Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

VIII. Globe által behozott újabb szempontok (7. szempont)

2008.02.20. 08:56 :: RDH

Kisközösségi – kollektivizmus


A szervezeti – családi – kisközösségi lojalitás mérőfoka szintén egy individualizmus – kollektivizmus skála, ahol a teljesen praktikus gondolkodású hazai gondolkodásmódunk természetesen a várakozásokkal ellentétben szélsőségesen kollektivista.

Leginkább a családi teljesítményeken látszik, hogy az egyén szinte feloldódik. Mintha nem is létezne!

Egy pályaorientációs tréningen egyik hazánkfia arról számolt be, hogy a német szülők a nagykorú csemetéjüket bizony kipottyantják az utcára. Éljen meg maga! Nem gyűjtenek a lakására, nem adnak neki zsebpénzt, menjen dolgozni, vegyen fel diákhitelt, álljon meg a lábán!

Nálunk persze a társadalom 70%-át érintő szegénységi kultúra szerint és a szegényes gazdasági környezet miatt, a család kollektív teljesítményétől függ, hogy a gyerek tud-e tovább tanulni! A reciprocitás kultúrája ugyan romokban hever, de a kiscsalád tovább tartja a frontot, a nagycsaládtól örökölt rítusok szerint.

Érdekes vonatkozás ez a közösségfejlesztő módszerek közötti vitában, ahol a családszerű közösségiségre építő Korom –féle VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség közösségi kultúrája épít arra, hogy nálunk erős motiváció lehet a közösséghez tartozás, amennyiben az családszerű hangulatot jelent.

Érdekes ebből a szempontból a politikusok elit rekruitációis döntéseit megvizsgálni. Ugyan úgy családon belül intéznek mindent, mint a modernizáció előtti korban. A betöltetlen parlamenti helyektől kezdve a földvásárlási támogatásokig, családi körben találják meg a partnereiket!

A vállalat vezetőkre is jellemző, hogy ismerősök és családtagok kapnak időnként kedvezményeket! Amikor az embereket kérdezzük arról, hogy mi kell egy jó álláshoz, akkor bizony a tehetség és a szorgalom vagy a jó referenciák helyett a kapcsolatok jelenik meg az első helyen!

A közösségfejlesztés és szervezet fejlesztés határán dolgozó trénereink erősen építenek arra, hogy a családszerű közösségi  hangulatra  alapozzák a  fejlődést.  Ez a bizalom  erősítéséhez  is  szükséges,  ugyanakkor  a  szervezetek  születés  kor körüli  fejlődései fázisai (egészen a gyerünk-gyerünk korig) természetüknél fogva őrzik a család szerű közösség hangulatát. (Ischak Adizes).

Ide kötődő esetpélda az SZDSZ elnökválasztás körüli aláírási botrány is. Nem ért rá egy házaspár, de kellett az új elnöknek a szavazat... Azért egy nagy rendszerben kellene tudni  elrugaszkodni a családszerű viszonyoktól. A politikusok intézmények! Minden szervezetük makulátlan átláthatósággal és hatékonysággal köteles működni! Persze minden szervezet emberből van!  A bizonytalanság tűrés skálán elért dobogós helyezésünk azt mutatja, hogy nálunk ezzel nagy problémák vannak!

A Gobe felmérés szerint 37-dikek vagyunk ebben a sorban! Ez jelentősen eltér az előző intézményi individualizmus – kollektivizmus képünktől!
 

Asszertivitás
Teljesítmény motiváció
Humán orientáció
Kisközösségi – kollektivizmus
Intézményi kollektivizmus / individualizmus
Jövő orientáció
Férfias - nőies értékek
Globe: Individualizmus - kollektivizmus
Bizonytalanságtűrés -  bizonytalanságkerülés
Hatalmi távolság
I. A Globe és Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálati eredmények és hazai felemelkedés lehetőségei

 


Szólj hozzá!

Címkék: társadalom közösségfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr1346668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása