Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Lukas bekaphatja? Mit szólnak ehhez a Jedi hívők?

2007.11.03. 19:42 :: RDH

A blog.hu szombati vezércikke erősen lehúzta George Lucas szellemi teljesítményét. "Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd!"

"Lucas bekaphatja: Valamilyen ismeretlen okból kifolyólag az RTL Klub leadta a Star Wars triológát (csak a Birodalom Visszavágot, és a Jedi visszatért láttam, nem tudom az Új reményt leadták-e). Nem volt jobb dolgom, meg amúgy is fáradt voltam, és megnéztem. Persze láttam már párszor, de azért mindig jó nézni a klasszikusokat. Nem vagyok SW fan, sőt elég bugyutának tartom az egész SW univerzumot, és állandóan vitatkozni tudok a megszállottakkal, hogy a Star Wars Sci-Fi-e vagy sem. (Szerintem tudományos-fantasztikus mű, hanem egyszerű mese)."

"Lucas nem jó rendező. Ez tény. Forgatókönyvet sem tud írni. Ez szintén tény."

Mivel ezen a blogon már 4 hazai közéleti személyiséget kitüntettünk a "Jedi díjjal" és több cikket rászántunk arra, hogy alkalmazzuk a Lucas mitológiát, így kénytelen voltam reagálni!

A technológiai igen gyorsan el tud avulni. Ennek a műnek éppen az a kultúrtörténeti jelentősége, hogy akkor nekikezdett az információ alapú társadalomról és a tudás alapú társadalomképről beszélni, amikor ezek még nem igen voltak teljesen toptémák.

Különösen tisztelem benne, hogy teljesen közérthetővé akarta tenni az elképzelését, és egy nagy drámát faragott az egészből.

Bevallom magam is kezdtem unni az újabb lényeket és az egyre ellaposodó sztorit, de a vége kárpótolt mindenért. Érdemes volt kivárni.

Számomra első osztályú tükör ez a globalizáció számára, tele elnyomott és unalmas kultúrákkal, akik porfészkekben élik hétköznapjaikat távol a birodalmi centrumtól. New York-on kívül nincs is élet?

Aztán hoz egy demokrácia képet, amely szerint a demokrácia működésképtelen, valójában átláthatalan titkos szövetségek (akár 1-2 ember hatalom mániája) döntik el, hogy merre is menjen a világ.

Ehhez képest ott vannak a "belső mű" bajnokai, akiknél nincs is demokrácia, ők katonai sőt szerzetesi hierarchiában élnek. Elvileg ők védenék az élet értékeit, ha képesek lennének ilyesmire. Sajnos nem.

Az csak hab a tortán, hogy ez a mese elhozott egy korszakot, egyre másra jelennek meg az alternatív világokról szóló mesék - mítoszok (Mátrix, Gyűrűk ura, és X még filmrevitt mitológiai alapú sztori). Használják a szoftvereket, fejlődnek a látvány területén, de az alapja mégiscsak a kreatív, alkotó, fontos emberi dolgokra rávilágító képesség.

2 komment

Címkék: politika társadalom demokrácia rdh szervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr79217332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2007.11.04. 19:28:37

Elég merész politikát belekavarni a SW-ba. Okés, hogy az előzménytriológia ebből áll, de nagyon ki van sarkítva az egész, és egy teljesen egyzerű rendszer működik a filmben, ami persze nem működik, mert vannak a ravasz emberek, akik rájönnek mekkora bugyuta a rendszer.

Egyébbként a SW elött is voltak fantasztikus filmek, csupán technológiailag volt üttörő Lucas, illetve, hogy emészthetően tálalta a mesét, és nem fárasztotta a népet a részletekkel.

bldo 2007.11.05. 19:30:50

A Gyűrűk Ura már jóval a Csillagok Háborúja előtt létezett, így utóbbiból eredeztetni eléggé csacsi dolog. Az más kérdés, hogy csak az ezredforduló környékére jutott olyan szintre a technika, hogy meg tudják rendesen filmesíteni.
süti beállítások módosítása