Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A Vidékfejlesztés – társadalmi vita anyagot végre kipróbáltuk a gyakorlatban!

2008.04.07. 19:33 :: Saman

Amikor 3-4 év szünet után újra elkezdtem civil ügyekkel foglalkozni, két társadalmi vita anyaggal szerettem volna elősegíteni a helyi civil kezdeményezések és vállalkozások EU-s fejlesztésekbe való bekapcsolódását.

A munkahelyteremtés témára sikerült is forrást szerezni a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyik NCA pályázata segítségével, de vidékfejlesztés téma több mint 2 évig lapult az íróasztal fiókban!

Tanulságos, hogy milyen sikertelen erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy az a kampány elinduljon.

    • 2004 tavaszán nyarán végeztünk adatgyűjtést a mezőgazdasági támogatások rendszeréről, a mezőgazdasági vállalkozások problémáiról.
    • 2005 Június 20-21-én hívtunk össze először közösségfejlesztőket azért, hogy a vidékfejlesztés témában kidolgozott mérlegelő vita témát kipróbáljuk, és elkezdődjön a társadalmi vita. Sajnos a tréningen nem maradt idő a vitaanyag kipróbálására.
  •  2005 őszén a Nyitókör Egyesület tagjai adatokat gyűjtöttek a társadalmi vitaanyag összeállításához, összeállt a társadalmi vitaanyag füzet változata, az egyesület önkéntesei karikatúrákat is rajzoltak hozzá.
    • 2006-ban pályázatot adtunk be a Gaia Vidékfejlesztési és Ökológiai Alapítvány nevében az NCA civil önszerveződés kollégiumához, melyet az NCA bizottság elutasított.
      • 2005-2007 között vidékfejlesztéssel, társadalmi tervezéssel foglalkozó civil szervezeteknekkel tárgyalásokat folytattunk arról, hogy tudnánk-e együttműködni a kampány elindításában. A következő szervezetekkel folytattunk tárgyalásokat: Magyar LEADER Szövetség, Vitakultúra Egyesület, Ve-ga Gyermek és Ifjúsági Szövetség, Ecovast, Védegylet, Magyar Teleház Szövetség, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Szeretem Magyarországot Alapítvány, Találjuk ki Magyarországot.
    • 2007-ben a SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesülettel és a  Közösségfejlesztők Egyesületével pályázatot adtunk be az OFA Szociális Szövetkezet kampányának megvalósítására, amelyet az OFA elutasított.
      • 2007-ben az Állás/pont/ Lakossági Kör adott be NCA pályázatot a témában, melyet az NCA bizottság elutasított.
    • 2007-ben készítettem egy poweir point prezentációt az anyagból a Védegylet Mezőgazdasági Munkabizottsága számára.
    • 2008 március 31-én próbáltuk ki először a vitaanyagot, az Észak Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete LEADER felkészítő tréningjén.

Az első fórum tapasztalatai:

A kidolgozott alternatívák igen jól vitathatók, alkalmasak a fórum eredeti céljának betöltésére, arra, hogy laikusok élénken vitatkozzanak bevonódjanak a mezőgazdasági támogatások – vidékfejlesztés kérdéseinek megvitatásába.

Mivel kétnapos tréning keretein belül szerveztük a vitakört, így másik két társadalmi tervezés technikánkkal együtt sőt projekt tervezési ismeretekkel egy csokorban próbáltuk ki a fórumot. Kiderült, hogy kitűnően harmonizál a Jövőműhely 1.1. és a munkahelyteremtés témában kidolgozott vitaanyaggal. Mivel a LEADER olyan helyi fejlesztési stratégiába való bekapcsolódásra ösztönöz, amit a többi EU-s forrás nem finanszíroz, ezért ajánlottuk a tréning résztvevőinek, hogy a www.munkahelyteremtés.hu weboldalon található Munkahelyteremtés.hu Program e-learning tananyagával erősítsék EU ismereteiket.

1 komment

Címkék: oktatás gazdaság társadalom fejlesztés 2008 érdekképviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr88415677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.04.08. 20:27:31

Szerintem is nagyon jól sikerült, de a helyi, települési fejlesztésekbe való bekapcsolódás, és helyi demokráciafejlesztés kérdése is felmerült, amely igencsak élénken érintette a civileket. Persze minden mindennel összefügg! Segíteni kellene a folyamatokat, PÁLYÁZATI FORRÁSOK kellenének, mert a beton és az aszfalt nem fogja megoldani a problémákat!
süti beállítások módosítása