Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A polgárosodás eszményről komolyabban

2008.02.21. 06:59 :: RDH

Gyurcsány Ferenc sokszor előhozakodik olyan elképzelésekkel, amelyek a „polgári Magyarország” eszményképe felé mutatnak.

Ha csak a blog indulásakori cikkekből összegyűjtöm az ezzel kapcsolatos kurucos kirohanásairól írott jelentősebb kommenteket;

Látszik, hogy Gyurcsánynak szándékában áll polgárosítani ezt az országot, mert valóban ez limitálja a fejlődést. A tudástársadalom versenyben mi nem állunk a rajtvonalra, és ez rövid, közép és hosszú távon egyre súlyosbodó problémákat okoz. A polgárosodás az életvilágban van. A politika, meg nemigen ért el eddig sikereket az életvilágban. Szabják varrják a struktúrát, de egyre rémisztőbb belenézni az életvilágba! (Habermass után...)

Alulnézetből jól látszik, hogy mekkora pusztítást okoztak a rendszerváltás utáni kormányok, ha a modernizációval kapcsolatos erőforrásainkat szeretnénk számbavenni! A gyermekszegénységgel kapcsolatos kutatási adatok azt mutatják, hogy a gyerekek 30%-a olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb mint 25.800 Ft (legkisebb öregségi nyugdíjminimum of 2006). A 35 év alatti népesség 36%-a számítógép analfabéta! Sorolhatnánk az egyre szembeötlőbb tüneteket.

Régebben sokszor elkanyarodtam az írásaimban a Szabó András harcművészeti irányzatának két fontos üzenetéhez. Az egyik a „győzni mielőtt a harc elkezdődött volna”, gondolatisága.

A fent idézett Gyurcsány kirohanások alapvetően a pártját győzködik arról, hogy tenniük kellene valamit ami a polgárosodás irányába mutatnak. Csakhogy a pártja ebből nem ért egy kukkot se! Nem ugyan azon a szellemi emlőkön növekedtek, nem ugyan az a célrendszer ültette őket döntéshozói székbe! Egy rögtönzésekkel operáló vezető küzd egy rögtönzésekkel operáló tömeggel. Az irányíthatósága a társaságnak sokszor zéró közeli (lásd a nem kapnak 13.és 14. havi égi mannát azok a minisztériumok, amelyek "300 milliárddal túlköltenek, ráadásul 10 hónapos fizetési késedelemben vannak az NFT-s beszállítóikkal szemben" című kísérlet, vagy a tisztasági csomag).

A téma, amiről pedig Gyurcsány beszél, az egyenesen a belső mű! Polgár vagy alattvaló! Pauper vagy öngondoskodó üzemmódban működő polgár! A múltba révedő delirium vagy tiszta jövőbetekintés!

Gyurcsány ezekben akar sikereket felmutatni, csakhogy akiknek parancsol, azok az emberek, ezt a kihont nem ismerik! A kiképző tisztek nem tudnak olyasvalamiben hatékony oktatóként, vagy akár csak szervezőként, felügyelőként közreműködni, amiről fogalmuk sincs!

A civil szervezetek ezidáig szabadon levadászható őzikék voltak a magyar politikusok szemében! Az iskolák, a családsegítő központok, a munkaügyi központok meg pénznyelő felesleges hivatalok!

A másik keleti bölcsesség a Sun Cu – szinguláris pontokkal kapcsolatos meglátásai, mely szerint „a seregnek az ütközet közeledtével a hegytetőkön kell vonulnia, és kerülnie kell a völgyeket!”

Amikor szembekerülünk azzal a kihívással, hogy mit is kellene tennünk a süllyedés ellen, nemcsak az a kérdés, hogy van-e ehhez a hadviseléshez kiképzett és hozzáértő hadseregünk. Jól kell megválasztanunk a csatateret! Polgárosodás vs. szegénységi kultúra ügyben kézenfekvő megoldás lenne, hogy a humánszolgáltató intézményeket potenciális szövetségesnek tekintsük!

Azaz intézményrendszer, ami a belső mű csiszolására való, nem kap arra megbízást, hogy felkészítse arra a posztmodern lehetőségre a polgárokat, hogy a kulturális tőkéből vagy a társadalmi tőkéből hozzanak létre megélhetési forrásokat! Az EU-s források 2-400 milliárdos megrendelés ezügyben nem jut el a humánszolgáltató intézményekig, mert az újraelosztás szervezésével foglalkozó apparátusok 100%-os hatékonysággal térítik el az ezzel kapcsolatos forrásokat!

