Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Állami terror ölte-e meg Welsz Tamást?

2014.03.24. 15:06 :: Saman

Egy normális társadalomban a civil erő nekimegy a korrupt hatalomnak, ha az a közjóval szembe fordul. Ennek az országnak évi 1000 milliárd EU forrás érkezik a számlájára modernizációs felzárkózás célokra megcímkézve.

"Néhány hónapja Komáromi András, miután eladta a kormánynak szombaton a Welt 2000Kft-t, másnap, vasárnap, 47 évesen meghalt, úgy, hogy előtte nem volt beteg. Sajnos 3 kiskorú gyermeke maradt árván. A Welt 2000 Kft. fejlesztette azt a programot, az EMIR-t, amelyből két kattintással lehívható, hogy mi van a pályázati pénzekkel, melyik pályázat hol tart, melyik megrendelést, melyik vállalkozó nyert meg. Kellett a kormánynak a program, meglett a program. A tulajdonos másnap halott volt."

Ez az ember, azt a szoftvert készítette és tartotta élve, ami ezt a pénzt kezelte. Ha a nyilvánossághoz akart fordulni az elmúlt 15 év páyázati adataival, akkor ezügyben vélhetően mindannyiunknál könnyebb helyzetben volt. Ha a rálátásunkat növelő felszólalást akart nyilvánosságra hozni, akkor most vélhetően várnunk kell kb. 3420 évet, amíg egy tudós rátalál erre az érdekes korszakra, benne erre az érdekes kis népre, ezzel az érdekes kis politikai perpatvarával. Ugyanis szegényke nem fog hozzánk beszélni! Mert meghalt. Rajta kívül meg úgysem érdekel ez a téma senkit!

"Welsz Tamásról nem tudjuk, hogy mit mondott a hatóságnak, de tegnap, március 20-án a rendőrautóban egyszer csak rosszul lett és meghalt. A mai (március 21-i !)Magyar Nemzet – ki tudja honnan szerzett információk alapján – azt írja, hogy„a 41 éves férfi a napokban jelezte a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy terhelő dokumentumokat szeretne átadni a rendőrségnek. A nyomozók a vállalkozót autóval szállították a bizonyítékokért – egy érdi és egy budai – helyszínre, közben Welsz Tamás rosszul lett. A rendőrök a férfit azonnal az Alkotás utcai mentőállomásra vitték, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni.”

 Több évtizedes védői praxisomból tudom, hogy a terhelő bizonyítékok átadásában nem szoktak a tanúk, vagy a gyanúsítottak belehalni, különösen akkor nem, ha eleve ők „szeretnének” bizonyítékot átadni a hatóságnak. Azt is a gyakorlatból tudom,hogy a Magyar Nemzet mai fenti információi törvényes úton nem juthattak a lap birtokába.

Természetesen én senkit nem gyanúsítok semmivel. Mindkét személy természetes halált halt. "

Írja a blogjában anyám volt válóperes ügyvédje, akit egyszer már sztároltam itt a blogon, amikor a "haverikutya" és a Hír TV stáb afférben feltűnt az egyik, éppen a bal oldali pártmaffia érdekkijárójaként. Abban az esetpéldában az látszott, hogy a rendőri egység kutyája is úgy tud vislekedni, ahogy ő szeretné, itt most ebben a cikkében civil érdekvédőként feszeget szakmai kérdéseket.

Vissza kellene gombolni a kabátunkat. És magunknak kellene felteni azt a kérdést, hogy bennünket érdekel-e ez az izé! Érdemes ezt a szőnyeg alá seperni vagy megér ez némi figyelmet?

A blogomban használok egy prizmát, a közösségi térben elhangzó felszólalásainkat besorolom egy táblázatba. Egyrészt pontosan gondoljuk végig, hogy melyik csoport identitás nevében minősítünk és azt is helyezzük a figyelmünk fókuszába, hogy melyik csoport identitás sík a címzettje a mondandónknak!

A mátrix mindkét oldala ez a prizma:

  • egyéni sík
  • családi életstratégia
  • vonatkoztatási csoport
  • pártmarketing
  • modernizációs sík

Az előző cikk kommentjeiből hozok néhány példát arra, hogy demonstráljam, hogy a táblázat hogy működik:

"Sámán, kezeltesd magad. Ütődött bérretegő operett-vátesz."

Ennek a kommentnek az első fele a személyiség síkot célozza meg, majd vált. A második mondat szerint nem egyéni felszólalás amit produkáltam, hanem valamilyen közösségi cselekmény. Mint közösségi felszólalás is megkap a cikk egy minősítést. "Ütődött és bérretegő." Abban nincs zavar, hogy az első és a második minősítés is ugyan azon a véleményen van. A személyiség síkot ért minősítés szerint "kezelni való" bolond vagyok, a közösségi síkra emelkedett címke szerint meg "ütődött". A két elképzelés meglehetősen közel áll egymáshoz! Gartulálok a hozzászólónak a logikai koherenciához!

Az előző választási kampányban óriási dilemma volt a közbeszédben, hogy veszélyes-e a FIDESZ várható kétharmada. Még az általam tisztelt Kéri László is inkább lehetőséget látott ebben és csitította a félelmeiket megfogalmazókat. Ma már szerintem nem ugyan az a  FIDESZ tevékenységét veszélyesnek minősítők bélyegzése! Ma már nem feltételezgetjük, hogy meg fog szűnni a köztársasági elnök társadalmi kontroll funkciója, a sajtó társadalmi kontroll funkciója, a bíróság és az ügyészség feljebbviteli lehetőség funkciója, a rendőrség és a törvényhozás jogállamot védő funkciója etc. Ma már ezek a bejezett múlt igeidőbe valók.

Anno nekem szegezték a kérdést itt a blogon, hogy a Rákosi rendszer terrorista politikai gyilkosságai vagy a más politikai platformon lévők fizikai fenyegetése az sajátja-e ennek az általam "civilgyilkos" eposzi jelzővel emlegetett FIDESZ - MSZP kurzusnak. Egy 4-5 évvel ezelőtti világkép szerint ez a kurzus nem hasonlítható a Rákosi vagy a korai Kádár országlásához vagy mondjuk Putyin Oroszországának politikai kultúrájához. Ma már ez nem olyan világos,

Az egyre másra napvilágot látó korrupciós botrányok ellenére is pártelkötelezett honfitársainkat szemlélve felmerül az a kérdés, hogy miért bélyegezünk meg másokat úgy, hogy közben határozottan azt állítjuk, hogy nem ő beszél hanem annak a hangját halljuk, aki megfizeti őt és a szájába adja azt, amit hallunk. Középiskolás koromban konkrétan nyomta ezt a történelem tanárunk. Szerinte, amikor a középiskolás diákok az Igazlátó Napon konkrét kérdéseket intéznek élő címzettekhez, akkor egy káprázatnak vagyunk szemtanúi. A kamaszok nem képesek arra, amit a szemünkkel láhatunk. Életem első kutatása ezt a témát  helyezte fókuszba. Mi okunk van azzal címkézni egy másik felszólalót, hogy nem valóságos az, hogy személyesen ő beszél?

Teljesen elvesztettétek az eszeteket a pániktól, hogy buktor és a vona ismét győzhetnek.

Alig várom, hogy ismét megtörténjen és ti végre elhúzzatok a fenébe az antall óta becsomagolt bőröndöstől - haza.

 Ez koherens megszólalás abból a szempontból, hogy a felszólalásomat pártmerketing sík megszólalásának értelmezi és a címzett is pártmarketing sík.

Viszont teljesen el van tévedve ha kiderül, hogy a Részvételi Demokrácia Hálózat az független civil sztori! Ott is el van veszve ez a feladó / címzett dimenzió, hogy most akkor végül is, ki ki ellen? Az ő modelljében van egy JOBBIK FIDESZ koalíció és ezzel szemben meg egy MSZP - MDF koalíció sejlik fel és őszerinte én ennek a politikai áramlatnak a nevében beszélek. Az utolsó mondatából fel vagyok ültetve a zsidó magyaraellenes világösszeesküvés deportáló kitolonciló hajójára, ami ugye a jobb oldali kánon szerint az SZDSZ.

Valójában a blogom egy harapó fogó ehhez a kérdéshez. Totál nem pártpropaganda, amit írok! Azt a síkot befogja egy "érintettek társadalmi önszerveződése" síkról érkező kritika. Egyfojtában azon pörgök, hogy a demokrácia fejlesztő civil mozgalmak miért pusztultak ki, általában a független állampolgári önszerveződésekkel mi történik a Halász-Zuschlag paktum óta! Miért nem jelenik meg a mi nézőpontunk akár csak a sajtónyilvánosságban? A siránkozásaimnak erőteljesen van ilyen vonulata!

A harapófogó felső része meg egy modernizációs kérdés! Eljött-e a magyaroknak a "tudástársadalom"? Itt van-e a kor, amikor a tudomány, a művészet és a civil közbeszéd rálátást fokozó nézőpontjai minden eddiginél erőteljesebben képesek az egekeig fokozni a rálátást? Kivirágzanak-e a rálátást támogató tanácsadó szakmák, szervezet, mozgalmak, média celebek, amikor valamelyik ágazati párbeszéd vagy valamelyik törvény döntés előkészítési folyamata a legszebb, legjobb legreménytelibb jövőképbe kapaszkodik a keretalkotó módosítási javaslatával?

Egészen onnan kezdve, hogy amikor célokat tűzünk ki, amikor arányokat határozunk meg, hogy a fejlesztési pénzeknek hány százaléka meg autópálya építésre, semmibe mutató hidakra és köztéri szökőkutakra vagy stadionokra és ezzel szembe állítjuk a valódi munkahelyteremtést támogató célokat.

Az EQUALT, a LEADERT, a szociális szövetkezeteket, a mentor programokat, a tranzit foglalkoztatási modellt, az ágazati öntudatra ébredésre szánt forrásokat, vagy az informatikai analfabetizmus felszámolására szánt , próbálkozást, és még sorolhatnám... Amikor még odahaza közösségfejlesztőként dolgoztam, az utolsó munkám a "Munkahelyteremtés.hu Program volt. Ebben rendszerbe szedtük az EU forrásokból létrejött 55 féle munkahelytermetést támogató segítő intézményrendszert és a szakma számára közzé tettünk egy egyszerű kereső programot.

Az átlag "Mari néni tudatállapotú" újságírónál nagyobb rálátásom van a kérdésre. Ismerem az EU céljait és végig tekintettem az EU forrásokból létrejött intézményrendszerek 2007 körüli történetét.

Mire költünk mi évi 1000 milliárdot egy olyan korban, ahol az európai, poszt ipari társadalom korból belecsúszunk egy harmadik világ szerű helyzetbe, ahol ma már természetes, hogy az alsó 3 vagy 4 decilis, az időnként szembe kerül az éhezéssel, vagy azzal, hogy halovány lila elképzelése sincs arról, hogy a fűtését hogyan fogja finanszírozni?

Mi történt a hazai bérrel? Mekkora esély van arra, hogy egy tanár, vagy rendőr fizetésből élő homo sapiens biztonságos jövőt tudjon magának megálmodni a következő 10-15 évi belátható jövedelméből?

Alkalmasak-e a civil párbeszéd fórumaink, és a sajtónk, és maga a civil társadalom, és a tudományos discurzus arra, hogy a célkitűző ponttól elkezdve tükörbe tudjunk nézni és meg tudjuk kérdezni a történelmi önmagunktól, hogy Te mi a .... csinálsz?!!

Én rászántam 1000 kommentemet arra, hogy felhívjam a kommentelők és a sajtó figyelmét a Halász-Zuschlag paktumra. 

Ez a paktum a felelős azért, hogy a FIDESZ és az MSZP akadálytalanul térítheti el a forrásokat az eredeti kitűzött céloktól.A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a szakmai pontozásokra épülő rangsort eldobják a kukába, és a pártlistákat veszik figyelembe a pályázati pénzekről szóló döntéshez.Komáromi András szoftvere az EMIR vélhetően adminisztrálja ezt a folyamatot, akár a pályázatokat értékelő szakértők pontozásának mélységéig.

Még ennek az embernek a halála sem teszi fel azt a kérdést, hogy rá kellene-e néznünk a forráselosztás körüli anomáliákra!

Még ebben a cikkben is bizonytalankodik a szerző...

Lehet, hogy ez csak amolyan városi legenda???!!!

Lehet hogy csak fantáziálgatnak az emberek?

