Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Éledező érdekképviselet

2008.02.06. 21:26 :: RDH

A folyó vasutas sztrájk ráirányítja néhány fontos érdekképviseleti témára a figyelmet.

Egyrészt örülök annak, hogy a megalázóan alulfizetett dolgozók szervezete kiáll azért, hogy kapják meg azt a pénzt, amit Kóka Úr ígért nekik. Nem érdekel, hogy milyen formában fizetik ki, ez technikai részletkérdés! „Ha mögmondta, hát mögmondta!”

Annak is örülök, hogy a dolognak már majdnem európai szakszervezeti stílusa van, ugyanis az ágazat dolgozói lépnek sztrájkba egy részleg dolgozóinak érdekeiért.

Jobb helyeken, például németországban ágazati megállapodásokban alkusznak, és ha bárhol bárki sérti a megegyezést, akkor az ágazat szankcionálja a munkaadóit, így senki sem mehet szembe a játékszabályokkal. Mert kizárja a piac az őrülteket.

Nálunk is ki kellene használni ezt az össznemzeti civil ellenállási hullámot arra, hogy mi civilek tervezzük, meg, hogy miként toljuk el minimum a centrumországok béli életszínvonal 75%-áig fizetéseinket. Az, hogy a politikai elit ezt nem érti, azt nem csodálom, eddig sem akarták emelni az életszínvonalat. A VOSZ persze leginkább 19.000 Ft-os minimálbért szeretne, amiért 10-12 órát dolgoznak az építőipari munkások, amíg bele nem rokkannak.

Az, hogy nincsen diszkrecionális jövedelem a munkabérekben, az hosszú távon katasztrofális. A belső piacok nem tudnak növekedni, nem épülnek ki az öngondoskodás intézményei. Hiába van lakáshitel, ha a 1-2 millió forintos belépési küszöböt is csak 300 évi takarékoskodással lehet átlépni. Hiába van hárompillérű nyugdíjrendszer, ha szánalmasan kevés a beletett pénz. Hiába voltak magán egészségbiztosítók, ha a társadalom 1-2 %-a tudta megfizetni a magánkórházak szolgáltatásait.

Az öngondoskodás intézményrendszere közül a felsőoktatás tükrözi leginkább, hogy mindenki igyekszik diplomát szerezni, a családok erejükön felül fizették a tandíjat és a gyerek egyéb költségeit (albérlet, bérlet, kaja), még akkor is, ha a pályakezdőként megkereshető jövedelem 10 évnyi félretehető része sem fedezi ezeket a költségeket, a tandíjat fizető családoknál.

Sajnos az első diploma megszerzésén túl semmilyen valós öngondoskodásra felkészítő felnőttképzési kultúra nem alakult ki. A nyugati felsőoktatásban már sokkal gyakorlatiasabb a képzés. A rendszerezett információk használatára és nem a visszabiflázására koncentrálnak. Nálunk a képességfejlesztés még a felnőttképzés piaci területein is ritka jelenségnek számítanak. Ehhez vegyük hozzá, nálunk a felnőttképzési hajlandóság töredéke az EU átlagnak.

Szóval szurkolok a sztrájkolóknak, és titkon reménykedek, hogy hátha a sarkára áll végre a szakszervezeti mozgalom, és kirajzolódik egy-egy ágazati megállapodás stratégia. Kezdjük a MÁV-val, majd folytathatnánk a közoktatással, a felsőoktatással, buszosokkal, esetleg a szociális munkaügyi szolgáltatásokban dolgozók is felébredhetnének.

11 komment

Címkék: politika eu társadalom demokrácia szervezetek érdekképviselet

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr43328576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecc 2008.02.06. 22:10:52

Es honnan is kaparnak elo azt a penzt amit Te most itt par masodperc alatt szetosztogattal?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.07. 00:36:56

Ahonnan a szlovénok és a litvánok előkaparták.

