Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A Kelta Tigris egyik sikerprogramjának hazai változata: „Lépj egyet előre!”

2007.12.17. 17:53 :: RDH

Csizmár Gábor foglalkoztatási szentember egy évvel az EU csatlakozásunk után, amikor még formálisan is viselte a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium Minisztere címet, egyszer csak kiadta az ukázt, hogy legyen „Lépj egyet előre”. S lőn! Rekord gyorsasággal összeeszkábáltak egy olyan 30 milliárdos programot, amely lényege, hogy szakmához juttatja az alacsony iskolai végzettségűeket.

Most volt a záró konferenciája a programnak. A mester sajnos lekésett a bevezető előadásról, a programból élő közönség valószínűleg nem vágott nagyon pofákat, amikor megtartotta a program hivatalos sikertörténetét kissé összezavaró prezentációját. Magamban azt gondoltam, hogy ennek nyilván az lehet az oka, hogy rajtam és a kollegámon kívül mindenki ebből a programból él, így semmi bajuk nincs azzal, hogy a főnökség egy kicsit zavarodott, egymásnak ellentmondó tényeket hangoztat egyformán hurrá optimista lelkesedéssel!

Dr. Sooós Adrianna a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató helyettese bevezető prezentációjában többször elmondta, hogy 100.000 fő számára nyújtott képzést a program, majd Csizmár Gábor (gondolom ez a valós adat) 15.661 főben jelölte meg ugyanezt. A HEFOP IH-val kötött szerződésben anno domini 2005 december 21-én (novemberben pattant ki az ötlet a foglalkoztatási szentember fejéből) még 11.000 – fő bevonásáról beszéltek, de hát az élet úgy hozta, hogy több ember akart okosodni. Egyesek szerint 4.661 fővel többen, mások szerint 89.000 fővel többeknek ez sikerül is. Az sem igazán átlátható, hogy miben különbözik egy az ÁFSZ hagyományos képzéstámogatási tevékenységétől, és mi a különbség a HEFOP 1.1. megyénkénti 3-4 milliárdjából finanszírozott tevékenység és e között a program között, és miben különbözik ez a Regionális Képző Központok tevékenységétől!

Sohasem értettem, hogy miért koncentrál olyan makacsul a hazai fejlesztéspolitika az alacsony iskolai végzettségűekre, és miért rekeszti ki olyan makacsul a tudásintenzív fejlesztéseket, de most végre hallottam az ezzel kapcsolatos ideológiát!

Az EU és a hazai foglalkoztatási szerkezet alapvetően abban különbözik egymástól, hogy az alacsony iskolai végzettségű emberekkel errefelé nem tudunk mit kezdeni.

A felsőfokú végzettségűek és a középfokú végzettségűek aktivitási arányai hellyel – közel megegyeznek az Uniós átlagoknak, míg a szakmunkások és az ennél alacsonyabb végzettségűek körében 47% az EU aktivitási rátája, míg a hazai csak 28%.

Erre a problémára eszköz a „Lépj egyet előre!”, hiszen a takarítók eztán takarító szakmunkás bizonyítvánnyal takarítanak, a bolti árufeltöltők, eztán bolti eladó bizonyítvánnyal nyomulnak a pultok között, és menten megoldódik az amúgy elképesztő foglalkoztatási struktúra minden problémája!

Az egész napos öntömjénezés nagyon gyomorforgató volt számomra, így örültem neki, hogy a lányom iskolájából felhívtak, hogy nem érzi jól, magát, menjek be érte.

A legelképesztőbb és arcátlanabb hazugság ami elhangzott, a HEFOP IH egyik vezetőjétől Tóth Sándortól az a kijelentés, hogy a HEFOP programok leküzdötték azt a kezdeti gyermekbetegségüket, hogy nem fizetik ki időben az elszámolt számlákat.

A mi HEFOP-unk likviditás történetével had illusztráljam a kijelentés valós hátterét:
  1. Február 15-től elindult a programunk
  2. Áprilisra sikerült aláírni a szerződést
  3. Augusztus végére kaptunk előleget
  4. Augusztusban beadtuk az első projekt előrehaladási jelentést
  5. A 60 napos fizetési határidőig még bele sem néztek a beadott beszámolóba!
  6. Egyetlen egy számlát kifogásoltak meg (egy másik HEFOP programomnál 3.5 kg bizonylatból 5 dkg számlát engedtek át a rostán), szóval tessék csak nyugodtan elájulni…
  7. December 15-én zárul a program
  8. Ez után fogjuk megkapni a pénzt, nem hivatkozhatunk pénzügyileg arra, hogy az állam bácsi a legnagyobb maffiózó és semmilyen megállapodást – szerződést – törvényt nem tart be.
  9. Be kellett likviditási szempontból finanszírozni a költségvetés 80%-át!
  10. Elvileg a projektzárás után becsorognak a pénzek.


Mivel az a 30 milliárdos program állami szervek együttműködésén alapult (Foglalkoztatási és Szociális Hivatal – ÁFSZ, Minisztérium, , civilek nemigen ültek a teremben, így senki sem horkant fel ezen a kijelentésen. A hálás közönség még tapsolt is!

Csizmár Gábor elárulta, hogy ezt a programot valójában az írektől plagizáltuk.

Milyen jó lenne, ha azt is plagizálnánk az írektől, hogy a fejlesztési forrásokat a humán befektetések területére koncentrálnánk. Náluk a 70%-ot ilyen programokba fektették, nálunk ez kb. 5% lehet!

Milyen jó lenne ha azt plagizáltuk volna tőlük, hogy az állami szervek 3 napon belül utalnak egy könyvvizsgáló által ellenjegyzett beszámoló esetén (ehelyett van nálunk a 120-nap és a 16 év közötti átutalási határidő állami kultúrája).

Milyen jó lenne, ha olyan tudástársadalom jellegű társadalmi átalakulásokat látnánk idehaza, és nem pedig az ilyen jellegű fejlesztések szisztematikus ellehetetlenítését!

A konferencia hangulatát számomra áthatotta egy S modell 4 soros:

Itt mindig kék az ég!
Itt mindig zöld a fű!
Nincsenek problémák!
Mert mindenki …..”

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás kampány politika kutatás konferencia eu hefop

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr37267184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása