Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Roma öngondoskodás és állami infantilizmus esete a telepi kunyhók lakóival

2007.11.25. 16:13 :: RDH

Szerdán este, miután a falu 2 nappal túl volt azon a sokkon, hogy a képviselőtestület megakadályozta, hogy a második körös roma telep rehabilitációs program pályázatát beadjuk, összeültek az egyik helyi civil szervezet aktivistái.

A helyi romák érzelmi intelligenciájáról árulkodik, hogy nem az elkeseredés és a düh töltötte ki az estét, bár néhány égető problémát azért oda dörgöltek a polgármester orra alá, de alapvetően elkezdték végiggondolni, hogy mit is kellene tenni!

Nagyon felemelő volt számomra, hogy a mit kellene elindítani körkérdés után össze lehetett szedni, hogy ki melyik területen kezdi el összegyűjteni az információkat, vagy akár a konkrét feladatoknak nekiállunk.

I. Lettek gazdái a roma közösségi ház kezdeményezéseinek:

  1. Egy érettségizett informatikus srác ifjúsági klubot szervez.
  2. Egy asszony 3 mosógépet állít be azok számára, akiknek a lakásban nincs áram vagy mosógép. Azt is tervezik, hogy összejöveteleket - előadásokat szerveznek az anyáknak, a fiatal lányoknak.
  3. A közösségi házat szeretnék felszerelni, és a decemberi ünnepeken gyerek programokat szervezni (Mikulás, Karácsony)
  4. Elmegyünk, megnézzük az Apátfalván működő roma kezdeményezéseket, mert ők már 10-12 éve sikeresen működtetnek foglalkoztatási, tanoda és asszonyoknak szóló közösségi programokat.

II. Lett gazdája a foglalkoztatási kezdeményezéseknek

  1. Egy érettségizett férfi azt tervezi, hogy egy kertészetet indít el, ahol eladásra és helyi élelmiszersegélyezésre termelnének szabadföldi és fóliás zöldségeket.
  2. Három férfinek van nehézgépkezelői jogosítványa, másik 8-10 jelentkező is szerez ilyen szakképesítést, és a közelbe érő autópálya építkezésen munkát keresnek egy 16-20 fős építőipari brigáddal. Ha sikerülne 2-3 kisbuszt szerezni, el tudnának járni környékbeli építkezésekre.

III. Kunyhófelszámolás és utcakép

  1. 12 kunyhót fognak felszámolni tavasz végéig úgy, hogy az ott lakókat szocpolos házakba költöztetik. Úgy kötöttek szerződést, hogy a költözés feltétele a kunyhó megsemmisítése.
  2. Nyitottak arra, hogy hosszú távon a településen segítsenek házhoz jutni családokat, a helyükre pedig kunyhókban, vermekben élő családokat telepítenének. Felvetették, hogy a kunyhóban élő családoknak túl nagy ugrás lenne kiköltözni a telepről, viszont a házban élő családok között szépszámmal akadnak olyanok, akik annak ellenére, hogy nemigen jutnak legális munkához
  3. Az udvarok és az utcakép rendbe tételére 3 takarító napot szerveznek. Az utcákon olyan ritkán viszik el a konténert, hogy minden lerakóhely körül hatalmas a szemétdomb. A kutak alatt nagy a sár. Ezeken a problémákon segítenek azzal, hogy 3 délutánt rászánnak az utcakép szebbé tételére és a kutak környékének rendbetételére. A programba bekapcsolódó önkéntesek a nap végén kapnak egy jutalom buli, vacsorával, sörrel, zenével.

IV. Szervezeti keretek, PR és Adományszervezés

  1. A Demokratikus Roma Szervezet, átnézi, hogy minden APEH bevallás be van-e adva, kikérünk egy O-ás igazolást.
  2. Számlát nyit a szervezet elnöke.
  3. Az idei programokhoz természetbeni adományokat gyűjtünk.
  4. Elkészül egy honlap, amin bemutatkoznak a projekt vezetők, és tálalják az elképzeléseiket.
  5. Elindul egy vezetőképző program az egyes programok felelősei számára.


Ahhoz, hogy a természetbeni adományok gyűjtése hatékony legyen, javasolni fogom, hogy az országos sajtóba próbáljunk meg megjelenni kreatív módon.
Én például úgy próbálnék ennek a civil telep rehabilitációs programnak nagy visszhangot adni, hogy a néhány veremhez és kunyhóhoz tennék egy óriásplakátot vagy molinót.

Azoknak a személyeknek, akiknek múlhatatlan érdemük van a tömeges és lassan több generációs szegénység erősödésében, azoknak „adományoznánk” egy-egy reklámfelületet.

Angela Rosatti mint egy amerikai egyetem adományszervezője tanította azt a módszert, hogy a gazdagokat nem szabad egyből kérésekkel letámadni, inkább vonjuk be őket valamilyen helyi ügybe. Az ottani egyetemeken nagy hagyomány van annak, hogy egy-egy volt diák valamilyen bizottság tagjaként önkénteskedik az egyetem körül, majd amikor magától észlel egy szükségletet, akkor ad a cége. Gyakori, hogy a nagy cégek neve ott virít egy-egy tanterem fölött.

Erre a filozófiára épülő helyi plakátkiállítás lehetne, ha tablót készítenénk a szegénység elmélyülését nagyban elősegítő közéleti személyiségekről.

Néhány személyes – szakmai ötletem is van:

  • Göncz Kinga – kistelepüléseken működő családsegítő központok megszüntetéséért.
  • Halász János – a Zuschlag – Halász-féle forráselosztási kultúra hazai megteremtéséért.
  • Szántó Tamás - őt azért, mert fantasztikusan vezette eddíg a foglalkoztatási kísérleti kezdeményezéseket az OFA-nál.
  • Veres János – az adómorál hiteles képviseletéért
  • Csizmár Gábor – a 1.5 millió ember tartson el 7.5 millió másikat típusú foglalkoztatási szerkezet kiépítéséért.
  • Kóka János – A Mátészalka – Nyíregyháza vonal 2.5 órás menetidejéért, majd a vonal bezárásáért.
  • Az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési tanács tagjainak azért, hogy a Humán Infrastruktúra Fejlesztési Programból kitiltották a humánszolgáltatásokat és csak épületekre lehet majd pályázni.

Külön köszönöm a Nemzeti Civil Alapnak, hogy mind a 10 közösségfejlesztéshez kapcsolódó pályázatunkat kidobták, és így a nem létező tartalékaim terhére a családi kasszám rovására csinálhatom ezt a terepmunkát!

Külön köszönöm a helyi képviselőtestületnek, hogy megakadályozta, hogy a roma telep rehabilitációs pályázatban megjelenhessenek ezek az elképzelések, és sokat tett azért, hogy a település elessen 2-300 millió Ft fejlesztési támogatástól!

Külön köszönöm a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak, hogy az első körös és a második körös pályázat között nem küldte le a fizetett mentorait, míg a képzésen olyan esetről számoltak be, ahol a tanácsadóik az első körben nem pályázó településen összerakták, a programhoz szükséges emberi együttműködési viszonyokat.

2 komment

Címkék: politika civil társadalom szervezetek közösségfejlesztés

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr29241342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica · http://www.erte.hu 2007.11.25. 16:33:02

Szerintem a civileknek valahogy fel kellene hívni az Uniós forráselosztók figyelmét a ,,kissé" felemás helyzetre. Uniós pénzekből építünk több 10 milliós közintézményeket, egyéb építményeket, melyeknek nincs meg a fenntarthatósági terve. Nincs aki működtesse, és főként nincs ,,MIBŐL" működtetni.
El tudnék képzelni egy olyan kezdeményezést, hogy folytassunk párbeszédet a médiák közreműködésével arról, hogy mi a véleménye a politikusoknak (mindegy milyen színű), a fejlesztési források felhasználásáról. Hogy lehet az, hogy a szubsztidiarirás elvén, társadalmi konszenzussal elfogadott fejlesztési lehetőségeket az NFÜ egy tollvonással eltöröl. Szerintük mi az ,,társadalmasítás"? Szerintem ahogy most csinálják, az egy bohózat. És ha nem mennek el a ,,bohócok", betöltik a termet a politikusok sleppjével.

Baromméter 2007.11.26. 10:43:31

Az unios forraselosztok figyelme nyilvan masra osszpontosul: hogyan nyalakodjanak ok maguk a fazekbol.
süti beállítások módosítása