Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kiolvasható-e a gazdasági fordulat és a demokratikus deficitek leküzdésére irányuló szándék a FIDESZ programból?

2007.12.31. 08:31 :: RDH

Elöljáróban annyit, hogy a rendszerváltás utáni politikusok bármikor, akár alvajáró üzemmódban is képesek szónokolni a civil társadalom és a kisvállalkozások múlhatatlan jelentősségéről, miközben a struktúrák alakításával kimutathatóan gyilkolják ezeket az életvilágokat.

Minden pártprogramot ezért szkeptikusan kell olvasnunk, mert eddig nemigen találkoztunk olyan pártprogrammal, amelyet a megvalósítás szándékával alkottak volna. Általában a pártprogramok a télapónak írott kívánságlistára hasonlítanak, végtelenül naiv vágyakat fogalmaznak meg a korrupció megszüntetéséről, a jogtudat normálissá varázsolásáról és a gazdasági felemelkedésről mint olyanról!

Én magam azzal a szűrővel olvasom a programot, hogy leesett-e a gazdaságfejlesztésben az a tantusz, hogy az ország a rendszerváltás óta egyre nyilvánvalóbban irracionális modernizációs pályát követ azzal, hogy egy ipari társadalom jövőképhez szervesen illeszkedő gazdaságfejlesztésre költ szinte minden forrást, és teljesen leszakad az országban a korunk gazdasági versengését strukturáló dimenziókban, a tudástársadalom jövőképhez szervesen illeszkedő területeken.

A civil társadalom intézményeinek kulcsszerepe van a tudástársadalom együttműködés viszonyainak kiépülésében. A civil hálózatok, a tudástársadalom ügynökségei. Ezek a szervezetek közvetítik az egyének – kisközösségek – állami és más civil intézmények felé érdekeiket, értékeiket, javaslataikat. Szolgáltatásokat, kommunikációs csatornákat biztosítanak különböző területek problémáinak hatékony megoldására.

E két nézőpontból a program nem tartalmaz alapvető fordulatot. Éppen olyan felületes ötletelés, mint az utóbbi 3 választások programjai.

Gazdaságfejlesztési területen a program, a korábbi elhibázott gazdaságfejlesztési paradigma keretei között gondolkodik. Kütyüexportáló ország akarunk lenni, aki versenyezni tud a Kínai 19.000 Ft-os minimálbér termelési képességeivel.

A demokrácia deficit leküzdése fejezetben pusztán attól várja a civil társadalom felemelkedését, hogy a 6 milliárd Ft-ot újraelosztó NCA forrásait nem kurtítaná meg a tartalék képzés kötelezettségével, és kiiktatná a plafon szabályt, amely akkor is ebben az összegben maximalizálja a civilek működési költségeit kezelő alap forrásait, ha az elinflálódik. A gazdasági növekedés túlhaladja vagy az EU csatlakozás után hozzáférhető fejlesztési források 50 szer annyi likvidtőkét igényeltek volna évente, mint amennyi az NCA keretei között elosztásra kerül. Mivel azokban az országokban ahol 400 éve demokrácia van (III. szektorral), és 450.000 Ft a minimálbér, a polgárok elműködtetik valahogy a független szektor intézményrendszerét, így a mi polgárainktól is elvárható ez nem? Az addigi 300 évben, amíg ez nem annyira fog jól működni, addig meg nem annyira baj, ha a civil szervezetek többsége a pártmaffia cégcsoport tolvajintézményeként funkcionál.

Üdvözlendő része a programnak hogy a demokráciára nevelés fontos eszközének tartja az iskolát. Sajnos meglehetősen hiteltelennek tartom ezt a szándékot, hisz a FIDESZ élharcosa volt a demokráciára nevelő mozgalmak és módszergazdák kiirtásának.

A program reagál ugyan arra hogy a pártfinanszírozás kérdését rendezni kell, de számomra semmiféle civil kontroll és semmiféle komoly gazdasági fordulat nem következik ebből a javaslatsorból, ezért semmilyen gesztusát nem tudom komolyan venni.

Szólj hozzá!

Címkék: kampány politika kutatás fidesz társadalom demokrácia orbán viktor

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr73279760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása