Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Amerikai és a magyar liberalizmus gazdaságfejlesztő gyakorlata

2008.02.10. 12:03 :: RDH

Amerikában is egy néhány éve kibontakozó gazdasági gödör képe rajzolódik ki, mint ahogy a mi gazdaságunk is erősen köhécsel, sőt, ha a társadalmi feszültségek felől nézzük, talán azt is mondhatjuk, hogy egyre lázasabb.

Mit csinál erre az amerikai kormány? Adókölcsönt nyújt a kisvállalkozásoknak, azaz lehetővé teszi, hogy később fizessenek be, amúgy kötelező terheket.

Ezzel oda koncentrál forrásokat, ahol eldől, hogy csökken a foglalkoztatás, stagnál vagy növekszik!

Ez egy kisvállalkozás centrikus adópolitika!

Ezzel szemben nálunk autoriter gazdaságfejlesztési stílus viszi hátrafelé a gazdaságot! Ha valaki az állammal üzletel, akkor 10-12 hónapos fizetési késedelemre számítson!

Ha valaki sokallná az adókat, számítson rá, hogy lesz az még több is!

Ha valaki azzal próbálkozik, hogy elindít egy vállalkozást, akkor az első perctől kezdve fizesse a bérkerete közterheit havi bontásban. Akár volt bevétele, akár nem!

Ja, és jut eszembe! Kedves kisvállalkozások! Pontosan hogyan is akarjátok kifizetni azt az államadósságot, aminek a kamatterhe 1000 milliárd Ft évente!

Gondoljuk végig, a magyar kormány miként is csinálja ennek az ellenkezőjét:

  • Gyurcsány hatalomra kerülésekor visszatartotta a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó cégek ÁFÁ-ját. 6 milliárd Ft kamatot fizetett erre a közkassza.
  • A 6 milliárd Ft NCA keret-ből élő 3. szektor már-már megszokta, hogy semmilyen varázsgömbből nem kiolvasható, hogy az állam 6 - 9 vagy 11 hónapos fizetési késedelembe fog majd esni az egyes pályázatoknál.
  • A költségvetési intézmények soha nem tudhatják, hogy szeptemberben befagyasztják-e a költségvetésük 10-20%-át, azért, mert a piramis tetején lévő intézmények évente 300 milliárd FT-tal költik túl a tervezett költségvetést.
A hazai kormány nem a facilitatív gazdaság fejlesztő "jó pásztor"! Káosz teremtő, kiszámíthatatlan ámokfutó!

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság demokrácia gyurcsány ferenc baloldal 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr28333370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása