Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Vas és acél országa vagy tudástársadalom?

2007.09.28. 12:26 :: RDH

Kedden egy konferencián voltam Debrecenben, ahol nők vállalkozóvá, önfoglalkoztatóvá válását támogató civil programok ismertették eddigi eredményeiket. Néhány más program is bemutatkozott és a Munkaügyi Központ is bemutatta szolgáltatásait.

Dr G. Fekete Éva akadémikus igen jó előadást tartott a "szociális gazdaság koncepció dugába dől-e mielőtt megszületne" témában. Az egyébként csereháti programokban, a közösségfejlesztő terepmunkában is gyakorlott szakember amiatt aggódik a szociális gazdaság megszületése körüli helyzet kapcsán, hogy a foglalkoztatás politikában nincsenek forrásaink a társadalom számára hasznos tevékenységek kiépítésére, a helyi fejlesztések megvalósításához pedig nincs kivel elkezdeni a társadalmi célú tevékenységeket.

Nekem is az a meglátásom, hogy a kormányzat és az OFA szakemberei nem képesek megalapozni a szociális gazdaság hazai útnak indítását, ameddig a civil önszerveződésekhez ellenségesen viszonyul a politikai elit, és főként a pártokráciát hajlandó integrálni a helyi fejlesztésekbe, de a kreatív politika-független szereplőknek nem ad teret, addig semmi pozitívra nem számíthatunk.

A Zuschlag körüli ügyek jól mutatják, hogy a politika mennyire ráült az önszerveződő civil társadalomra. Azon kívül, hogy szégyenletesen kevés forrást nyújt a civil szervezeteknek, még az a keveset is elveszi.

Érdekes volt a debreceni Munkaügyi Központ munkatársa Kapi Béla beszámolója is, jól mutatja, hogy mennyire vak terület a humánszolgáltatások, a társadalmi szükségletekre épülő gazdaságfejlesztés a hazai foglalkoztatás politikában.

A prezentációban láthattuk a hiányszakmák listáját, majd amikor kérdőre vontam az előadót, hogy felfigyelt-e arra, hogy a 24 szakma közül 0 női szakma van a listán, 5 unisex, és 0 humánszolgáltatás, akkor gyakorlati példával is meg lehetett világítani a jelenséget.

A hiányszakmák listájához az ipari társadalom jövőképe illeszkedik szervesen. Csupa esztergályos, CMC forgácsoló, kályhaépítő, hegesztő, esetleg burkoló van a listán. Ha az volna a vezetőink fantáziája, hogy a mienkhez képest fele annyi minimálbért előíró Kína útját akarjuk követni, akkor érthetnénk egyet ezzel a listával.

Mindaddig, amíg nem világos, hogy merre akarunk haladni, ameddig nem tudjuk megkülönböztetni, hogy mire érdemes időt és pénzt befektetnünk, addig nem tudjuk hogy pazarolunk-e vagy sem, haladunk-e előre vagy sem!

Tudástársadalom ügyben van egy műhelymunka témánk, amely segít gondolkodni a témáról. Ez idáig még egyetlen állami szerv sem kérte soha, hogy a tervezésben, a szakemberképzésben, vagy a pályaorientációs munkában vezessünk le műhelymunkát.

Szólj hozzá!

Címkék: politika civil ofa rdh szervezetek közösségfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr58179612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása