Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

III. Hofstede kutatási szempontjairól (2. szempont)

2008.02.15. 09:51 :: RDH

Bizonytalanság kerülés: 3,11 - 60 (második legnagyobb bizonytalanságtűrés, a 60. bizonytalanságkerülés)


A hétköznapi ember ezt nevezi birka türelemnek. Annyira nem lehetünk a szakadék széle után egy lépéssel, hogy ne tudnánk még tovább halogatni a szükséges óvintézkedéseket.

„A bizonytalanságkerülés index (UAI: uncertainty avoidance index): azt jelzi, hogy milyen erős a szabályokhoz való ragaszkodás mértéke, mekkora az észlelt stressz nagysága, mekkora a fluktuáció (milyen mértékben képesek a szervezeti tagok tolerálni az észlelt bizonytalanságot). „

Ennek a szempontnak sok köze van a szabálykövető – jogkövető állampolgári viselkedéshez. Mennyire tudunk szorongani azon, hogy ismert szabályokat hágunk át, függetlenül attól, hogy részt vettünk-e azok alkotásában vagy nem.

A helyi közösségben a kisközösségben tapasztalható egyfajta demokrácia ellenesség, részvétel ellenesség! Sokkal könnyebb arra rávenni egy közösséget, hogy ne csináljunk nyilvános szabály alkotó – értékelő kommunikációs helyzeteket, mint arról, hogy gondoljunk át valamit.

Egy egyszerű állampolgárt alig-alig lehet bevonni a közügyekbe. Azt ma már senkitől sem halljuk, hogy minden jól van úgy ahogy van, de még mindig mindenkitől azt halljuk, hogy egészen biztosan semmi dolga a közügyekkel. Még nem ég a ház annyira, hogy bárkinek is tenni kellene valamit. A Munkahelyteremtés témában összehívott lakossági fórumsorozaton volt olyan fórum, ahol kb. 4-5000 ember orra elé raktunk ki plakátokat egy lakótelepen. 2 ember jött el!

 

Asszertivitás
Teljesítmény motiváció
Humán orientáció
Kisközösségi – kollektivizmus
Intézményi kollektivizmus / individualizmus
Jövő orientáció
Férfias - nőies értékek
Globe: Individualizmus - kollektivizmus
Bizonytalanságtűrés -  bizonytalanságkerülés
Hatalmi távolság
I. A Globe és Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálati eredmények és hazai felemelkedés lehetőségei

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom közösségfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr36340094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása