Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Munkahelyteremtés – csináld magad!

2007.09.27. 12:49 :: RDH

A közösségfejlesztés területén dolgozó szervezetek (Szövetség a Közösségi részvétel Fejlesztéséért, Civil Kollégium Alapítvány és az Állás/pont/ Lakossági Kör közösen indultak a szociális szövetkezetek alakulását ösztönző kampányra kiírt OFA pályázaton.

A közösségi vállalkozások nem teljesen ismeretlenek hazánkban, korábban a nonprofit szervezetek folytathattak vállalkozási tevékenységet, adókedvezményeket is élveztek, foglalkoztatási célú közösségi kezdeményezések kaptak támogatást kísérleti jelleggel az OFA, az Autonómia Alapítvány, helyi Munkaügyi Központok, vagy minisztériumi forrásaiból. Mégis jellemző, hogy 10 ilyen kezdeményezésekből 9 azonnal összeomlott a projekt finanszírozás után. Hazánkban ezért nincs az az érzetünk, hogy a fejlesztési pénzekből létrehozott szervezetek hozzátennének a foglalkoztatási helyzet javításához, hiszen valójában nem jönnek létre új munkahelyek, azzal a helyzettel találkozunk, hogy a segélyezés idején dolgoztatják a szegények 1%-ánál kisebb részét ezek a programok.

A közösségi vállalkozások nagyon fontos szerepet töltenek be, hisz vannak olyan szükségletek, amelyek kiszolgálását nem lehet tisztán piaci alapon kielégíteni, a lakosság döntő többsége nem fizetőképes kereslet a piaci alapon működő orvosi ellátásra, oktatásra vagy olyan speciális szolgáltatásokra, mint a házi segítségnyújtás.

Annak ellenére, hogy a közösségfejlesztő szervezeteknek van gyakorlati tapasztalatuk abban, hogy helyi közösségekben hogyan erősítsék a helyi kezdeményezéseket, hogyan kísérjék el az ötletgazdákat az intézményesült szolgáltató szervezeti létig, nem a közösségfejlesztők kaptak megbízást a szociális szövetkezeteket támogató program kommunikációs kampányára.

Az OFA azokat a szociális szövetkezeteket fogja támogatni, amelyek üzletképes elképzelést raknak össze a következő 4-5 hétben, minimum 7 alapító tagjuk van és tagjaik többsége három hónapja regisztrált álláskereső.

Éppen azért gondoltunk arra, hogy 100 kistelepülésen személyes segítséget szeretnénk nyújtani a közösségi vállalkozások megszervezéséhez, mert nem gondoljuk, hogy az internetes és televíziós reklámoktól, vagy néhány konferencia prezentációtól összeáll 50 ütőképes vállalkozás.

A kibontakozó vállság alapvető strukturális problémája, hogy kb. másfél millió piaci szektorban dolgozó munkavállaló viseli 7 millió polgártársa eltartásának terheit. Ebből az egymilliárdos forrásból is, és más NFT II-es forrásokból is lehetőségünk lenne arra, hogy mindent megtegyünk újabb vállalkozások, szociális védőháló építése vagy a nonprofit szektorban kialakuló hiányzó szolgáltatások felépítésére.

Pályázatunk kivonatának letöltése.

Szólj hozzá!

Címkék: politika civil nft ofa

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr46178566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása