Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Bérfelzárkóztatás vagy autópálya? Tőkések feltőkésítése vagy az államadósság lefaragása?

2008.03.19. 12:03 :: Saman

A honlapon szavaztattuk az olvasó közönséget arról, hogy szerintük melyik nemzeti célkitűzés fontosabb:
az autópálya építés
a nemzeti tőkésosztály feltőkésítése
az államadósság lefaragása
vagy a minimálbér közelítése a nyugati bérszinvonalhoz.

Mindezt persze megelőzte egy Demjánt ostorozó cikk, így az eredményt ne tessék reprezantatív kutatási eredménynek venni.

Kihírdetem a február 18-tól tartó szavazás végeredményét.

55%    A hazai minimálbér mielőbb közelítse meg a nyugati minimálbéreket
41.4%    Felezzük meg az államadósságot
3.4%    Az ország minden szegletébe vezessen autópálya
0%    Alakuljon ki hazai tőkés réteg

Ebből a szavazási eredményből már megint arra kell következtetnem, hogy a mezítlábas állampolgárok szerint teljesen más a közérdek, mint a pártokrácia szerint.

A pártokrácia a rendszerváltás utáni lépéseivel leginkább arra a szempontra költött és költ a mai napig, ami a szavazásban 0%-ot kapott! A mai Metroban olvastam például, hogy a Gellért szállóban lesz egy külön férfiaknak szóló medence, amire 1.8 milliárdnyi EU forrást fogunk költeni. Nehezen belőhető, hogy mennyit költöttünk erre, Dávid Ibolya szerint évi 100 milliárd Ft ment el korrupcióra az ő belügyminisztersége idején, Kóka 300 milliárdra taksálta ugyanezt és tegyenek hozzá még 1000 milliárdot, amit nyilvánosan és legálisan erre költünk. Végképp érthetetlen, hogy miért ez a paradigma határozza meg a mai napig a gazdaságfejlesztési pénzek elosztását. Az én válaszom az, hogy mert nincsen civil szektor!

Ezután következik a 3.4% -ot kapott autópályaépítés. Erre költjük az EU támogatások 40-50%-át, és hazai forrásokból annyit, hogy még a dédunokáink is nyögni fogják a felvett hiteleket! Mindezt azért, mert a pártokrácia itt tud legkönnyebben pénzt lenyúlni? Az én válaszom az, hogy mert nincsen civil szektor!

Most következik a civil álláspont: 41% arra koncentrálna, hogy az államadósságot felezzük meg! Ennek ugye az ellnekezője történt! Durván eladósodtunk az utóbbi 4 évben. Az adósság kamatterhe lassan másfélszerese az EU fejlesztési forrásoknak! Most szavaztunk arról, hogy a vizitdíj ne legyen eszköze annak, hogy az orvosi apparátusi érdekcsoport ne nyulja le kénye kedve szerint a közkasszát? Az én válaszom az, hogy mert nincsen civil szektor!

És most ugrik a majom a vízbe: 55% arra koncentárlna, hogy az átlag dolgozó ember életszinvonala emelkedjen drasztikusan! Szerencsétlen dolgozó ember minden 3 Ft-ból kettőt odaad TB, SZJA és bérhez kötődő egyéb adókra - járulékokra mindent, amit az állam nem szégyell elvenni. Ezen kívül a maradék 1Ft-ból még 20% fogyasztási adó, meg a benzinben, autóban jövedéki adó, és sálálá! Hogyan alakítottunk ki a teljes foglalkoztatottságból kiinduló teljesen fenntarthatatlan gazdaságszerkezetet, aminek a legrosszabbak a foglalkoztatási mutatói, ami nem versenyez a tudás-intenzív terepeken,  aminek fenntarthatatlan a szociális ellátó rendszere, ami hozzá sem kezdett (két évvel ezelőttig vagy ezutánig?) a nagy elosztó rendszerek reformjához, ami hozzá sem kezdett a tudástársadalom konform humánszolgáltató iskolák és szociális intézmények kiépítéséhez? Az én válaszom az, hogy mert nincsen civil szektor!

Kedves T. Miklóssal volt némi vitánk a minimálbér emelés körül, amit szeretném ha ezerrel folytatni lehetne, vitázzunk az adóról!

T. Miklós:
"Radikális minimálbér emelésre van szükség!"

Ehhez csak gratulálni tudok. Ez olyan, mint amikor a Friderikusz mekérdezte az ország zsenigyerekét (Szász Marcikát), hogy hogyan oldaná meg az ország akkor elég reménytelen gazdasági gondjait.
Szász Marcika pedig ezt válaszolta:
Megnövelném a fizetéseket és csökkenteném az adókat!

Szerinted mivel járna egy drasztikus minimálbér emelés?
Csak, mert a mérlegnek itt is két oldala van. Egy rakat munkáltató mondaná be az unalmast és zárná be vállalkozását, vagy költöztetné valamelyik környékbeli országba?
Szerinted véletlen, hogy a most gazdaságilag száguldó Szlovákiában jelentősen kisebb a minimálbér?
Biztos hülyék, hisz csak egy tollvonás az egész, nem kerül az államnak semmibe és persze minden lakos örülne neki, mint majom a farkának!
Ugye rájöttél, hogy nem ilyen egyszerű?

RDH válasz:

Tudom, hogy Demján Úr szeret azon sok milliárdot keresni, hogy mások "megelégszenek" az emberhez méltatlan bér színvonallal, de a közkasszának ez nominálisan annyi pénzbe kerül, akkora a társadalmi költségvonzata ennek az őrültségnek, hogy belepusztulunk!

A szlovénok, meg a litvánok hogyan csináltak nyugati bér színvonalat? Úgy, hogy fontosnak tartották! Mert az az olcsóbb megoldás!

Pontosan milyen ipar ágakból, mekkora munkavállalói tömeg menne ki?

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság társadalom korrupció tudás fejlesztés autópálya gazdaságpolitika szegénység tőkés minimálbér államadósság nft

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr23387577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása