Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A világ legszélsőségesebb kultúrája

2007.10.23. 17:49 :: RDH

Szombaton, az egyetemen (közgáz HR szak) egészen használható újabb impulzusok értek a szervezeti kultúra kutatás nemzetközi összehasonlító vizsgálatainak eredményeitől.

  • Szélsőségesen individualista kultúra vagyunk, ha a közügyek felől nézzük.
  • Bármikor adót csalunk, és nem vállalunk közszereplést!
  • Kaparja ki más a gesztenyét a tűzből
  • A család szintjén ennek az ellenkezője a hozzáállásunk
  • A családi síkon meglehetősen nehezen értelmezhető „Az Egyén”, a generációk teljesítménye szorosan egymásba simul.
Korábbi blog bejegyzésekből kiderült, hogy a hazai közösségfejlesztő szakma általam legnagyobbnak értékelt szaktekintélye (Pál Tamás) a nézőpontból közelítem meg a „Miért veszélyes egy civil társadalom nélküli országban élni?” kérdéskört. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a problémák kimondását szankcionáló szervezeti magatartás termeli újra a tömegesen elterjedt alapvetően alattvaló hozzáálláshoz, és nem pedig a sorsáért felelősséget vállaló aktív polgárhoz húzó nemzeti karakterünket.

Ezzel nagyon egybehangzó Korom Pál diagnózisa, aki a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség alapítója, szerinte a hétköznapi életünkben egy védekező jellegű közöny azaz alapállapot, amellyel napi szinten találkozunk a körülöttünk lévő napi élettérben.

Ehhez nagyon hasonlít a hazai Humanisztikus Pszichológiai mozgalom általam ismert Honti László – Domschitz Mátyás irányzata, akikkel gyakorta elemeztük annak idején, hogy a bizalom skálán a hazai szervezeti kultúrákban a bizalmatlanságot újratermelő szerep szintű viselkedés együttessel találkozunk leggyakrabban.

Általában ebből a három megközelítésből szoktam elemezni az aktuális folyamatokat. Ezek a paradigmák a 80-as évek elejéről származnak. Esetleg ezekhez néha hozzákeveredett némi Varga Károly a nemzetközi összehasonlító kutatásokkal (szintén 1981).

A múlt szombaton hallott Hofstede és Globe kutatási eredmények egy újabb érdekes nézőpontból világítják meg az aktivitás – passzivitás témát.

Hofstede kutatási szempontjai

  • Hatalmi távolság
  • Bizonytalanság kerülése
  • Individualitás – kollektivizmus
  • Férfias vagy nőies értékek dominanciája
  • Jövőorientáltság

Globe szétválasztott bizonyos szempontokat, az individualizmus tekintetében meghökkentő eredményt produkálva számunka.

A neten még egy amerikai magyar verseny kutatás eredményeire is rábukkantam.

A horoszkópikusok szerint a IV. Köztársaság a mérleg jegyben született. Magam is mérleg vagyok, így valamelyest képben vagyok, hogy mi is ez a jegy. A mérleg az egyensúlyt keresi, de képes egészen szélsőséges ellentétekre az arany középút helyett. A kollektivizmus – individualizmus skála érdekes ellentétpár az intézményi és a kisközösségi – családi szinten. Az egyikben a skála egyik szélsősége vagyunk, a másikban a másik pólus!

Számos élményem alátámasztja ezeket a kutatási eredményeket. Még ízesebb antropológiai alkalmazásra vállalkozom, mert a héten 3 Szabolcs megyei roma konferencia résztvevőivel fogok dolgozni ezen a témán. Telep rehabilitációs, foglalkoztatási, közösségfejlesztési projektekhez fogok döntés előkészítést támogató tréningeket tartani.

A jövő héten beszámolok az eredményekről.

2 komment

Címkék: civil kutatás egyetem

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr35205045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.10.30. 20:31:40

Közgáz, HR? Ha újrakezdhetném...

Én közszolgálat/ gazdaságpolitika szakon végeztem, de az élet és lázadó természetem hamar államigazgatási gerillát faragot belőlem.

Második, kissé értelmetlen felsőfokú képzésem után diplomámat már a közigazgatás mikroklímájának szenteltem. Amikor kész lett nagyon büszke voltam rá.

És nagyon hasonlókat tapasztaltam, mint amit írsz. No meg Hofstede-t és Varga Károlyt én is beidéztem.

Kis híján öt évet zúztam le a KSH-ban, és meggyőződésemmé vált, hogy nagyon komoly teljesítmény tartalékok vannak még a rendszerben, ha a menedzsment stíluson változtatni tudunk. De egy kis Bakacsival élve: "Erős szervezeti kultúrát kialakítani nehéz, ennél nehezebb már csak egy van, erős szervezeti kultúrát megváltoztatni."

roppantmód örülök.

magwas · http://magwas.boldlygoingnowhere.org/ 2007.11.27. 17:26:29

Ezt találtam legjobb ismertetőként a globe projectről (a publikáció nincs fenn a neten):
www.grovewell.com/GLOBE/
Hofstede reakciója:
feweb.uvt.nl/center/hofstede/PAGE17.htm

Meg lehet venni könyvben:
www.amazon.com/Culture-Leadership-Organizations-GLOBE-Societies/dp/0761924019
süti beállítások módosítása