A helyi közösségfejlesztéssel, pénzügyi fenntarthatósági szervezet fejlesztéssel és a tudástársadalom témával kapcsolatos műhelymunkákkal foglalkozó szervezetünk 3 év munka után 100.000 Ft állami támogatást tudnak felmutatni a saját szervezeti kereteik között. A piacról persze elértünk akkora árbevételt, hogy a szervezet jelentős eredményeket tud felmutatni, de tendenciózus, hogy miként dobálják ki sorra a Részvételi Demokrácia Hálózat pályázatait!

Biztos az is fergeteges polgárosodási hullámot indítana el, ha mindenki kapna a számlájára mondjuk 600.000 Ft-ot. Én például átnyergelnék az albérletestiből a lakásosdiba. De sajnos ez a "polgár – nem polgár" kérdés alighanem más tényezőknek van alárendelve! A demokráciának megvannak a szubjektív feltételei. Tudhatná ezt Csizmár Gábor, Horn Gábor, vagy Gyurcsány is,

4 komment

Címkék: politika mszp konferencia eu társadalom gyurcsány ferenc tisztasági csomag ifjúsági szervezetek

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr12348027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.22. 02:48:57

ha megengeded, megint belekotyognék az okosak dolgába, hacsak néhány mondat erejéig is:-)

1-ször is: gy.f. szerintem is tragikus figura, node hogy áldozat volna, azt nem gondolnám. ez a modernizációsdi nála csak hóbort, meglehet nagyzási hóbort, nincs emögött sem igazi felkészültség, sem igazi meggyőződés, sem igazi elkötelezettség.
az egész gyurcsány-jelenség egy anomália (a posztkommunizmus szülte működési zavar).

gy.f. tragédiája - szerintem - abban áll, hogy egy még csak nem is rossz képességű, de azért nem is kimagasló tehetségű, velejéig bolsevik lelkületű figurát, a rendszerváltozáskor kialakult sajátos és sajnálatos körülmények olyan helyzetekbe hoztak, amiket ő, mivel az ambíció több benne, mint a mérleglési képesség, maximálisan kihasznált. eche bolseviki karriertörténet, csak a keretek mások. gy.f.-fel az mszp-n kívül senki sem állt volna szóba, senki nem vette volna komolyan (ahogyan ma sem veszi a párton kívül senki), nemhogy kultúrája, de f*ngja sincs a demokratikus politikáról. egy rövid epizód az ő ámokfutása, aminek szükségszerűen rövidesen vége is lesz. (ha rosszul mérném fel a helyzetet, itt és most, megkövetem gy.f.-et. őszintén és komolyan!)

2-szor: a polgárosodáshoz, mint a mellékelt ábra is mutatja, kevés a jogi, intézményi és anyagi háttér. persze az sem segíti elő (a polgárosodást), ha pártokrácia (tetszik ez a kifejezés: kifejező:-)) mindent elkövet, hogy megakadályozza az állampolgár öntudatosodását, függetlenedését.

ha emlékszel, a kilencvenes évek végén a fidesz kormány elkezdte csúnyán kaszálni a civil mozgalmakat, kezdeményezéseket, erőből agyontaposott, vagy szimplán megfojtott, számos, már létező-működő civil alapú "intézményt" és hálózatot. annak idején én beszélgettem erről fityeszesekkel és ők ezt úgy magyarázták (ez volt számukra a direktríva), hogy: a civil világ meghatározó részben egyes politikai erők hatalmi ambícióinak eszköze. és - vess bár meg, hogy így gondolom, de - volt is ebben némi igazság.

a rendszerváltozást követően, mint minden, a civil szféra is sajátos erőtérben, korántsem befojásmentesen fejlődött és - ha már pártokráciát emlegettünk - kezdett "civilokrácia":-) jelleget ölteni (szerintem világos miről beszélek, nem is ragozom tovább:-))

sz'val, hogy a lényegre térjek, a problémák alapvetően kulturálisak és mentálisak, de mivel a kommentem túlnőtt önmagán, ezt majd egy következő kommentben fejtem ki:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.22. 03:53:03

mindenek előtt: a befolyásmentest korántsem írjuk j-vel:-) elnézést, a helyesírási hibáért!

a problémák alapvetően kulturálisak és mentálisak - itt hagytam abba az előző bejegyzésemet.

furcsa világ a mi posztkommunizmusunk. és mi is elég sokat teszünk azért, hogy egyre furcsább legyen. a legfurcsább furcsaság éppen az, hogy kilencven óta szinte semmi nem (no, jó alig valami) történt az ügyben, hogy számba vegyük a kommunizmus (no, jó, szocializmus) pusztításait, hogy mérleget készítsünk, hogyan is jöttünk mi ki, abból az ordas kalandból.

különféle készen vett-kapott mintákat kezdtünk el alkalmazni az élet minden területén és ennek meg is lett az eredménye (képviseleti demokrácia, nálunk pártokrácia, szinte törzsi jellegű szembenállással; piacgazdaság privatizációval, nálunk rendkívül szűk pénzarisztokrácia, gyarmatosodás, komprádor elit, végletesen eladósodott állam és lakosság stb.). minden van már itt, csak éppen a polgárosodás feltételei hiányoznak.

nem gondolom, hogy nagyon nagyot mondanék, ha kijelenteném, hogy amíg nem készül világos és korrekt "mérleg" arról, hogy hol is tart az ország, milyen szellemi erőforrásaink vannak, milyen a kulturális-mentális állapotunk, hogyan apadtálhatjuk ezekre a speciális körülményekre a jelenlegi "világtrendeket", addig "lóf*sz fog itt folyni, nem acél".

most jövök a vesszőparipámmal: felelős értelmiség:-D ez nem is annyira lila, mint amennyire első olvasatra tűnik! komolyan. néhány belátáson múlik: például annak belátásán, hogy "nagykoncepcióra" van szükség a posztkommunista országok demokratizálására, mert az nem megy magától. tovább megyek: annak belátásán, hogy a szocializmusból hozott agyak és pszichék egyik napról a másikra nem légyegülnek át tudástársadalmi agyakká és pszichékké. ez több évtized, s nem kizárt, hogy nem is egy, de több generáció munkája, feladata.

a szocializmus nihilizmusából a demokrácia pluralizmusába való átmenet azért tünhetett sokak számára zökkenőmentesnek, mert valójában nem történt meg: és az emberek legtöbbje máig abban a tudatban él, hogy a nihilizmus pluralizmus.

egyszerűen vannak dolgok, amiket nem spórolhatunk meg. kb.

uff!

ü
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.22. 03:53:25

Ha megértőek akarunk lenni a pártokráciával kapcsolatban, akkor leíró üzemmódban jelezhetjük, hogy a "civilek eleve erősen kötődnek a pártokhoz". Már az Antal kormány alatt gőzerővel elkezdődött a független civilség szisztematikus megerőszakolása, legalább is az ifjúsági szervezetek között a párt ifjúsági szervezetek félretolták a független mozgalmakat. Ameddíg a Soros és más amerikai adományozók itt voltak, addig ezek a mozgalmak attól,még élhettek, de 98-tól semmi esélyük nem volt a túlélésre. A pártokrácia kutyaszorítóban van, mert egyszerre fél a civilektől, mert önmagának nincsen elegendő elit kitermelési képessége, és egyszerre belepusztul abba, hogy a civil társadalom nélküli országban nem lehet odahajolni a polgárhoz (a bürokratikus intézmények erre képtelenek). Ezért nincs a szociális munkában a csoportmunkának és a közösségi munkának komoly gyakorlati kultúrája. Sok civil ennek felismeri a jelentőségét, de az eszközök a pártokrácia kezében vannak.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.22. 04:01:20

A második hozzászólás is elindított néhány gondolatot bennem.Sokszor én mélyebbre nyúlok vissza és azt firtatom, hogy a századelőn miként is bimbódzott a polgári öntudat, hogy is haladtunk ezzel az egész nyugati modern kultúrába való betagozódással. A Hofstede - Globe (humánkatasztrófa)adatok gyökereit ott láthatjuk a II. világháború előtti történelemben is.
Annál inkább szükség van arra amit írsz. Tudatosan formálni kellene magunkat, mert ha nem tesszük, akkor a helyzet csak rosszabb lesz. (ha lehetünk még mentálisan rosszabb helyzetben)
süti beállítások módosítása