Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Egy pillanatra azt hittük, mégsem elmebeteg országban élünk!

2007.11.21. 07:06 :: RDH

Tegnap a telefalu.hu weboldalon megjelent egy tudósítás, amely Bajnai Gordon azon bejelentésével foglalkozik, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistérségek januártól elkezdhetik kitalálni, hogy miként akarnak az EU-s pénzek segítségével kimászni a slamasztikából.

Ezt korábban is tudtuk, amikor kérdőre vontam a Csizmár Gábort a gyermekszegénység témában megrendezett „Mindengyermek” konferencián arról, hogy miért irtották ki a vidéki civil szervezeteket. Miért zárta be a Göncz Kinga minisztérium a kistelepüléseken működő családsegítő központokat? Ez összefügghet-e azzal, hogy a Tiszazugban a 16-24 év közötti gyerekek családjában 60%-ban van munkanélküli, ebből 80%-ban mindkét szülő munkanélküli, ehhez képest a megyében szakmailag legjobb LEADER programunkat kidobták. (első lett a szakmai pontozáson, majd jöttek a Zuschlag – féle maffiapolitikusok, övék az ország, övék a hatalom, övék a dicsőség, bár leginkább a pénz érdekli őket…).

Szóval már akkor is tájékoztatott bennünket a foglalkoztatási területet felügyelő toppolitikus, hogy megcímkézett milliárdok várják az elszegényedett – leszakadó kistérségeket!

Azt olvassuk ebben a telefalu cikkben, hogy „A felzárkóztatási program szerves része lehet az adott kistérségben már működő teleházak hálózatának továbbfejlesztése, közigazgatási, üzleti, és civil szolgáltatási rendszerekbe történő ágyazása, összekapcsolása más egységes logisztikai hálózatokba szerveződő kistérségi szolgáltatási rendszerekkel (pl. falugondnok, mozgókönyvtár, mobilposta, foglalkoztatási pontok, kirendeltségi szolgáltatások, segítő és gondozó szolgálatok). A már meglévő jó példák, megoldások bemutatása, továbbvitele, terjesztése, segítheti a megoldás beillesztését ezekbe a programokba.”

Éppen egy Mátészalka mögötti faluban vagyok a héten, több tréninget tartok, amin elég sok Észak – alföldi teleházas kolléga vesz részt, de senki sem arról beszél, hogy belátható, hogy eztán stratégiai ágazat lesz, hanem arról, hogy közel az éhhalál.

Nem értettük a kolleganőmmel ezt a cikket, ez a Bajnai Gordon egérmérget evett, hogy ilyeneket beszél? Mégiscsak fordul egy 180 fokot a fejlesztéspolitika, és nem a helyi civil szolgáltatók és egyéb állampolgári önszerveződések kiirtása a fejlesztéspolitikai napi gyakorlata, hanem stratégiai partnernek fognak számítani a falusi teleházak?!

Ilyet mi még nem láttunk!

A következő cikket is elolvastam a telefalu.hu-n, az már teljesen gyanús lett.

Az már kristály tisztán meghúzza a Habermass-féle struktúra versus életvilág határvonalat, és arról beszél, hogy a fejlesztések az életvilág térben értelmezhetők, a pártok kakaskodása értelmetlen, és az ország fejlődése szempontjából életveszélyes! Eljő a civilek, a helyi összekapaszkodás és civil szolgáltatók kora! Nézegetem a cikkeket, olyan, mintha magamat olvasnám… Kiderült, hogy ezek a cikkek a hazai teleház mozgalom nagy alakjának tollából valók, kivéve az első cikket, ami Bajnai Gordon mti jelentésének tűnik.

Akkor már tudtam, hogy hajnalban erről fogok blogot írni, de a reggeli frissesség el is hozta a megvilágosodást!

A Bajnai Gordon mti jelentéséhez, egy „Kommentár” által odabiggyesztett logikus építkezés okozott fél éjszakás képzavart a tudatos tudatalattimnak.

Reggel simán összerakta az elmém, hogy ez itt a Gordon, ez meg itt a Gáspár Matyi.

Szólj hozzá!

Címkék: kampány politika civil kutatás mszp baloldal szervezetek zuschlag botrány tisztasági csomag nca

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr56236508

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Nyilvános Könyvtár 2007.11.25. 12:51:13

[...]helyen tudja használni: a könyvtár nevű kávézóban. Mozgókönyvtárról ír Katona Csaba, mi lesz a kis falvakkal?[...]

Pingback: Nyilvános Könyvtár 2007.11.25. 10:24:22

[...]helyen tudja használni: a könyvtár nevű kávézóban. Mozgókönyvtárról ír Katona Csaba, mi lesz a kis falvakkal?[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása