Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

X. Globe által behozott újabb szempontok (9. szempont)

2008.02.22. 06:13 :: RDH

Teljesítmény-orientáció vs. kudarcfélő magatartás


Az egyik leghúsbavágóbb modernizációs kérdés, hogy merünk-e lépni, amikor helyzet van. A kudarcfélő nem mer, vagy vakmerőséggel kompenzál. Ha nem próbálom ki, hogy meg tudom-e csinálni, akkor gondolhatom magamról azt, hogy ez nekem menne. Ebből a nem tudatos megfontolásból a kudarcfélő vagy olyan tartományban próbálkozik csak, ahol 230%-os garancia van a sikerre, azaz annyira nem kihívás teljesíteni, vagy akkor próbálkozik, ha valójában lehetetlen sikert elérni. Ilyenkor sem derül ki, hogy képesek vagyunk-e valamire, mert nem rajtunk múlik a siker, hanem a körülményeken.

A teljesítmény orientált hozzáállás olyan tartományban helyez el célkitűzéseket, ahol nem kézenfekvő, hogy simán sikert tudunk elérni, de ha összeszedjük magunkat, ha feltárjuk a helyzetet, ha erőfeszítést teszünk, akkor könnyen kitapasztalhatjuk, hogy miként tudunk szisztematikusan sikert elérni.

A távmunka hazai el nem terjedtségét vizsgáló kutatás szerint hazánkban a Taylor Fordi vagy neofordi szervezeti kultúra túlsúlya dominál. Mi nem próbálkozunk újszerű, az embergép modellt elengedő szervezeti kultúrákkal. Nem igazán alakult ki a közösségi alkotás kultúrája. Panaszkodni tudunk arról, hogy miért nem érzik jól magukat itthon a feltalálóink, meg miért nem keres itt a tőke K + F szellemi teljesítményeket. A rendszerváltás utáni gazdasági „fejlődés” sajnos a végrehajtó típusú szervezeti kultúra tömegessé válását erősítette, a kommunikáció igényes vagy a tudás-intenzív szervezeti teljesítmények szemben. Visszafordultunk a 30-as évek ipari társadalmának korszakába. Ez önmagában egy meglehetősen kudarckerülő választás!

A civil társadalom fejlesztése területén ez legalább akkora akadály, mint a destruktív individualizmus. Az elesetteket - kiszolgáltatottakat nem tudom cselekvésre buzdítani, mert kudarcfélők. A sikerorientáltak pedig napi 12 órát küzdenek a szervezetük túléléséért a saját vállalkozásaikban, így ők nem érnek rá! Éppen az volt a jelentősége a Pál Tamás - Almási István - Domschitz Mátyás - Korom Pál - Sándor Zsuzsa - Berki Éva mozgalmainak, hogy a középiskolás önszerveződésekhez telepítettek vezetőképzési tudásbázist. Ott még van idő, fogékonyság, felvevőkészség, bátorság ahhoz tanulja - csinálja az ember az együttműködés szervezését.

Azért szoktam a "részvételi demokrácia gyilkosa" eposzi jelzővel ellátni a jelenlegi politikai elit vezetőit, mert nagy magabiztossággal pusztították ki azokat a (módszergazda) szolgáltató szervezeteket, akik helyi közösségek fejlesztéséhez olyan társadalmi tervezés módszereket és képzési kultúrát kínáltak, amely bevonja az egyéneket civil tevékenységbe. A mediokráciánál és a politikusoknál a dolgok befolyásolásának módja a sok-sok duma. A civileknél sok-sok cselekvésből áll a siker!

A Gobe felmérés szerint 58-dikak vagyunk ebben a sorban a 61-ből! Ez vészjóslóan lehangoló!
 

Asszertivitás
Teljesítmény motiváció
Humán orientáció
Kisközösségi – kollektivizmus
Intézményi kollektivizmus / individualizmus
Jövő orientáció
Férfias - nőies értékek
Globe: Individualizmus - kollektivizmus
Bizonytalanságtűrés -  bizonytalanságkerülés
Hatalmi távolság
I. A Globe és Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálati eredmények és hazai felemelkedés lehetőségei


Szólj hozzá!

Címkék: társadalom közösségfejlesztés

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr69346686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása