Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Az egész ország egy olyan kísérlet kényszerű alanyává válna, amelynek kimenetele bizonytalan."

2007.12.29. 15:05 :: RDH

Régi magyar hagyomány, hogy nálunk egy törvény társadalmi vitája a törvény elfogadása után kezdődik. A karizmatikus rögtönzések országában élünk, ahol bármekkora baromságot el tudnak követni lehetőleg a közkassza terhére.

Jelen törvény legfurcsább jellemvonása, hogy magát a koncepciót nem ismerhették meg az érintettek, sőt maguk a döntéshozók is a gombnyomás előtt több mint 130 módosító indítvány kellett volna ésszel felfogniuk.

Valószínűleg persze többségük el sem olvasta, még az alap törvényszöveget sem. Akik arról sem maguk döntenek, hogy miként fognak dönteni, azok nyilván nem fárasztják magukat ilyesmivel, rábízzák magukat a kollektív tudattalan bölcsességére.

A döntéshozatal – döntés előkészítés nemzeti karakterét vizsgálta egy nemzetközi összehasonlító kutatás a hetvenes években, melynek a hazai kutatója Varga Károly volt.

Meglepő eredménnyel zárult a kutatás, a rendszerváltás környékén Pál Tamás, Almási István, Domschitz Mátyás sokat tettek azért, hogy a civil mozgalmak ismerjék ennek a kutatásnak az eredményeit és legyenek eszközeik épeszű döntés-előkészítési folyamatok levezetéséhez.

Gyurcsány Ferenc a KISZ-ben, Horn Gábor és Pokorni Zoltán a PDSZ-ben, Csizmár Gábor a Gyermekérdekek Magyarországi Fórumában, Stumpf István a Vezetéstudományi Intézetben egészen biztosan találkozott ezzel a kutatási eredménnyel.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy a döntés előkészítés, a döntés hozatal, a végrehajtás és az értékelés miként jelenik meg a különböző népek kultúrájában. A nemzeti karakter miként jelenik meg ezen szervezeti viselkedési közegekben.

Három karakteres eredményt nézzünk végig.

Az egyik az USA, a másik a Japán és a harmadik a hazai döntéshozatalai modell.

Az amerikaiak igen nagy hangsúlyt fektetnek az alapos és elmélyült döntés előkészítésre. A procedúra számos pontján bevonnak különböző kulcsszakértőket és az érintettek képviselőit is feltétlenül bevonják a döntés előkészítés során. A döntéshozatal jól elkülönül a döntés előkészítéstől, általában külön testület hozza a stratégiai jelentőségű nagy döntéseket.
A végrehajtás során az angolszász kultúrából eredően végletekig határtartóak, azaz mindenképpen a leírt, elfogadott terveket hajtják végre.
Szintén amerikai sajátosság, hogy a folyamat során és a végén az eredmény létrejöttekor értékeléseket végeznek. Az értékelés célja, hogy egy következő hasonló folyamat számára tapasztalatokat rögzítsen le.

A Japán ringi az európai kultúrkör országaitól eltérően sokkal több időt szán a döntés előkészítésre. Mindenkit bevon a legapróbb fejlesztésekbe is, a team tagjai mindenről tájékoztatják egymást. Tulajdonképpen mindenki a saját területén előáll fejlesztési javaslatokkal. Azok a vállalatok, amelyek alapvetően nem fejlesztő tevékenységet végeznek, pusztán a fejlesztés közös gyakorlása kedvéért robotokat építenek, illetve az értékelési – jutalmazási rendszer átdolgozásán gondolkodnak. Maga a döntés és a végrehajtás azért tud legendás gyorsasággal lezajlani, mert a döntés előkészítés során tulajdonképpen minden részletet kidolgoztak és leegyeztettek. Amikor eljött a termékszerkezet váltás sebességének versenye, akkor a Japán gazdaság a világ vezető hatalma lett. Az értékelés tulajdonképpen egybefolyik a döntés előkészítéssel, hiszen az új működéshez azonnal elkezdnek módosítási javaslatokat gyűjteni.

A magyar modell alapvetően abban különbözik az előző két kultúrától, hogy nem veszi körül olyan határtartó – szabálykövető kultúra. A karizmatikus rögtönzések a döntés előkészítéstől a végrehajtásig mindent áthatnak. Nálunk az angolszász értékelés nem része a kultúránknak, igen ritka jelenség. Azért ritka, mert a végrehajtás szakaszban általában újra és újra döntés szakaszból kezdjük újra a dolgot, és a végén nem lehet megállapítani, hogy melyik szakaszt is lehetne egyáltalán értékelni. A döntési szakaszra a karizmatikus rögtönzés jellemző (136 módosító indítvány az utolsó napon). Maguk a döntéshozók omnipotens hatalmi státusú döntnököknek tartják magukat, de mivel nem vontak be szakértőket így valójában maguk sem látják sokszor, hogy mi is lesz a döntésük következménye. Maga a döntés sokszor halasztó hatályú, azaz hivatalosan megszületett a döntés, felszállt a fehér füst, de a leglényegesebb részletek ezután lesznek kidolgozva. A végrehajtás során újabb és újabb, az eredetivel megegyező horderejű döntések születnek. A nemzeti színházunkat az építkezés közepén arrébb döntjük, 6 milliárdért még két pillér az egyébként is csak dísznek készülő viadukthoz, a példákat még hosszan sorolhatnánk.

Az is hazai sajátosság hogy nálunk sem, a szakértőket, sem pedig az érintetteket nem szokás bevonni a döntés előkészítésbe. A gyógyszerkassza átalakításánál fel sem tűnt a sajtó munkatársainak, hogy kizárólag a gyógyszergyárak és a patikusok képviselőit szólaltatják meg, az egész cehhet fizető adófizető polgárok, például a betegszervezeteken keresztül illetve a vállalkozói szervezeteken keresztül lényegesebb szereplői a történetnek. A gyógyszergyár – orvoslátogató – orvos – gyógyszerész kör viszonya állította elő az exponenciálisan növekedő gyógyszerkassza hiányt. Ők beszélhettek, de az érintettek nem.

Sólyom László éppen azt kifogásolta, hogy semmilyen érdemi egyeztetés nem történt, semmilyen hatástanulmányt – hatáselemzést, modellezést nem látunk, pedig a rendszerváltás utáni történelem egyik legnagyobb horderejű kérdéséről van szó.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy ők bizony egyeztettek, ezzel már készen is vannak, az SZDSZ szerint hatástanulmányt is kapott az elnök úr, ezzel is készen vannak. A következő alkotmányba bizonyára az lesz benne, hogy a köztársasági elnök törődés igényét kell kielégíteni, a nép meg le van szarva.

Közben az ellenzék már a döntéselőkészítésnél hangoztatja, hogy mindent vissza fog csinálni.

Arról alig lehet hallani valamit, hogy mik az egészségügy problémái és milyen megoldások merülnek fel a problémák megoldására.

A kórház bezárási döntés sorozat végén eszméltek rá a miniszterek, hogy ez az, amit a biztosítóknak kellett volna megcsinálni. Valójában azt ígérik, hogy az eddig kontroll zavarokkal működő egészségügyi rendszer most végre a magántulajdonosok kontrollja miatt hatékonyabb lesz.

Szép varázslat az ötszörösére emelt működési költségekből valami kontrollt megszervezni.

Az ilyen döntéshozatali kultúránk gyümölcseiből had szedjek össze egy csokorra valót:

Bős Nagymarosi vízlépcső Valaki írjon, ha tudja hány párszáz milliárd Ft az ehhez kötődő veszteség.
Mátrai Szénerőmű Amikor megépült az erőmű, kiderült, hogy csak fél méter vastag az a lignitréteg amire alapozták a termelést.
Horthy tengerjáró hajója Egy évi költségvetésnyi pénzt arra fordítottunk, hogy építtettünk egy hadihajót, amit egy olasz csónakból elindított torpedó az első útján elsüllyesztett.


A blogban és kör e-mailben tettem már felajánlást arra, hogy ha egy 5 fős bizottság összeáll, akkor elindítunk egy országos társadalmi vitát az egészségügyi problémákról, kidolgozunk egy társadalmi vita anyagot amely segít abban, hogy polgárként szóba álljunk egymással az egészségügy témában.

A felhívásra e-mail-ben várom a jelentkezőket.
civil.mandatum@gmail.com

9 komment

Címkék: kampány politika mszp szdsz társadalom gyurcsány ferenc

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr28278217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.12.30. 11:51:02

Volt még a déli maginot-vonalunk, amit szintén egy éves költségvetésből építettek az eftásak a Nyugat láncos kutyája miatt. Aztán rögtön le is bontották. Volt róla cikk pár hónapja az indexen.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.12.30. 15:02:51

na ezt majd elolvasom, mert valóban az SZDSZ egyik legnagyobb hibája a társadalmi párbeszédre való képtelenség, hiába a jó ötletek, ha azt képtelenek kommunikálni és a társadalom legalább 20%-át meggyőzni egy egyeztetési folyamtban. De ez a Civilizátorok (Magyar, Horn) védjegye, Kóka meg túlzottan támaszkodik a két elhasznált öregre. Talán mert a fiatal-vonalban vetélytársat lát.

És valaki szándékosan blokkolja az SZDSZ kommunikációs főnöki posztjának betöltését, pedig egy komm.főnök ezt is megoldhatná.

kultúra 2007.12.30. 15:29:23


Gyurcsány Ferenc Miniszter úr részére!!

Most halgatom a TVbem a bíborosok műsorát,- amit sajnos nem hiszem, hogy a közönség fele értett volna.- bár- ne legyen igazam.. No a politikában is ez a nagy helyzet.- mert Jézus azt mondta.-
:A világ szép!- Te szereted a természetet és az embert?!
mindennél jobban az embert!Jézus meghívott szálására minden embert,- politikust,és hitnélkülit.- Nagyon jó lenne, ha a kormány, - kinek kezében a nép, -és ezt szolgálná --és nem a hatalmat.- mert a kettő nagyon különbözik ,-
Nagy tisztelettel és ha mondhatom hűséggel.-
de ahogy az Ön múltját értelmezem, hitben nem szegény,- és ne is legyen az.-Mert Őn a nép, és szelleme ura kell hogy legyen.-Mert mint idézetem,-"Ön az emberek prófétálya, "-! mert Jézus is azt mondtanem a világ ura akar lenni,- nem ! Ő a lelkek királya!!-Mikor ismerték el a prófétákat, és mikor halgattak reájuk!?-
De aki az emberért jön azt megölik.-!!
Tisztelt Miniszteter Úr!- ezek a vallási idézetek, azért vannak,- mert tudom,- és hiszem, hogy jót szeretne alkotni,- de nagyon sok a "SÁSKA," csak a fejre kell vigyázni.-
Nagyon tisztelem kitartásáért, és bízom a jövőben, hogy még 40évig Ön,és pártja lesz a hatalom,-és ezáltal egy nornális életben
élhetnek unokáink.-
Mert hogy utószó jogán Jézus szavaival zárjam soraim.-
_Látod lenn a várost? Most alszik,mint egy lomha szörnyeteg.Alszik és vérről álmodik. Mert mindig szomjas,és soha nem telik be.-Isten megfogja verni bűneiért.- Lehet!! nem templomok omlanak a porba, de a vagyont már most széthordják.- és ennek nagy ára lesz.- A NÉP ÖNT SZERETNÉ.- NE HAGYJA, HOGY A KUFÁROK KEZÉRE KERÜLJÖN.- ÖN ENNÉL TÖBBET ÉR.- ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN ÖNNEL, ÉS A NÉPPEL 2008 ÉVÉBEN IS.-
Nagy tisztelettel Judit

RDH · http://sexchat.hu?ref=1822 2007.12.30. 18:42:49

Ezt a hozzászólást nem a Fleto blogjába szánta a kedves feladó?

