Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Csokit a civileknek!

2007.11.09. 13:37 :: RDH

Az utóbbi egy héten a civil politika két említésre nem méltó mozzanata „örvendeztetett meg”, mivel ebben a blogban szeretnék egyfajta krónikát lerögzíteni civil nézőpontból, kénytelen vagyok ezekekről is beszámolni. Napjaink fontos történelmi mozzanatait adnak alapot az írásokhoz, de a szellemi kalandozás segít a „civil történelem” elmúlt 20 évének feldolgozásában is.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének konferenciáján, szombaton Sólyom László azon kijelentését emelte ki a sajtó, miszerint ”a civil társadalomnak kevés eszköze van érdekei érvényesítésére”

Sok ilyen mondatot szeretnék hallani, nemcsak a pódiumokon, amikor a politikusok bizottságokban az ország költségvetését készítik elő.

Olyankor kellene elmondani, hogy az NCA keret akkora, mint a BKV adósságállományának a kamatterhe, ráadásul bizottságokban ülő civilek ugyan úgy lenyúlják a saját szervezeteiknek a források 70%-át, mint a pártok a többi 850 milliárdból.

A mondathoz logikus építkezésként hozzátartozik, hogy ezek szerint a szalonpolitizálás szintjén dőlnek el a dolgok, ami nem annyira jó. Valóban a legnagyobb demokratikus deficitünk, hogy intézményesült civil szervezetként, legnagyobb, legszervezettebb, sőt a politikafüggetlenségét jól őrző szervezetként is úgy érzi a NOE, hogy semmi esélye érdemben befolyásolni a politika önzőzését.

A politika hazánkban nem azt jelenti, hogy a pártokon kívül létezhet közélet. Nincs. Ugyan a Medgyessy kormány tágra nyílt szemekkel kérdezett néhány civil szervezetet, hogy mit is kellene jól megcsinálni a fejlesztési pénzekből, de vagy a kormányzati szándék fogyott el, vagy a civileknek nem volt képessége a programalkotásra, minden esetre a tény, hogy a civilek enyhén szólva nem kulcsszereplői a humán infrastruktúra befektetéseknek. A pártok és az EU-s fejlesztésekkel foglalkozó szakemberek, pedig továbbra is ellenségként kezelik a civileket, és szó sincs arról, hogy bárki is azt képzelheti, hogy megcsinál valamilyen hiánypótló szolgáltatást az EU-s forrásokból.

Félő, hogy éppen fordítva működnek a fejlesztések. Megsemmisítő csapást mérhetnek az éppen csak hogy intézményesült gyenge szolgáltató szervezet kezdeményezésekre.

A foglalkoztatási fejlesztésekkel foglalkozó szervezetek például azzal találkoznak, hogy 10 hónappal később kötnek velük szerződést, 60 nap alatt meg sem nézik a beküldött számlákat, nemhogy a pénzt elutalnák stb. Tekintsünk el attól, hogy a HEFOP, EQUAL Irányító hatóság vezetője 2004-ben megígérte, hogy segítenek a civilek égető likvidhiányán, mert ismerik a hazai állapotokat. Tekintsük természetesnek, hogy azóta sem jutott eszükbe semmi.

A másik téma talán ehhez kapcsolódik. Az SZDSZ azzal az üres és semmitmondó javaslattal állt elő, hogy az 1%-os struktúrát változtassák meg, ne 1+1%-okról döntsünk, hanem 3%-ról, amit annak adunk, akinek akarunk.

A foglalkoztatási szervezetek 50 milliárdos likvidforrás hiányán ez semmit sem segítene. Az 1%-os kampányokban az égő áldozatokat bemutató szervezetek aratnak döntő mértékben. Még több pénz menne a kutyamenhelyeknek és gyermekrák marketingeseket támogató szervezeteknek. Mindkettő lehet nemes cél, de a problémamegoldó jelentősége elhanyagolható ennek a javaslatnak. Nem is csodálkozom, hogy a szalonlakó döntnököknek ez nem nyerte meg a tetszését.

Olyan rendszerváltás utáni politikust még nem láttam, aki ne tudná méltatni a civilek múlhatatlan érdemeit. Közben ezek az urak olyan döntéseket hoznak, ami a hazai modernizációt aláásó mértékben vonja meg a működési költségeket az állampolgári önszerveződésektől.

A hazai civil struktúra harmadik világ típusú, ha valaki civil akar lenni és nem valamelyik párt-cet gyomrában akarja leélni az életét, az külföldi forrásokból él. A Védegylet, az Ökotárs, a United Way, a CTF, Levegő Munkacsoport kitűnő példák erre.

Kíváncsi vagyok, a meleg vállveregetés mellé, mikuláskor kapunk-e egy-egy csokikát is!

Imádom, amikor a politikusok szimbolikus módon támogatják a civileket.

Ha nálunk is 450.000 Ft lenne a minimálbér, akkor semmi bajom nem lenne ezzel, de sajnos nálunk 1.900.000 ember tudja felajánlani az 1%-át, ezek felének ez az összeg nem haladja meg a 2.000 Ft-ot. Ha gonosz lennék, biztos azt kívánnám a pártoknak, hogy éljenek meg ők ilyen aprópénzekből összetarhált költségvetésből.

1 komment

Címkék: kampány politika civil szdsz szervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr33223466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica · http://www.erte.hu 2007.11.12. 09:00:41

Egy évtizedek óta szociális munkát oktató tanár megkérte a hallgatóságát:
- ha azt gondolják, hogy a civilszervezetek mind ,,pénzlenyulók", tegyenek egy X-et a papírra.
- ha azt gondolják, hogy nem így van, jó hogy vannak, mert helyi igényeket elégítenek ki, Ők is tegyenek egy X-et.
Már a kérdés feltevéstől is felállt a szőr a hátamon, mert ebből az derül ki, hogy a társadalom komolyan foglalkozik a kérdéssel. Kíváncsi lettem volna rá, hogy a Tanár úr mit gondol erről a kérdésről, és hogy hányan és hová tették az X-et, de ez sajnos nem derült ki, ott maradt a levegőben. És amíg ez a kérdés, és az ehhez hasonlók a levegőben maradnak, ,,nyugodtan? írogathatunk, MAGUNKNAK!!
süti beállítások módosítása