Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Övalatti ütések politikai tiltakozási akciók terén - Megjelent a terrorizmus a hazai közéletben

2007.12.28. 18:50 :: RDH

A rendszerváltás óta számos helyen olvastam olyan grafitiket az utcán, amely valószínűleg a Globe kutatásban bemért szélsőséges individualizmusunkra és bizonytalanság tűrő képességünkre utal. A felirat általában ekképp szólt „BIRKA NÉP”.

Az utóbbi időben a pártokrácia végképp próbára tette a társadalom tűrőképességét. Az öszödi beszéd, az székház ostrom, az október 23-i utcai zavargások, az Uniós támogatások körüli korrupciós botrányok, a társadalmi egyeztetés teljes mellőzésével megalkotott egészségbiztosítási reform, a gazdasági eredmények, mind – mind komoly válságtünetek.

Az emberek sokszor nem létező diszkrecionális jövedelem szegmensét elinflálja a 8-9 ezer Ft-ra emelt bérlet, a 18.000 Ft-ra emelt agglomerációs bérlet, a megemelt gázszámla, a megemelt villanyszámla.

A múlt héten vettem az utcán egy pizza szeletet a Pizza Hut-ban. Kb. 1/3-ával kisebb volt a szokásosnál, és már nem 2-300 Ft-ot fizettem érte, mint ahogy arra emlékeim szerint számíthattam volna, hanem 500 Ft körüli összeget. Ez már komoly inflációs tünet!

Végre a tavaly őszi zavargások sokkja után a különböző érdekképviseletek már ki merik vinni az utcára a tiltakozó szimpatizánsaikat, de megdöbbentő, hogy milyen kevesen gyűlnek össze a tudatos polgárok.

Félő, hogy reménytelenség, remény vesztettség ül az emberek lelkében.

Vannak olyan országok, amelyekben a terrorizmus a hétköznapi élet részévé vált. Az utcai erőszak megszokott politikai tiltakozási eszköz lett. (IRA és ETA terrorizmus)

Az íreknél egybe esett több törésvonal különböző társadalmi csoportok között. A sajtó katolikus és protestáns címkéket ragaszt a szembenálló felekre de valójában több törésvonal esik egybe a két csoport között.

A katolikus kisebbség az I. világháború idején függetlenségi harcba kezdett és néhány déli megye autonómiája erejéig részben sikerült is függetlenedni a Brit birodalomtól. Az Észak – Írországi katolikusok azonban kirekesztett társadalmi csoport maradt, a protestáns többség nem adott munkát a katolikusoknak, megélhetési feltételeket nem találtak egy olyan korszakban, amikor a II. világháború után a centrum országokban kiépülnek a jóléti rendszerek vívmányai.

A vallási szembenállásként jelezett konfliktus valójában egy autonómia – homonómia és egy gazdaságilag leszakadók - integrálódók közötti konfliktus halmaz, amely előbb utóbb megjelenik az iskolázottság – jövedelem – szegénységi kultúra vs. középosztály dimenziókban.

Az Ír koktél elemei nálunk is itt vannak a levegőben. Súlyos törésvonalak alakultak ki reménykedők és reményvesztettek között. Egybe esik a leszakadók – integrálódók törésvonala a Budapest – vidék törésvonalakkal, értékrendi vitákban kirajzolódik a nemzeti függetlenség – integráció konfliktusa is. A szélsőjobb, beleértve az Orbán által vezetett FIDESZT előrukkol azzal, hogy talán nem kellene az Európai Unióhoz csatlakozni, talán távol kellene tartani a nemzetközi tőkét a hazai piactól és a politikai konfliktusokat akár utcai erőszak formájában is tematizálni kell. Fellángol az antiszemitizmus, és folytatódik a 1998-tól tapasztalt szélsőségesen civil társadalom ellenes kormányzási gyakorlat, amely a pártokrácia civil kontroll nélküli uralmát hivatott újratermelni.

A baszk függetlenségi mozgalom terror célpontjai leggyakrabban azok a baszk közéleti szereplők, akik helyi önkormányzati vagy pártpolitikai tisztséget vállalnak.

A hazai terroristák első célpontjai is pártokrácia emberei közül kerültek ki, bár a költségvetési megszorítások napi konfliktusainak köntösében ott húzódik a jelenség  mögött a zsákutcába vezető modernizációs stratégia, a növekvő szegényég, a társadalmi vitában való részvétel lehetőségének teljes ignorálása is.

Az ír konfliktusban civil csoportok támadtak civil csoportokra, a protestáns közösség rendőrsége szétvert katolikus menetet, a protestáns közösség tagjai rátámadtak katolikus negyedre, és elindult egy 20 évig eszkalálódó civil polgárháborús jellegű káosz. A baszkoknál a pártokrácia és a föld alatti mozgalmak konfliktusát láthatjuk.

Hazánkban több ideológus csoport is előáll azzal, hogy leváltsa a magánérdekeiket a közérdek elé helyező politikai vezetést, de mivel a sajtó és a politika egy követ fúj, így a társadalmi feszültségek ellenére sem tud megszerveződni olyan erő, amely valódi alternatívát jelenthetne az emberek számára.

Abban azért jelentősen különbözik az itteni helyzet az írországitól, hogy a bennünket körülvevő országokban gyűrűző hatása lehet az itteni cselekedeteknek. Az itteni Hungarista mozgalmak tevékenysége a határon túli magyarok fejére visszahull.

Tűzzel játszanak azok a civil csoportokra, amelyek azt gondolják hogy dolguk mindenféle párbeszéd nélkül civil csoportokra támadni. Tűzzel játszanak azok a civil csoportok, amelyek azt gondolják hogy ölni kell, gyújtogatni kell. Tűzzel játszanak azok a politikai mozgalmak, amelyek etnikai szembenállásként akarják lerajzolni a korunk problémáit.

Minden feltétel adott ahhoz hogy az írekéhez vagy a baszkokéhoz hasonló erőszakhullám vegye kezdetét. Minden feltétel adott ahhoz, hogy ez eszkalálódjon a környékbeli országokra.

1 komment · 2 trackback

Címkék: politika demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr99277562

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training london 2019.06.01. 16:59:21

bikini bottom dihybrid crosses review - Medical release form minor template

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.30. 18:05:02

Készüljönk vagy ne az egészségbiztosítási pénztárakra? Mi lesz még ebből...Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot. A nagy-nagy eseményről ami December 17-én történtEgészségügyi Minisz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.12.28. 21:19:24

A feltételek adottak, de ahhoz is, hogy a hatalom saját hatalma fenntartása érdekében generáljon terrortevékenységet.
süti beállítások módosítása