Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Csodatévő Szent Orbán fantasztikus új javaslattal állt elő! Megoldódik az ország minden problémája!

2007.11.04. 13:35 :: RDH

Amikor eljött az ősz, tanúja lehettünk a FIDESZ asszem hetedik pálfordulásának. A kezdetben szakkollégiumként, ifjúsági szervezetként, majd ifjúsági liberális pártként, majd, no ideológia, éljen a pragmatizmus, majd keresztény konzervatív, majd utcai szélsőjobb akciózó pártként regnáló tünemény újabb fordulatot vett.

Cirka 6 évvel azután a politikai szocializációs közhangulati global warming után az utcára kiszervezett: időnként ordibáló, időnként tojásdobáló, időnként összeverekedő, időnként hidakat elfoglaló, a tüntetéseken és a politikai ellenfelek székházai ellen a Molotov koktél nevű politikai tiltakozási kultúrát, a hétköznapi éltünk természetes részévé tevő házi mozgalmai nagyban készültek a forró őszi szezonra.

Erre azt hallják, a vezérüktől, hogy ők most már büntetett előítéletű futballhuligánok. Nem ám forradalmárok, meg az elégedetlenségüket kifejező polgárok! Más szelek fújnak az idén!

Idén a HírTV már más hangnemben beszél a hídfoglalókról meg az Árpádsávosokról, a létszámukban is jelentősen megcsappantak, az idei utcai zavargások, már csak halovány utózöngéi a tavalyi eseményeknek.

Miután kb. 4-6 hétig nem hallhattuk, a „monnyonle” retorikát, a múlt héten egyszer csak Orbán Viktor egy fantasztikusan újszerű javaslattal állt elő! Amikor meghallottam, a hideg futkosott a hátamon a katharzistól! Micsoda ötlet! Ez az ember valóban megérdemli azt a hatalmas tiszteletet, amivel a hívei körül veszik! Kettévágta a gordiuszi csomót! Emeljük hát pajzsra érte!

Azt javasolta, hogy: „Legyenek előrehozott választások!”

Hát nem zseniális! Ez miért nem nekem jutott hamarabb eszembe?

Ez igazán a probléma megoldás non plus ultrája!

Ha mégsem ez, akkor mi? Ma délután indul a FIDESZ nagy konzultációja, amely elvileg arról szól, hogy megkérdezik a tagságukat erről a témáról.
 
A Civil kaszinóban (jó kérdés, hogy miért hívja így magát, egy gyomorszájig egy párt fenekét nyaló embercsoport) Kis Ulrich atya éppen arról beszél, hogy a civileknek is gondolkodniuk kellene, mert hasonló helyzetben, más országban végképp kiábrándultak az egymással marakodó, és az ország lezüllesztésében kulcsszerepet vállaló néppártocskáktól.

Fontosabb-e, hogy éppen melyikük van hatalmon, mint az ország problémáinak megoldása? Sajnos nekik igen! Az ország modernizációs programjai annak a logikának vannak alárendelve, hogy a pártok vezetése mennyit tud saját zsebre magánosítani az EU-s és hazai „fejlesztési” forrásokból. Közben a civil kontroll és a tudományos közélet szépen csendben ül a babérjain. Félnek attól, hogy ha megszólalnak, nem jutnak majd fejlesztési forrásokhoz.
 
A hazai civil társadalomnak azért kellett megsemmisítő vereséget elszenvedni a pártokkal szemben, mert a 6 milliárd Forintot osztogató NCA esetleg nem ad valamilyen projektre támogatást. Mennyibe is kerül egy szervezett civil társadalom nélküli országban élni? Mennyibe kerül, ha a politikusokkal szemben csak a házi sajtóik emelik fel időnként a szavukat?

3 komment

Címkék: kampány politika civil fidesz társadalom demokrácia orbán viktor

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr99217871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2007.11.04. 14:25:07

Hinted a kételyt, hogy létezik-e egy igaz ember is a földön és felesleges erőfeszítés lenne, ha lámpával keresve próbálnánk ilyent találni!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2007.11.05. 05:47:07

Drága jó RDH! Először is: gyakran és élvezettel olvasom blogodat. Másodszor is: neked tökéletesen igazad van. Mikor kiskölyök voltam, akkor, egyébként a politikára teljesen immunis, nagymamám - akire a mai napig nagyon nagy hálával és szeretettel gondolok -, elmagyarázta nekem, hogy: mi jár annak, akinek igaza van? A szája jár annak, akinek igaza van, kedves RDH, és ez bizony édes kevés. De a semminél azért több, és, ha másért nem is, a szólásszabadságért érdemes volt "rendszertváltoztatni".
A magyaroknak ezeréves gyakorlatuk van a kussolásban; talán ezért pukkannak ki kábé százévente; száz évig kussolunk, aztán csinálunk egy 1956-ot, egy 1848-at, 1703-at satöbbi, aztán száz évig megint kuss.
Nem könnyű megtanulni a demokráciát: csak csöndben jegyzem meg, hogy mire mi megtanuljuk, addigra (sajnos és valószínűleg) mások már rég el is fogják felejteni:-)
Valamint: a ma élők többsége a Kádár-érában szocializálódott, és még azt hiszi, hogy ha fogja a pofáját, akkor hagyják békén elvegetálni. Tudjuk, persze, hogy ez már korántsem így működik, de mire ezt mind a tízmillió megtanulja...
És: rendben van: Gyurcsány-Orbány egykutya; no de azok a híres civilek mennyivel civilebb civilek, mint amennyivel ezek a nyomoronc politikusok demokratikus politikusok? Én is mondom nekik (a civileknek) feszt, hogy legyetek már civilebb civilek, de csak nem hallgatnak rám:-) Hja, meglehet, ők is a Kádár-érában szocializálódtak:-(
No és akkor megmondom a "megoldást" is:-) A megoldás: a magaskultúra. A kommersz az manipuláció, a manipuláció az mindig kommersz, a kommersz az mindig giccs (hazugság).
A megoldás: Illyés Haza a magasbanja! Azért éltük túl az összes "filléres rezsimet", mert volt Bartók Bélánk, Kodályunk, Csokonai Vitézünk, Illyés Gyulánk, Hamvas Bélánk (tovább is van, mondjam még...). Ezt kezdjük most elveszíteni, és ha ez végleg megtörténik, lehúzhatjuk a redőnyt:-(
A demokrácia csak eszköz, ha nem töltjük meg szellemi tartalommal, akkor olyan lesz, mint a miénk most.
Harcolni csak a szellemért érdemes (Bartókért igen, gyurcsányorbányért nem, a tradícióért igen, a demokráciáért, úgy általában, nem).
Szerintem:-)
üdvözlettel
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2007.11.05. 07:03:50

Szia BBJ!

Az a mozgalmiság, ami itt megjelenik áltlban mélyebbre célozza a fejlesztést, mint a demokrácia. Az ugyanis elavult formáció. De ennyire nem nézhetjük tétlenül, hogy a demokratikus keretek ellenére a politikusok visszacsinálják a Kádár féle patriotizmus alapszerződését. Akkor is megvolt az mítosz, hogy a melós nem szól, ha a főnök vadász társaságokba jár a vállalat pénzén, ő meg ne szóljon, ha hazaviszi a kalapácsot, de azt össze sem lehet hasonlítani ezzel az össznépi: "NEM AZ ÉN DOLGOM!" kultúrával.
Két dolgo miatt kell koncentérlnunk a civil közéletre: az egyik, hogy kialakuljanak egészséges kontroll mechanizmusok. (dárga dolog, ha eléri 300 - 500 milliárd Ft-ot az éves elsíbolt pénzmennyiség egy olyan országban, ahol évi 1000 milliárd Ft a fejlesztésekre fordítható forrás!
A másik, hogy a tudástársadalom emberképe a Keljfeljancsi, aki valahogy önmaga, a családjával vagy a helyi közösségeivel összefogva megoldja, hogy kapcsolódjon a világgazdasághoz. Ehhez kellenek a szinvonalas humánszolgáltatások és a kezdeti lépéseket támogató kultúra mozgalmak. Ez az ami, túl van a demokrácia keretein, és ezeknek a mozgalmiságoknak a súlyos vereségét siratja a Részvételi Demokárica Hálózat ebben a blogban, az rdh.hu-n, és a munkahelyteremtes.hu-n. Ez más magas kultúra, mint amit az írók és az olimpiai bajnokok tudtak. Ez nem egyéni teljesítmény, hanem közösségi. Egy olyan országban, ahol a bizonytalanságtűrésben dobogósak vagyunk, ahol az individualizmusban dobogósak vagyunk, ahol jövőorienátcióban a leg elmaradottabbak vagyunk, ahol a kudarcfélő - sikerorientált skálán képesek vagyunk arra az össznemzeti teljesítményre, hogy minél több időt tölt el valaki az iskolában, annál jobban erősíti sereghajtó pozíciónkat ezen a skálán!
Azért vagyunk ilyen ellenségesek a politikusokkal, mert ezekről beszéltünk velük 89-95 között, de egyre kevésbé érdekelte őket. Ma már szóba sem álnak velünk!
süti beállítások módosítása