Ica · http://www.erte.hu 2007.12.30. 21:16:05

Judit! Nem tudom kinek az Istene sugallta Neked, hogy ez írd ebbe a blogba! Nem a MAGYAROK ISTENE volt, az biztos. Az lenne a kérdésem, hogy hol él az a nép, aki Gyurcsányt akarja? Az Én Istenem nevében ne írj többet ilyet! Jézus soha ne szövetkezett volna egy ilyen nemzetírtó, hazudozó, emberrel, akinek még a bagdadi tolvaj is jelenthet.

Ica · http://www.erte.hu 2008.01.03. 18:49:34

Ica: Az emberi méltóság, mint alkotmányos alapjog??? Alaposan megkérdőjelezném a mai nap után!
A keresztlányomnak súlyos autóbalesete volt néhány évvel ezelőtt, amit megúszott néhány gerinc csigolya szegecseléssel! Néhány hónapja a kontroll vizsgálat alkalmával kiderült, hogy a platinát tartó csavarok közül 2 db altört, tehát ki kell venni. A volumenkorlátnak, meg egyéb baromságnak köszönhetően ma került volna sor a műtétre a nyíregyházi ,,kiemelt" kórházban. Szegény kis fiatal asszonyka felkészülten ( férj vasalt ingekkel egy hétre ellátva, 3 éves gyerek a nagymamánál elhelyezve)bement a kórházba, ahol már várták. Fertőtlenítő fürdő, egyebek, ahogy az illik, vár a műtétre már 2 órája. Megérkezik az orvos, és közli, hogy öltözzön fel, és menjen haza, mert a műtét elmarad! (Élje bele magát a kedves olvasó, nem egy tyúkszem műtétről van szó). Szegény asszonyka meglepődik, de hát miért? Mire a megtépázott idegállapotban lévő orvos közli, hogy sajnos újabb volumen korlát miatt csak szerdáig műthetnek, mert csütörtöktől nincs altató orvos! Fájdalmasan megjegyzi, hogy bezzeg, most nincs itt a média! Az asszonyka megkérdezi, hogy akkor most mi lesz? Mire az orvos: Jöjjön vissza hétfőn, akkor talán (40 % esély), lesz altató orvos is, meg lesz csavarhúzó is ( mert abból is egy van, amit 3 intézmény használ), akkor megműti!

RDH · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.01.03. 21:27:52

Jó kérdés, hogy az egészségügyi rendszer mikor vált ilyenné? Nekem az a családi tapasztatom, hogy már eleve életveszélyes fenyegetettség az utóbbi 10 évben orvosok keze közé kerülni.

Nyilván most még irányíthatatlanabb, és átláthatatlanabb ez az egész.

Eddíg az volt a gyakorlat, hogy ha fizetett az ember, akkor egszer csak el kezdtek normálisan foglalkozni vele.

Most már ez sem működik!

A kórházak eztán a középosztály számára is veszélyes tereppé válnak.

Érdekes sajtóhírek, hogy maguk az orvosok nem kaptak semmi hírt, arról, hogy kik a betegszállítók!

Ez egy eleve elszabotálásra beállítódott apparátusi érdekcsoport meg egy irányításra képtelen vezetés számunkra életveszélyes "együttműködése".

Aki nem hiszi el az SZDSZ-nek, hogy majd a magánbiztosítók majd megrajzolnak nekünk egy szolgáltatói és alapjaiban megelőző - gyógyító szemléletű rendszert, azok vajon hajlandóak lennének civil kontrollt gyakorló testületekben dolgozni azon, hogy ne legyünk ennyire kiszolgáltatottak?

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.01.04. 04:05:02

Hadd, két d, mert nem sereg...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.04. 11:26:56

hogy ellenőrzik, hogy a kedves mocskos bűnöző képviselő urak egyáltalán felfogták a hülye fejükkel, hogy miről szavaznak? sehogy, gondolom.
süti beállítások módosítása