Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Porhintés por nélkül

2008.03.05. 16:13 :: RDH

Munka – tudás – tulajdon avagy, a szegényeknek: se munka, se tudás, se tulajdon!

Már a rendszerváltás óta arra vágyunk, hogy az életszínvonalunk közeledjen a nyugaton látott mintákhoz. (Itt szavazhatsz ezügyben)
Sajnos az utóbbi időkben kiderült, hogy ezügyben mintha 20 év helyben járás történt volna. Atekintetben sikerült megcsinálnunk a szocializmus tükörképét, hogy abban a rendszerben még egy takarítónő is érezhette, hogy a szociális biztonságáról a közösség gondoskodni fog, míg most egy friss diplomás mérnök sem lehet biztos abban, hogy az alapvető biztonságát meg fogja teremteni az életpályája során. Még a mérnökök fizetése is kevés ahhoz, hogy a 3 pillérű nyugdíjpénzár elemeibe érdemi tartalék képződjön.

A politikusok eladták a jövőt! A biztonságomhoz szükséges javakat - szolgáltatásokat nem várhatom az államtól, már a tömegközlekedés vagy a közbiztonság területén sem „akar” az állam elégséges szolgáltatást nyújtani. Nincs garantált munkahely, nincs tervezhető lakás, nincs ingyenes diploma, ha átlagos szinten teljesítek a munkaerőpiacon, az állam nem ad majd akkora nyugdíjat, amiből az élelmezésem megoldható. Ahhoz, hogy a középkorú generáció a lakásrezsiét is fizetni tudja majd a nyugdíjából, fel kellene halmoznia 6-8 millió Ft-ot a saját nyugdíjszámláján.

Ehhez az kellene, hogy a munkaerőpiacon tömegesen hozzáférhetőek legyenek azok a jövedelmek, amelyek tartalmaznak diszkrecionális részt. Ebből van komoly hiány. Ezért nem tudunk vagyonosodni és az individualizmusunk akadályoz abban, hogy abban szellemileg felnőjünk a polgári létformához! Több társadalomtudóst is hallottam már azzal kezdeni a kutatási beszámolóját, hogy a nagy gazdasági világvállság idején mért kríziseknél rosszabb az elmúlt 20 év produktuma! A társadalomszerkezet változásában ijesztő folyamatok mutatkoznak.

A politikusok sajnos megelégszenek azzal, hogy elmondják nekünk azt, amit szerintük hallani akarunk!

Minden politikai párt megígéri nekünk a választásokon, hogy munka – biztonság –és jóllét ügyben mekkora „hű de mi” lesz, majd ezeken a területeken tovább süllyedünk!

Gyurcsány legújabb „ötletei”, már olyan javaslatok, amelyek arra sem veszik a fáradtságot, hogy javaslat jellegük legyen.
  1. Attól növekedni fog a foglalkoztatottság, hogy a közmunka programok munka részét kiterjesztik a segélyezettekre? E tekintetben csak újabb terhet rónak a köztisztviselői karra. –köszönjük Emese!
  2. A megvert, megalázott, megtizedelt pedagógus réteg, most egy év alatt 20-30.000 Ft pluszpénzért-ért csodát fog művelni azzal a tömeges szegénységi kultúrával, aminek a kilátástalanságával szemben tehetetlenül áll! – Emese!, ha ez ilyen egyszerű lenne!
  3. Az állami részvényeket megvásárló 5-10.000 polgártársunk párezer részvénye érezhető lesz legalább azoknak az embereknek az egzisztenciáján? Valószínűleg nem! – köszönjük Emese
Valóban kulcskérdés a "foglalkoztatottság növelése" – fejlesztés területén végre történik-e valami! Már az is kathartikus változás lenne, ha a civilek szembesíteni tudnák a humán területre célzó 300 milliárdos éves büdzsé strukturálóit, hogy az általuk tervezett intézkedése ebben a formában nem szolgálják a foglalkoztatás növelését. A foglalkoztatás fejlesztési pénzeket 98%-ban el pozícionálja, mellélövi a kormány!

Kedves Újságírók! És Mocskos Kurva Újságírók!

Megtennék, hogy letöltenék a www.munkahelyteremtes.hu oldalról azt az 57-féle munkahelyteremtés területén működő szakmai hálózatot bemutató listát, amely bemutatja, hogy milyen munkaügyi fejlesztő hálózatok mekkora költségvetésből, milyen szakmai tartalmakat működtetnek? Válasszanak ki 5-öt találomra, és egy kicsit rágják bele magukat a hazai fejlesztések életvilágába! Ha a kiválasztott 5-ből 4-nél nem katasztrofális állapotokat találnak, akkor nyilvánosan seggbe harapom magam!

A fejlesztési forrásokat szépen hangzó célokra költjük, már amennyit foglalkoztatás fejlesztésre költünk – ez az arány a célokat olvasgatva 20% a valóságban – a tevékenységeket nézve 5% alatt van!

A fejlesztési források célja, hogy a politikusok sógornői zsíros megbízásokhoz jussanak! A civil szolgáltatók olyan szinten vannak kizárva a fejlesztésekből, hogy az a csökevényes törpe civil szektor is haldoklik egy olyan időszakban, amikor évente 300 milliárd Ft fejlesztési forrást költ az állam hiánypótló - új humánszolgáltatásokra!

A politikusoknak érdeke, hogy az utolsó civil kontroll alatt lévő humánszolgáltató is dögöljön éhen, hisz a sógornőik nem értenek a foglalkoztatási fejlesztésekhez! Feltűnő lenne, ha egyes szolgáltatók bírnának teljesítményeket felmutatni, mások meg látványosan nem!

Sokkal jobb a pártokráciának egy egyöntetűen fatökű, csupa – csupa új belépőnek számító, mellesleg javarészt vérségi kötelékeken keresztül a pártokrácia kaszthoz kötődő foglalkoztatás fejlesztési humánszolgáltató réteg, aki neki sem áll a kihívások kezelésének!

Az, hogy közben rohamléptekkel pusztul a felemelkedés lehetősége! Addigra ők már berendezkednek a Kanárin! „Fejlődő” országokban ez így szokás!

Dolgoztak rajta! Értenek hozzá! Telket is vesznek, biztos!

Tudod: munka - tudás- tulajdon!

Szólj hozzá!

Címkék: média kampány politika civil társadalom 2008 közösségfejlesztés

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr72366874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása