Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

NOE Bárkája II. - Szociális Parlament

2008.03.05. 20:42 :: RDH

Ma voltam a Szociális Parlament alakuló ülésén, ahol több nagy részvételi demokráciában aktív szövetség képviseltette magát.

Ott voltak a zöld mozgalmakból kinőtt szervezetek: Védegylet, Levegő Munkacsoport, Élőlánc Magyarországért, igen sokan a Munkástanácsoktól, a NOE, a Civil Jogász Bizottságtól, a Szociális Ellátók és Ellátottak Egyesülete, az egyik pedagógus szakszervezet, és még néhány civil szervezet.

Nagyon szurkolok a folyamatnak! Minden (majdnem minden) álmom teljesülne, ha létrejönne egy olyan civil érdekszövetség, amely keményen ki akarja kényszeríteni a civil érdekek komolyan vételét a döntéshozatalban.

Egyelőre nem látom, hogy mennyire ez az a formáció, ugyanis a csapat inkább felületes témamegjelölésre koncentrál, és nem tűzi napirendre, hogy eddig miért nem működött kis hazánkban a civil kontroll. Valahol abban a dinamikában vergődtünk, hogy lehet-e konszenzuális elveken alapuló szövetséget létrehozni, amely becsatornázza sok-sok civil szervezet által képzett mandátum tömeget, ugyanakkor az is felmerült, hogy tudjon gyorsan reagálni az aktuális kérdésekre. Azonnal kiderült, hogy ez a két elvárás nem igazán egyeztethető össze.

Hosszabb távon azért kell menetelnünk a széles társadalmi konszenzus felé. Különösen fontos kitalálni, hogy a pártokrácia igáját lerázva hogyan tudunk végre polgárként közös helyzetdefiníciókban, közös célkitűzésekben, közös civil önvédelmi akciókban egyetértésre jutni.

Megszületett néhány bizottsági ötlet, sajnos az időt elvitte a vasárnapi népszavazásra buzdító állásfoglalás megszövegezése.

Minden partnerség építés halála lehet, ha nem szánunk időt a közös célkitűzésre, egymás megismerésére, és elkezdjük a tevékenységeket.

Remélem, hogy vasárnap után elkezdődik a partnerség építés, mert az országnak mindennél nagyobb szüksége lenne ennek a civil ernyőszervezetnek a szellemi kapacitására és az erejére!

2 komment

Címkék: média politika civil konferencia társadalom szervezetek érdekképviselet

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr60367364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.03.06. 08:21:12

Nem találtam meg a Gábor honlapját, így nem tudtam elolvasni az írásait.
Mindenesetre örülök, hogy az RDH cikkei kezdik gondolkodásra késztetni a tenni akaró embereket. Azzal egyetértek, hogy nincs mire várni, viszont nem érdemes fejjel menni a falnak. Az ország ,,valós" gazdasági helyzetét nem tudom, hogy ismeri-e közületek valaki? Gondolom nem hiszitek el Ti sem, hogy növekedett a munkahelyek száma. Én egy kistelepülésen élek (több mint 30%-a cigány), de rendszeresen járom az országot és LÁTOK! Mélyszegénységben, munkanélkül ,,tengődő" embereket. Nem lenne szívem hozzá, hogy újabb ígéretekkel vegyem rá Őket valamire, aminek én sem tudom mi a kimenetele. Idén 50 éves leszek, és tudom, hogy NEM lesz állami nyugdíjam! Ezért mondom azt, hogy új társadalmi szerződésre van szükség, amit a civil társadalomnak kell! kezdeményezni.
Óriási munka, sok beszélgetés, műhelymunka kell hozzá. El kell kezdeni MOST!

tzu · http://ggdgrez 2008.04.02. 19:28:45

jóóóóóóóóóóóó!
süti beállítások módosítása