Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

„Nem érek rá!” demokrácia

2008.02.17. 18:10 :: RDH

Az SZDSZ küldöttgyűlés mostani botránya ás a TB törvény szavazásától távolmaradók is piszkálták a fantáziámat azügyben, hogy arról a jelenségről írjak, amikor a „profik” a fizetett képviselőink a passzív hatalom eszközét használják.

Persze mindenkinek lehetnek olyan napjai, amikor bármennyire is szeretne, nem tud részt venni egy testület munkájába. Ezzel szemben, azért gyanús ez a két eset. Meglehet, hogy halovány és erőtlen politikai tiltakozási akcióról van szó. Válságban lévő szervezetek irányíthatósági problémákkal is küzdhetnek, és mi tagadás az SZDSZ örvény az 1% alá küzdötte magát és nem a 10% környékére!

Valami nem tiszta, és tehetetlenségükben nem tudtak a tagok mást kitalálni, minthogy távolmaradtak.

A TB törvény szavazásánál leginkább az érdekes, hogy növekedett azoknak a száma, akik kormánypárti képviselő létükre nem szavaztak igennel a törvényre. Ha Karsaihoz hasonlóan még 14-en nemmel szavaztak volna, a törvény megbukik. Az SZDSZ elnökválasztásnál a csalás jutatta hatalomra az új elnököt. Újabb hullafolt az SZDSZ testén!

Karsai összességében csak egyedül vállalta ezt a szerepet, és összesen 6 társa volt, aki távolmaradt a szavazástól. Az SZDSZ strómanok közül is egy ember borította a bilit, a többi sunnyogó hallgat! Félő, hogy a teljes rendszer a csaláshoz lesz lojális és nem a tisztességhez!

Az MSZP-nél / TB szavazás ügynél érdekesebb jelenség az SZDSZ közgyűlés, ahol a szavazati jogukkal nem élő képviselők mandátumait okirat hamisító módon aláíratták „dublőr képviselőkkel”, akinek még dublőr -feleség - képviselőt is szereztek, aki szintén pótolta a hiányzó képviselőnőt.

Szánalmas, hogy a képviselőknek ennyire telik. Néhányan a passzivitásukat használják, talán Karsai az egyetlen, aki választóival megbeszéli, hogy mi a közérdek, és a tőlük kapott mandátum alapján beszél a közérdekről.

Sajátos párhuzam, hogy Orbán is ebben látott játékteret, azaz már az előző ciklusban azt találta ki, hogy nem jár be a parlamentbe, most azt találta ki, hogy nem áll szóba a miniszterelnökkel, nem áll ki nyilvános vitára a TB törvény kapcsán. Gyurcsány azt találta ki, hogy nem tart évértékelő beszédet a Parlament nyitóülésén. Maga az egész magyar demokrácia belerokkan, hogy a civil közegben nem tud felnőni a köz-ért felelősséget vállaló  aktivista réteg. Kulturális örökségünk az elmúlt 150 évből, hogy nem érdekli a köznépet a közügy, erre a rendszerváltás utáni politikusok rájátszanak azzal, hogy írtják a civileket mint a répát! Ez azért súlyos modernizációs, merénylet mert a közéleti aktivitás - passzivitás előszobája lehetne a gazdasági aktivitás - passzivitás ösztönző rendszerének!  A tudástársadalom című hajóra mi nem váltunk jegyet! A tudás - intenzív nem létezik a kommunikáció igényes nélkül. Ez könyörtelen hierarchia, miként ez a birkaiskoláról írott groteszkben ki is van figurázva!

Sólyom László az egyetlen demokrata aki, megértette és megpróbálja megértetni a pártokráciával (egyenlőre nem sok sikerrel!):

Intézmények vagytok! Nem érdekelnek a tyúkszem bajaitok senkit! Ha az a dolgotok, hogy megértsétek, hogy mi a közérdek, akkor nem arra kellene ráállni, hogy iparszerűen ignorálni tudjátok azt, hogy kialakuljon a mandátum képzés hazai kultúrája! Az sokkal jobban érdekel, hogy miként tudjátok kiműteni magatok közül azokat, akik a magánérdeket a közérdek fölé helyezik! Ha valakiről ez kiderül, az soha többé nem érdemli meg, hogy úgy nézzünk rá, mint akinek kivívott legitimitása van! Az eszkalálódó korrupcióért minden párttag felelős! A belső demokratikus mechanizmusok hiánya előszobája annak, hogy a demokrácia ne érvényesüljön az országban!

Mostanában terjed egy nálunk meglehetősen elterjedt népbetegség a politikaundoritisz.

Stílusos lenne, ha a köztársasági elnök kiíratná magát táppénzre, mondjuk az októberben megtartandó új TB népszavazásig a körzeti orvossal. Persze addig működés képtelen lenne az ország! Na és? Nem működne a törvények beiktatásának intézménye! Na és? Fontos az?

4 komment

Címkék: kampány politika mszp szdsz társadalom demokrácia gyurcsány ferenc orbán viktor egészségügy baloldal tb érdekképviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr44342916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.02.28. 00:13:27

Azért Karsai Józseffel komoly gond, hogy vagy hülye vagy hazudik. ujgen.blog.hu/2007/12/09/koalicios_barataink_1
És mi jó származik abból, ha egy hülye észt oszt népének. Persze ez így nagyon sommás.

Békés megye frankón bezuhant a rendszerváltás után, a helyi erők jelentős részét (20-30%) a szociális háló tartja úgy ahogy életben, de azért az alsó-középrétegeknek is csurran-cseppen, hisz az osztogatósdi ezért vonzó, és ezért is érte hel finanszírozhatósága határait.

Legalább ennyi legyen meg a különböző szempontok mentén szegényeknek. És bumm, bevarrnak egy szociális funkciót az egészségügybe, mert az meg ciki lenne, ha fekete-fehéren látszana, hogy mennyi lovét emésztenek fel az inaktív rétegek.

E modell mentén az inaktavak ráállnak a tartós potyázásra, az aktívak belegebednek a munkába a sok adó miatt. Az egyik fél full deprivált a másik meg örül, hogy él a meló után. Ebből is nehezen lesz civil társadalom.

Mindössze az vigasztalhat, hogy márpedig jó kapitalizmus nincs erős civil társadalom nélkül, tehát mégiscsak kiépül a kegyetlen gépezetet olajozó és személyes szinten élhetővé tévő civil szisztim, vagy kannibálként felzabálja magát és átalakul valami másba, valami kelet-európai bolivári köztársaságba.

Ez pl. úgy lehetséges, 1) azért van szabadidő, az a hullakemény messze nem az a turbó középkori látástól mikulásig robot 2) egykor 55 éves várható élettartamú emberek hozták létre a ma már 80 évet ostromló várható élettartamú emberekből álló társadalmakat.

vörikiráj 2008.02.28. 20:58:27

Ez,itt az elsö irásom,ezért mindenkit szeretettel üdvözlök.Vörös József vagyok.Lassan 60--de a korom miatt ne magázatok--Szoval a Karsai.Mindegy hogyan szavazot,nembiznak bene,mert:ahol én születem,öt csak ugy hivják:A!!búza égető Karsai.Ezt,nemlehet megbcsájtani.Az alföldön életnek hivják a búzát. -Most,hogy lessz a Nép Szavazás,menjünk el mind.Minegy mi a véleményed,mod el.Szavazz.Ha sokan vagyunk,legalább érzik.az erőt.--Jó éjt..

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.02.29. 04:49:43

mármint a civil kiépülése úgy lehetséges, hogy van szabadidő és némi feles vagyon, mert a népek szokása főleg itt a kersztény(-zsidó) szekurális világban, hogy tegyenek önmagukért. Mondjuk a kersztény világban a protestánsok, és a zsidók a nagyobb magukért tevők. Ja és az ateistákról majdnem elfeledkeztem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.29. 07:22:03

Valószínűleg a civil kiépüléséhez el kell tüntetni az útból a civil társadalom gyilkos MSZP, SZDSZ és FIDESZ formációkat (az MDF-ről nincs ennyire világos képem, bár amikor civilkeről megnyilvánulnak, akkor látható, hogy mennyire nincsenek képben). A blogban számos cikk olvasható arról, hogy kulturálisan durva lemaradásban vagyunk aktivitás területeken, és erre ezek a hölgyek-urak rendesen rájátszanak! Akkor is ha erre rámegy a kkv szektor és a civil szektor (ezekkel együtt az a modernizáció, ami máshol folyik, nálunk pedig el sem kezdődik. Ha ehhez kellenek protestánsok, zsidók és ateisták, akkor megnyugodhatnánk, hogy jól állunk. Sajnos nem! Errefelé alig alig akad a sorsáért tenni akaró polgár. Errefelé a durva többség alattvaló! Ettől kiszolgáltatottak vagyunk a populisták demagógiáinak! Ezért hívom a demokrácia gyilkosainak azokat a pártokat, amelyek kinyírták a demokrácia fejlesztéssel foglalkozó civil mozgalmakat.
süti beállítások módosítása