Wiko · http://www.sviktor.hu/blog 2008.02.07. 07:07:44

Az egyetlen, amivel egyet lehet érteni abból, amit írtál, az oktatásra vonatkozik... Tök vicces, hogy az ország veri a nyálát arra, hogy itt vannak a legnagyobb lexikális tudással rendelkező emberek... De ha valaki elmegy dolgozni, akkor nem azt kérdezik, hogy tudod-e, ki írta a Faustot, hanem hogy "el tudod végezni a munkát vagy nem"... Szóval, ha vmin, akkor ezen kéne változtatni...
De mondjuk az pl vicces, hogy te is csak azt mondod, hogy adjunk több pénzt, de hogy miből... Ennyi erővel mindenki sztrájkolhatna, hogy keveset keres:S

Zed 2008.02.07. 07:17:12

80 milliárd helyett majd a duplájáért adták el a MÁV teherszállító részlegét. Szóval a MÁV ajándékba kapott úgy 60 milliárdot. Talán futná belőlle ha már a miniszter feleannyi bevétellel számolva megigérte!

Inkább az a kérdés miért baj az, ha egy miniszteri igéretet valaki megpróbál számon kérni?!

Proli 2008.02.07. 07:26:22

Bizony, égető szükség van a melósok összefogására, mert - ez egyre nyilvánvalóbb - a közvetett képviseleti demokráciának nevezett rendszert sokkal jobban, tömörebben leírhatjuk egyetlen szóval: LOBBIKRÁCIA.

Összefogás, nyomásgyakorlás!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.07. 08:39:40

Lehet, hogy túl sok neomarxista gondolkodóval érintkezem, de szerintem a lé meghatározza a tudatot.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.02.07. 10:46:04

Hát, szerintem szükség van az összefogásra, de ez a sztrájk pofátlanságról szól elsősorban. Állami pénzből akarnak többet nem tudom milyen alapon? A szolgáltatásuk színvonalát látva inkább kussban maradnék. Fizesse ki Kóka, ha megígérte.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.02.07. 10:55:32

Saman - a lé (feles) meghatároza a tudatot (hőbörgés,félrebeszélés) - erre gondoltál?
RDH - ez simán csak szájtépés, semmi egyéb.Ha mindenki sztrájkol, akkor hogy lesz jobb?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.07. 13:35:30

Nem a sztrájk a lényeg, hanem a nyugaiasodás, és ennek a kisember egzisztenciális léte a meghatározó. Jelenleg azért éljük újra a 30-as évek destruktív szellemi mozgalmait, mert ismét a 3 millió koldus osrszága lettünk. Ezzel szemben a szlovénok 2-3 év alatt feltornászták magukat a nyugati bérszinvonalra és utánna volt szabad a vásár. Nálunk szerintem minden, de minden a "legyen nemzeti tőkés réteg" célnak van alárendelve. Ezzel már készen is vagyunk. na és? ettől csak egyre rosszabb! Ezért örülnék annak, ha a munkaadói oldallal és a kormányoldallal szemben megszerveződének az ágazati keret között sztrájkolók. És nem engednének a 21-ből!

Gecc 2008.02.07. 15:13:43

Saman 2008.02.07. 00:36:56

Merthogy ok honnan is szedtek ra zset?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.07. 16:55:54

Gondoltam kirakatok egy szavazást:

Ön szerint az alábbi célok közül melyik a legfontosabb nemzeti célkitűzés:

1. Alakuljon ki hazai tőkés réteg.
2. Az ország minden szegletébe vezessen autópálya.
3. A hazai minimálbér mielőbb közelítse meg a nyugati minimálbéreket.
4. Felezzük meg az államadósságot.

Szerintem eddig a nemzeti tőkés réteggel voltunk elfoglalva,szemben a szlovénekkel, akik nemzeti középosztályt csináltak. Skandináv modell. Arról már tudjuk, hogy működik, a mienkről meg tudjuk, hogy nem működik.
süti beállítások módosítása