Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szabadság és lustaság

2008.02.07. 09:42 :: RDH

Másik Magyarország blogjában hozzászóltam egy tanulságos felvetéshez, gondoltam kirakom:

Szelektív befogadókészség

Végre tárgyi bizonyítékra lelt az a feltevés, miszerint az ember csak azt fogadja be, amit akar, olvasson, hallgasson, nézzen akármit. A bizonyíték a következő volna:
 
Magyarországon mára egész jelentős Wass Albert kultusz alakult ki. Könyvei méteres stócokban állnak a boltokban, viszik őket, mint a cukrot. Úgyhogy gyorsan fel is használták politikai célra, mert hát ha van író, akit könnyen fel lehetett az ő volt. Mivelhogy nemzeti író volt. És, mint mindenki más aki ebbe a szerepbe kényszerült, kicsit ferdített a dolgokon, kicsit kozmetikázott, de emellett jó könyveket írt. A szomorú a dologban az az, hogy őt híressé a magyar nép olvasatlansága tette. Számtalan olyan ember él kis hazánkban, aki bár olvasni amúgy nem szokott, de Wass Albertet olvasott, s ezáltal kulturális értékrendjét ez határozza meg. Azért olvassák, mert nemzeti volt, és nem azért, mert jó könyveket írt. Mások persze, ezért utasítják őt el, anélkül, hogy olvastak volna tőle akár egy sort is.

A másik dolog, amit többek közt ezek a jóemberek, valamiképp nem vesznek észre az az, hogy Wass Albert kapitalista író volt. Méghozzá abból a fajtából, aki jól átgondolta, hogy gazdaságpolitikailag melyik oldalt tudja támogatni. Ő nem azért tartotta elvetemültnek a szocializmust, mert valamit végtére is utálnia kell az embernek, hanem azért, mert szerinte az ellenkezett a természet alapvető rendjével.

Nos, ezt az oldalát, mind a politika, mind a kedves olvasók hajlamosak nem észrevenni.
Egy kis emlékeztetőül íme egy rövid idézet Wass Albert: Átoksori kísértetek című regényéből:

"Péter azt állította, hogy a kommunizmus okozta szenvedések megérlelték a népeket arra, hogy viselni tudják a szabadsággal járó felelősségeket. Katona Jóska viszont azon az állásponton volt, hogy a szocializmus valamilyen enyhébb formája eleinte elkerülhetetlen lesz, mert a nép megszokta, hogy gondoskodjanak róla, hogy minden bajával valamilyen hivatalhoz szaladjon s a kormányra hárítson minden felelősséget, aminek hordozása kényelmetlenséggel jár. Én egyetértettem Jóskával abban, hogy a tömegek megszokták azt, hogy mások viseljék érettük a felelősséget és másokat vádoljanak, ha valami nincs rendjén. Viszont abban Péternek adtam igazat, hogy akár tetszik neki, akár nem, ha szabadok akarnak lenni, meg kell fizessék a szabadság árát, mert szabadság felelősség nélkül nincsen s bármiféle szocializmussal próbálkozzanak is, restségükért szabadsággal kell fizessenek s csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek újra diktatúra alá."

S, bár eme sorokat sokan olvasták már, mégsem érti senki, mikor az ember azt mondja, hogy ő mostanság azért kénytelen baloldalivá lenni, mert valójában konzervatív.


A szabadság vagy állami túlsúlykérdés létezik a baloldalon és a jobb oldalon is. Ma egy nemzetszocialista meg egy takony ideológiával rendelkező párt küzd itt a kegyeinkért. Gyurcsány éppen azzal futott be, hogy egy újbaloldali programot tett le, ami teljesen korszerű módon arról beszél, hogy az állam szerepét a kompetenciák újraelosztásában kell keresgélni. Ez éppen erről szól. Ha nincsenek meg a szubjektív feltételei a szabadságnak, azaz alattvalók vagyunk és nem polgárok, akkor ki kell találni az átmenetet. A baj csak az, hogy a hallgatósága ebből egy árva kukkot sem ért. Ez a 6 év amolyan bolondkirály választásként fog landolni a történelemkönyvek lapjain. Ha Gyurcsány programja valóban elkezdődne, akkor erős oktatás tartalmi reform lenne (semmi nincs), erős civil önszerveződések lennének (nyírják a civileket, mint a répát), és erős munkahelyteremtési programok futnának (98%-os magabiztossággal mellélőnek a területre befektetett százmilliárdok).

3 komment

Címkék: társadalom demokrácia gyurcsány ferenc tisztasági csomag

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr86329069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.08. 12:58:47

az utolsó bekezdéssel (is) egyetértek. azzal a kiegészítéssel, hogy sz'tem maga gy.f. sem igazán érti magát, ellenkező esetben nem vágott volna bele ebbe a kalandba:-) éppen az mszp volna az a párt, ami egy modernizációs programot következetesen végig tudna vinni ma magyaro.-on? esetleg egy totális mutyisító vagy egymást-lerendező programot...
és akkor itt jön a régi vesszőparipám: az értelmiség felelőssége:-)
ü
bbjnick

RDH · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.02.08. 20:06:39

Az értelmiségi felelőssége sok szempontból érdekes. Egyrészt a mai fiatal korosztályokban ez már 60-70%-ot jelent az értelmiségiek aránya, a régebbi értelmiségieknél meg nemigen jelent semmit, hogy értelmiségi. A suliban ahol dolgoztunk, meglehetősen erős kultúrája volt annak, hogy együtt gondolkodunk, de egy-két év szünet után, már kikérték maguknak a pedagógusok, hogy évente egy nap tréninget merészeltünk tartani. Ez általában egy humán szakmában szégyen, pedagógusoknál kifejezetten nemzeti katasztrófa. Szóval individualisták vagyunk ezerrel, azok akik ezzel szembemennek, azok hamar elpusztulnak a közegellenállásba. A pártokrácia meg jól használja ezt az egészet! Így legalább szabadon garázdálkodhatnak!

Ica 2008.02.11. 18:54:56

Éppen a hétvégén olvastam ezt a könyvet. Érdekes, bennem is valami ilyesmi fogalmazódott meg, amit a blogíró is megfogalmazott. Az a baj, de nagy baj, hogy keverednek a bal és jobboldali ideológiák. Néha már saját magamat sem tudom identifikálni. Nemzeti?, Keresztény?, Szolidáris?, Konzervatív? Mit jelentenek ezek? Végül is szinte minden párt ideológiájában ott vannak valamilyen szinten. Öngondoskodás, vagy állami? Évezredes probléma! Nem lehet egy reformnak nevezett, társadalommal nem egyeztetett katyvasszal elintézni! De nézzetek körül? Láttok olyan pártot, vagy valamilyen szervezetet, aki alkalmas lenne arra, hogy vezesse ezt az országot, és VALÓDI társadalommal egyeztetett reformot hajtson végre?
süti beállítások módosítása