Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Polgár az, aki mondhat nemet!"

2008.03.10. 09:22 :: Saman

Röviden így foglalható össze a francia felvilágosodás új (300 éves) embereszményének lényege. Nálunk sajnos ez a változás még a jövő zenéje. A mostani szavazással azért belekóstolhattunk abba, hogy milyen nemet mondani a hatalmi arroganciának, a hazugságnak, az önkényeskedésnek, a diktatórikus vezetési stílusnak, a kuruckodó magyaros hevülettel átitatott „megmentő” politizálásnak!

Nem kérünk már ezekből! Elegünk van a fatökű vezetőkből! A csapatmunkát félretoló pártszervezetek Horthyné típusú gondoskodásából! Elegünk van a demagógiából! Elegünk van abból, hogy a pártokrácia 10 éve csak a saját glóriáját fényezgeti, miközben elérték, hogy 3 millió ember a szegénység kilátástalan csapdájába süllyedt, elérték, hogy az egyszerű ember, a helyi közösség, a kisvállalkozó, még csak ne is merjen arra gondolni, hogy felelőssége és lehetősége lehet a problémák megoldási útjait keresni! Elérték, hogy nincs szabad sajtó, megszűnt vagy minimum súlytalanná vált a tudományos és a civil discurzus!

A tegnapi népszavazás után beindult végre a pártok közötti „társadalmi” vita. Igazán örvendetes, hogy végre egy TV műsorba beülnek a pártok képviselői, és közügyekről szóba állnak egymással! Ez igazán örvendetes! Már – már reménykedni kezdek!

Egy ideje a pártok arról fantáziálnak a TV műsorokban, hogy miként állnak majd szóba a néppel, miként állnak majd szóba egymással. Egyelőre ennek semmilyen nyoma nem látszik, és nem hiszek abban, hogy alapvetően ez megváltozna. Esze ágában sincs egyiknek sem szóba állni a civil – szakmai szervezetekkel, vagy egymással. Szökőévenként egyszer, a szavazás értelmezése után van egy 20 perces műsor, de előtte, -csak sajtótájékoztatókon és parlamenti felszólalásokon keresztül üzengetnek egymásnak.

Elképzelhetetlen számomra, hogy a FIDESZ feladja azt az esküjét, hogy soha nem fog semmilyen kétharmados törvényt megszavazni. Inkább mocsárban süllyedjen el az ország, de ők csak halálos ellenséget tudnak látni a politikai ellenfelükben, és semmilyen kompromisszumra nem hajlandók.

Orbán Viktor a saját maga által kezdeményezett kásahegyet egy mozdulattal az emberek nyakába öntötte. Orbán szerint, az emberek felelőssége, hogy ezt a népszavazást elkezdték, végig harcolták és befejezték. Ő ott se volt!

Gyurcsányék pedig rákontráztak erre, innentől az emberek felelőssége, hogy költségvetési hiányok keletkeznek ezekben a szervezetekben. Lesznek szívesek az orvosok és az egyetemi tanárok az embereken leverni, hogy elestek bevételektől!

Gyurcsány már másfél éve arról beszél, hogy itt tulajdonképpen az emberekkel van baj. Nem vesznek BKV bérletet, meg adót csalnak! Most meg belepofáznak a kormányzati kérdésekbe…

Arról is beszélnek, hogy a középosztály majd úgy megtámogatja a szegényeket, akkora összefogás lesz itt, hogy tyúk szedi az apraját!

Arról is beszélnek, hogy az emberek most előszedik a spejzből az állampolgári felelősségüket és azt híres józan paraszti eszüket, és leveszik a kormány válláról azt a felelősséget, hogy az adórendszer átalakítását érdemben átgondoljuk!
Készséggel állunk rendelkezésre! Van véleményünk a közügyekről, és ellentétben a pártokráciával, mi úgy gondoljuk, hogy értelmes dolog polgárként a közügyekről véleményt nyilvánítani.

Ne feledkezzünk meg azért arról, hogy a pártokrácia egy 400 szor akkora büdzséből szervezi a „társadalmi párbeszédeket”, mint a civil szervezetek! Ne feledkezzünk el arról, hogy a civil oldalon alig maradt pártokráciától független társadalmi párbeszédre fogható szervezet! Ne feledjük, hogy 1998-tól a FIDESZ és az MSZP tűzzel - vassal kiirtotta a társadalmi problémákhoz valóban közel hajoló új típusú társadalmi mozgalmakat! Ne feledjük el, hogy a kormány torkára tette a kést a civil szervezetek legjavának azzal, hogy az EU-s pénzeknél 10 hónapos fizetési késedelembe esett minden forráskezelő szervezet, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva a civileket. Ne feledjük, hogy ígéretük ellenére semmilyen segítséget nem nyújtottak a helyzet túléléséhez. Ne feledjük, hogy az elmúlt másfél évben nem írtak ki pályázatot, újabb egyéves sivataggal gyengítve a polgárság önszerveződéseit. Ne feledjük, hogy egyetlen civileket feltőkésítő programjuk 4 milliárdos hiányt taksált rá az egyébként 6 milliárdos NCA-ból élő szektor 2007-es költségvetésére. Ne feledjük, hogy tavaly az NCA az előzetes tervekkel ellentétben nem a szokásosnál 2 hónappal hamarabb, hanem 3hónappal később fizette ki a 2007-es civil pénzeket! Azaz a 2007-es forrásokhoz nem júliusban, hanem decemberben, vagy idén lehetett hozzájutni!

A megnyomorított civil szektor azért van kitéve ennek a „sós kútba tesznek, onnan is kivesznek, kerék alá tesznek, onnan is kivesznek…” műsornak, hogy a pártokrácia a foglalkoztatás fejlesztési pénzeket minél zökkenő mentesebben tudja eltérítni a munkahelyteremtési céloktól!

Márpedig a hiányok tologatását valóban fel kellene cserélni egy alkotó, jövőbe mutató politikának! Nem abba kell bevonni a polgárokat, hogy melyik újunkba mekkorát harapjunk! Abban van óriási szerepe vállalkozóknak, az egyéneknek és helyi kisközösségeknek, hogy egyesével – hármasával – tízesével át tudunk e zsilipelni segélyből élőket az adófizetők táborába!

Az EU számos programja erre ad pénzt! Mert ebbe van értelme befektetni! Sajnos ezeket a pénzeket a pártokárcia 98%-os magabiztossággal téríti el az EU-nak megígért közjó irányból! Ellopják, a sógornőik zsebébe tolják, agyalágyult épület beruházásokba csoportosítják a humánszolgáltatások elől.

Márpedig a munkahelyteremtés nem olyan sztori, amit a polgárok részvétele nélkül ezek a Néró-miniszterelnökök meg fognak tudni oldani! Ehhez kell a polgárok aktív részvétele!

Szólj hozzá!

Címkék: mszp orbán fidesz gyurcsány szdsz tarlós ferenc népszavazás juhász istván nca

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr90373823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása