Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Részvétel a TB kassza megmentésében

2008.02.12. 19:40 :: RDH

A rendszerváltás utáni politikai elit a MOL privatizációjától eltekintve szinte minden más esetben gyanús körülmények között, a korábbi tulajdonosok, tehát a nép kárára engedte át a terepet a magántőkének.

Érthető tehát, hogy sokan feszült figyelemmel fordultak a tegnap elfogadott egészségbiztosítási törvény felé. A TB kassza magánosítása minden eddigi törvénynél nagyobb társadalmi figyelmet kapott!

Természetesnek vettem, a korábbi társadalmi mozgolódásokra való tekintettel, hogy „A” szavazás napján komoly tüntetés lesz a parlament előtt. Hallottam a sajtóban, hogy 4 szervezet is demonstrációt jelentett be. Próbáltam utána járni, hogy melyik 4 szervezet ez, de sajnos az internetes keresgélés ezügyben nem hozott sikert. Nem tudtam meg ezt az információt.

Természetesnek vettem, hogy a Védegylet –Liga – NOE csapat, a TB Mentők ott van a demonstráló erők között, ezért elmentem, hogy jelenlétemmel is nyomatékot adjak, kifejezzem állampolgári tiltakozásomat a legnagyobb elosztó rendszer elcuslágolása ellen!

Gyanútlanul, sőt lelkesen megérkeztem a Kossuth térre. Reméltem, hogy jár a troli, és szerencsére minden fennakadás nélkül el tudtam kapni egyet a Király utcánál. Akadálytalanul jutottunk el a térre, néhány kóbor rendőrautótól eltekintve semmi nem utalt arra, hogy nem egy hétköznapi nap ez a téren. Amikor leszálltunk, az első látvány egy cirka 12-30 fős hallgatóságot számláló természetesen árpád sávos kis tribün volt a Vértanúk terénél, a hidas szobornál.

Belehallgatva az itteni szónoklatba kiderült, hogy valami félfasiszta szónok arról győzködi az isteni népet, hogy ő bizony előveszi a spejzból a géppuskáját, mert most már arra van szükség! – „Ez komoly!” – gondoltam magamban, majd elindultam hogy a másik 3 tiltakozó csapatból megkeressem az én politikai ízlésemnek valót.

Láttunk a tér közepén az Alkotmány utcánál egy nagyobb, kb. 3-500 fős csapatot, elindultunk arra. Az emelvényen egy kettős kereszt társaságában a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezérszónoka próbálja performance szerűen fenntartani az emberek figyelmét. Eléggé fáradt lehet, leginkább homályos zsidózgatással próbálja borzolni a kedélyeket. Beszédének legértékesebb része az volt, amikor lehallgatott, és megengedte, hogy egy aktivista bejelentse: „ Megszavazták!”

Egy kicsit furi, hogy az autók ott járnak a tüntetők között. A tér mindkét oldaláról használják az Alkotmány utcát! Nem teljesen értem, hogy mióta szokás az autós forgalmat és a tüntetéseket egy helyre terelni… A szónok be is szól az autósoknak, és a rendőrök el is kezdik visszafordítani az autósokat, akik másfél órája átjárnak a "tömegen".

Később újabb úr tűnik fel az emelvényen és arról győzködi a 3-400 fős hallgatóságát, hogy az ő rendőrségi engedélyük a Múzeum felőli járdára szól, magyarul az emelvényre. Az, hogy az úttesten is állunk, sőt a kettes villamos sin párján, az egy jogilag exlex állapot, az már nem a „bejelentett” tüntetés területe, ezért megtehetné a rendőrség, hogy onnan eltuszakol bennünket. Technikailag nem teljesen tudom elképzelni, hogy ez a 300 fős „hatalmas tömeg” elférne a 3 négyzetméteres tribün által 80%-ban beterített járdaszegélyen, de lehet, hogy titkon Ginisz rekord kísérlet készülődik!

Elmélázok azon, hogy a tüntetők versus rendőrségi jogalkalmazók, már megint a hazai jogtörténet kádi bíráskodás előtti hagyományaihoz sikerült gyakorlati konstellációjában visszatérnie. Volt azaz Okos Lány kisasszony, aki pucéron egy galamb/szita konstellációval felbucskázott egy törpeszamár hátán Pestre. Akkoriban még ezzel a performancéval próbálták demonstrálni, hogy olyan jogfelfogás is létezhet, hogy valami oké is meg nem is, van is, meg nincs is, látható is meg nem is, meg ilyenek.

Ma már nincs szükség ilyesmire. Ott vagyok egy tüntetésen, csak nem találom! Ahol vagyok, az a hely nem a tüntetők számára van biztosítva, hanem az autóknak! A tüntetők, minek jöttek ide 300-an, nem lett volna elég, ha 4-5 babakocsis maca erre jár, és ha ide jöttek, minek nem ülnek egymás nyakába minima 4-5 rétegbe? A múzeum falán támaszkodhatna az első sor! Ám a rendőrség kegyelméből, és az ég áldásával maradhatunk a tribün előtt 5 méterrel! Köszike! Annyira jó ilyen rendes országban élni! Imádom!

20 perc alatt kb. 50 témáról szeretnék cikket írni a blogomba. Öreg vagyok én má az ilyen tüntetésekhez! Frusztrál az egész! Menjünk haza! Én ezt nem bírom!

  • Szánalmas, hogy csak ennyien vagyunk!
  • Szánalmas, hogy nem tudtam utána járni, hogy az a civil társadalom itt lesz-e, akivel én szívesen vállalok közösséget!
  • Szánalmas, hogy ezeknek a civileknek nem futja többre szellemileg, a zsidózásnál!
  • Részvételi demokrácia szempontból ez itt a halál! Abban a témában nincs itten semmi, ami először a rendszer váltás utáni történelemben komoly civil koalíciót kovácsolt össze! Legalább is, én a Védegylet – Liga – NOE szövetséget annak tartom! Bár a NOE tüntetésen is frusztrált, hogy az én elképzeléseimhez képest semmiről nem szólnak a szónoklatok, de hagyjuk…
  • Szánalmas, hogy a politikai tiltakozási kultúra már megint meghalt, mielőtt megszülethetett volna. Azt hittem, hogy a sok-sok civil energia befektetés miatt itt lesz egy fél országnyi ember, és nem engedi, hogy mosolyogva és cinikusan szavazzanak a TB törvényről a házban.
  • Szánalmas, hogy hiába kérte a köztársasági elnök, hogy a pótlásban legyen végre érdemi párbeszéd, természetesen nincs! Ugyan úgy a szalonpolitizálás szintjén dőlt el minden. Még a parlamenti képviselők sem eléggé polgárok ahhoz, hogy joguk legyen kérni: HAD LÁSSAM ÁT, HOGY MI EZ! HAD GONDOLHASSAK BELE, HOGY MIKÉNT BEFOLYÁSOLHATJA AZ ÉLETEMET, HA EGYETÉRTÉSEMET ADOM EHHEZ A SZABÁLYMÓDOSÍTÁSHOZ!
  • Demokráciában élünk? Léteznek olyan szabályok, amikre hivatkozva követelhetjük, hogy bizonyos pontokon részt vehessünk a saját sorsunk alakításában? Élhettünk a véleményezési jogunkkal? Egyáltalán a sajtóban nyilvánosságra került bármi azon kívül, hogy nyugodjunk meg, léteznek olyan dokumentumok és tanulmányok, amiket az elnök úr hiányolt! Ha léteznek, akkor volt alkalmam megismerni ezeket? Nem! Még a képviselőknek sem!
  • Legalább a papírdemokrácia szintjén fel tudja mutatni a kormány, az érintettek elolvashatták és véleményezhették az általuk előterjesztett javaslatot?
  • Szánalmas, hogy a politikai tiltakozási kultúra egyértelműen egy belháborús szembenállás felé sodródik! A képviselők Molotov koktélokat kapnak a lábtörlőjükre, a szélsőjobbos civilek meg csak arról tudnak beszélni, hogy a zsidók eltervezték, hogy miként irtsák ki a magyarokat ilyen TB törvény szerű barbatrükökkel! Mindkét csoport azzal vádolja a másikat, hogy fizikailag a létére törnek, meg akarják ölni, ezért feljogosítja - felhatalmazza magát arra, hogy megfenyegesse a másikat, létében megkérdőjelezze, kibillentse szerepéből! Az élet-halál harc megint pótolja a siker-kudarc játszmák kommunikációs mintáit. A „minek van kivívott legitimitása” helyett az a kérdés, hogy az ellenségem lesz oly ügyes, hogy kinyírjon engem, vagy én leszek oly sikeres, hogy megöljem őt!
  • Szánalmas, hogy az MSZP képviselők voltak olyan orcátlanok és azzal érveltek, hogy a lakossági fórumok résztvevők úgy merészelnek érdekartikulálni a TB törvényről, hogy nem olvasták el azt az 1000 oldalt, ami nincs is készen, amit az elfogadott törvény a majdan elkészülő kormányhatározatok hatáskörébe utalt.
  • Szánalmas, hogy meg sem kísérelték, hogy a helyzetértékelésben nyilvánosan a társadalmi konszenzust megteremteni, és erre a nem létező társadalmi konszenzusra építettek egy olyan törvényt, aminek a hatékonysága és az átláthatósága megkérdőjelezhető.
  • Szánalmas, hogy az autók kötelező biztosításánál 50%-os „fenntartási költségvetéssel” dolgozó biztosítókról nem folyik értékelő közbeszéd. Ott miért kerül ennyibe a nemzeti kockázatközösség, meg a szolidaritás? A TB kassza elbírna egy még 1300 milliárdos működési költséget? Meg tudnánk fizetni? Jelenleg 3% a működési költség!
  • Szánalmas, hogy a székház ostromról a több mint résztvevő megfigyelés szintjén tudósító stáb úgy tudósított a rendezvényről az esti hiradóban, hogy közben nem mutatott semmit. Állítólag felborították a kordont. Miért nem vették fel? Kik borították fel? Kik miatt kellett megint könnygázba fojtani a tüntetést? Mára a hídfoglalás 2-nél is nyilvánvaló volt, hogy akár az egyenruhás rendőrök elvégzik azt a bojkott szervező munkát, amit a civilek nem. Miért emberek nélküli háttérképekkel tudósítanak arról, hogy mi történt?
  • Szánalmas, hogy a szánalmas listámat holnap estig is írhatnám. Nem tudom abba hagyni! Felfordul a gyomrom ettől a pártokráciától és a vele szemben álló tehetetlen civil szerveződésektől is. Különösen a virágzó, szimbólumait fitoktató, de semmilyen társadalmilag hasznos tevékenységet felmutatni nem tudó szélsőjobbos mozgalmak csapták ki nálam a biztosítékot! Ha ilyenek vagyunk civil-ként, akkor nem lesz itt civil kontroll, semmi nem állítja meg az eszkalálódó korrupciót!

3 komment

Címkék: kampány politika mszp társadalom gyurcsány ferenc 2008 tb

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr63336720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.02.12. 20:25:37

Belefáradtunk a harcba! Az emberek és az ,,érdekvédő" civilszervezetek (ha vannak még ilyenek), már nem képesek mozgósításra. Lehet, hogy már az Orbán szavára sem vonulnának 100 ezrek az utcára.
Ma hallottam az egyik médiában, hogy a Leader csoportunk egyik tagja 7,5 millió Ft-ot kapott az AVOP-ból pályáztatás nélkül! Újabb szoci. pénzlenyúlási botrány egy olyan civilszervezetnél, akiről még álmomban sem feltételeztem volna, hogy képes ilyesmire.
Lassan nekem is elmegy a kedvem a civilségtől!
Itt már nem lehet bízni senkiben! Korrupció az élet minden területén!

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.02.13. 15:53:35

Azt hiszem, marad a web2.0, pénz nélkül, csak szándékkal, és egy kifejlett hálózattal. No szervezet, csak egy mozgósítási erő.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.14. 21:27:20

Én abban hiszek, hogy létezik ugyanennek a témának egy kommunikáció igényes és aztán ennél is tovább: egy tudás-intenzív változata. Az is politikai tiltakozási akció, hogy Orbán után szabadon: hazaárulózunk, ellenségeket átkozunk woo do szertartások szerint. Az meg már közügyekben való részvétel,hogy együtt gondolkodunk közügyekről más polgárokkal. A tudás-intenzív változat egy újabb fokozat. Nincs ilyen megoldás a kommunikáció igényes zóna kihagyásával.
süti beállítások módosítása