Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

„Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

2008.03.15. 12:36 :: Saman

A 12 pont alcímeként ez olvasható apró betűkkel.

Fohász a néphez.

Éhezünk a békére, hiányzik a szabadság, és reménytelennek tűnik ma már bármilyen társadalmi egyetértés azért, mert a pártokrácia az útjába áll a társadalmi párbeszédnek, békétlenséget szít, eltiporja azt a szabadságot, amelyet a rendszerváltáskor megálmodtunk magunknak!

Az ősök üzenetének szemszögéből értékeljünk, álljunk meg egy pillanatra a 12 pont alcíménél.

Mennyibe kerül a nemzetnek, hogy a békétlenség megakadályozza, hogy a nemzeti problémákról érdemi társadalmi vitát folytassunk a civil és a tudományos discurzus szintjén?

Mennyibe kerül a nemzetnek, hogy a pártokrácia bekebelezte a szabad sajtót, elfoglalta a civil társadalom finanszírozását biztosító döntéshozó testületeket, kvázi állampolgári önszerveződéseket hozott létre, amelyek fölélik a forrásokat a nemzeti problémák megoldására szerveződő állampolgári önszerveződések elől?

Mennyibe kerül a nemzetnek, hogy a nemzeti sorskérdések felmerülését akadályozza a politikusaink haszonleső demagóg rövid távú szemlélete? Már fel sem merülhet egy-egy kétharmados törvény elfogadása! Fel sem merülhet, hogy épkézláb módon, civilek, szakmai szervezetek, érintettek bevonásával beszéljünk a szociális biztonság, a fenntartható fejlődés, a tudás alapú társadalom vagy a foglalkoztatás növelésének aktuális kérdéseiről. A politikusaink elpusztították a civil és tudományos discurzus alapjait, megszállták a sajtót, uralmuk alá hajtották a demokratikus jogállamban kontroll szerepet betöltő független intézményeket.

A demokrácia és a gazdaság válságából csak az vezethet ki bennünket, ha aktív polgárként részt veszünk a demokrácia intézményeinek életre keltésében.

Párttagok! Kergessétek el azokat, akik a pártokban diktatórikus eszközökkel, csalással vezetnek benneteket! Hazudnak, lopnak és demagógiákkal mérgezik a hazai közbeszédet!

Civilek! Gondolkodjatok az ország ügyein! Ne tűrjétek, hogy a pártok az emberek véleményének figyelembe vétele nélkül hozzanak döntéseket!

Emberek! Keressétek az aktív polgári élet terepeit! Lépjetek be szervezetekbe, vállaljatok annyi állampolgári aktivitást, amennyi elegendő ahhoz, hogy a civilek kontroll alatt tartsák az ország fontos ügyeit!

1 komment

Címkék: politika gazdaság orbán gyurcsány demokrácia március 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr33381953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.03.15. 18:09:13

Szégyenlem, hogy magyar vagyok! A nemzeti ünnepen, a demokrácia ünnepén megmotozzák az ünnepelni szándékozókat! A hazug meg gőgösen röhög a pofánkba a TV képernyőjéről! Orbánnak meg megint sikerült rózsaszínűre festeni az eget!Hát igen, a demagóg duma kell a népnek! Észre sem vették, hogy nem a jobboldali emberekhez beszél. Az emberek csak azt látják, amit látni akarnak. Hurrá, 3 millió ember éhezzen csak tovább nyugodtan,ugyanis győzött a demokrácia, az megoldja a problémájukat!
süti beállítások módosítása