodásba a fenntartható fejlődés keresését.

Ma még csak utópiának hangzik, hogy a munkavállalói, állampolgári és a fogyasztói tudatosság kiszelektálja majd azokat a cégeket, és azokat politikai irányzatokat, amelyek erőszakot követnek el a tagjaikon, a választóikon, fogyasztóikon, fölélik a jövő generációinak életesélyeit.

Éppen elég gondunk lesz a természet egyensúlyának mesterséges keresésével, a Vásárhelyi terv, vagy az EU NATURA 2000 programja már az első nagyon sok közpénzbe kerülő olyan környezetvédelmi tárgyú beruházások, amelyek jelzik, hogy küszöbön áll ez a skenárió.

Az internet és a digitális televíziózás megnövelik a világ átláthatóságát, lehetővé teszik, hogy a föld számára az emberiség olyan vezérlő hálózatként működjön, amely úgy irányítja a rendszer összefüggő részleteit, mint az idegrendszer az állati szervezetet.

A kiotói egyezmény, vállalatok társadalmi felelősség vállalásának lehetséges térnyerése, a fair trade mozgalom és a zöld szervezetek részvételi demokrácia szerveződései az előszelei ennek a korszaknak.

A mai Magyar Hírlapban oldalas cikkben ecsetelik, hogy hazánkban a NATURA 2000 program társadalmi beágyazottsága mennyire nagy 0. A környezet tudatosság nem lehet önmagában jogszabályok és állami támogatások rendszere. Ehhez a jogkövető állampolgárra van szükség, sőt a természetre olyan módon érzékeny világpolgárra, aki az élet értékét látja és akár önkorlátozó módon ezeket a hosszú távú célokat a pillanatnyi piaci érdekei fölé képes helyezni. Jól látszik a NATURA 2000 program hazai végrehajtásán, hogy mi a jó öreg Kárdárista újraelosztást látjuk ebben a programban. A politikusaink örülnek, hogy az ezügyben elkülönített EU pénzek nagy része hozzánk jön. A programban érintett földtulajdonosok meg azt remélik, hogy végre garantáltan olyan életjáradékhoz jutnak, ami eltartja őket. Az EU megvette a madarak részére a földjüket! Még a pártokrácia tudata sem tart ott, hogy hazánkban a NATURA 2000 ökológiai innovációkén landoljon, különben nem engednének erőműveket építeni ezekre a területekre! Az állampolgárok meg mérföldekre vannak attól, hogy résztvevői legyenek a föld és a jövő generációk érdekeit szem előtt tartó átfogó TERMÉSZETI EGYENSÚLYT VISSZAÁLLÍTÓ programnak.

Nem is hallottak még ilyesmiről!

A következő cikkek jelentek majd meg a modellről:
  1. Archaikus kultúra - szegénységi kultúra
  2. Premodern kultúra - önellátó ember
  3. Vállalkozás világa - korai kapitalizmus
  4. Eszményképeket kergetve - szocializmus és társai
  5. Ipari jóléti társadalom - a nyugat, ami előtt hasra estünk anno
  6. Információs társadalom - a brókerek kora
  7. Tudás alapú társadalom - részvétel az életedben
  8. GAIA jövőkép - részvétel föld egészségének megteremtésében
  9. Fenntartható fejlődés javaslatok

1 komment

Címkék: politika civil eu társadalom demokrácia 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr65418519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.04.09. 18:06:05

A közszolgáltatásokból kivonuló félben lévő kormány jóvoltából, Egyesületünk munkatársai nyújtanak segítséget a gazdáknak a Teleházban a területalapú támogatás elektonikus igénylésében. Nevetséges, de még maguk a gazdák sem tudják, hogy az Ő földjük NATURA 2000-es területként van nyilvántartva. Amikor felhívjuk a figyelmét a gazdának, csodálkozik JÉ...
süti beállítások módosítása