Azt a kérdést is szoktam feszegetni, hogy közösségileg vagy egyénileg mi okunk van arra, hogy ekkora vehemenciával mindenképpen a szőnyeg alá akarjuk seperni ezt a témát?

Miért akarjuk turbóztatni az elfojtókánkat e körül a kérdés körül?

Mi okunk van elfelejteni, hogy mi történt?

Mi okunk van elfordítani a fejünket? Miért olyan fontos demonstálni hogy ennek a jelenségnek, a mi jelenünkre, és jövőnkre gyakorolt hatása nulla a négyzetre emelve!

Ennek az embernek a halálával meglehet hogy elkezdődött a Putyinista kor, ahol fizikailag megölik azt, aki szólásra emelkedik és a közjó nevében kérdez!

Az elmult napokban Tamás Gáspár Miklós azt javasolta Schiffer Andrisnak, hogy amikor Vona Gábor vitára hívja őt, akkor csak nyugodtan fütyörésszen a levegőbe és csináljon úgy, mintha "elfelejtette" volna, hogy valaki azt mondta hogy beszélni szeretne vele.

Hont András a hvg-ben hozzá szólt a témához:

"Az igazi botrány azonban föltűnt valakinek? Az, hogy hosszú-hosszú évek óta semmiféle vita nincs a magyar közélet szereplői között. A parlament régen elvesztette ezt a funkcióját, de ma már a tévéműsorokban is csak elvétve ütköztetik álláspontjukat azok, akiknek pedig ez volna a dolga. A szerkesztők, műsorkészítők, tulajdonosok meg elfogadták, hogy a politikus nem megy be vitázni a másikkal, mert a marketingeseik így tartják célszerűnek. Mi van ehelyett? A teljes agyrém: újságírók és elemzők érvelnek egymással szemben. Egy innen, egy onnan. A táborszemlélet pazar megnyilvánulása: a sajtómunkásnak, a politológusnak, az egyéb humánértelmiséginek az a feladata, hogy meg- és kimagyarázza az övéi böffentéseit. Erre ma már intézetek jönnek létre, és ha egy újságíró újságíróként viselkedik, akkor a hagyományos törzsközönségek túlmotivált tagjai egyből nekiszegezik a kérdést: ugyan kinek a szekerét is tolja?"

A közbeszéd körüli kirekesztő rituáléinkkal már Dunát tudnánk rekeszteni! Biztos hogy további "ki miért nem beszélhet!!!!" rítusokra van szükségünk?

Pál Tamás életműve még aktuálisabb, mint amikor 7 évvel ezelőtt elkezdtem ezt a blogot azzal a céllal, hogy az ő érdek artikulációval kapcsolatos nézőpontja ne hiányozzon a civil közbeszédből. Tamás azt kutatta a szervezet szociológiai kutatásaival, hogy a kultúránkban milyen funkciója van annak, amikor a hatalom szankcionálja a problémák kimondását.

Dzsingisz kán effektusnak hívta azt a rituálé kört, amely során valaki azzal demonstrálja a hatalma van - kiszolgáltatott felállást, hogy szankcionálja a problémák kimondását.

qvaszeskecske.jpg

Sokminden bele tartozik ebbe a körbe. Az emberi agresszió rituáléi onnan, hogy megölünk valakit azért mert az EU forrásokról mondani akar valamit a nyilvánosságnak, egészen odáig terjednek, hogy azt javasoljuk a többieknek, hogy ne figyelejenek oda a mondandójára mert ez az ember bolond, csak még az orvosok nem vették észre.

Időnként olyan kitekintést is végzek a blogon, hogy melyik szakmának mi dolga lenne itt?

Mit kellene itt tenni a rendőr szakmának?

Mi dolga itt a jogász szakmáknak? A bírónak? Az ügyésznek? A jogvédőknek?

Mi dolga van ezzel a személyiség rálátását segítő szakmáknak? A pszichológus szakmának? A szociális munkásnak?

Mi dolga van a közösségi tér kommunikációját szervezőknek? A média munkásoknak? A mozgalmak vezetőinek? A pártpolitikai ringbe beszálló hálózatoknak?

A civil közösségfejlesztőknek?

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr325876734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MSZP Afrika Korps 2014.03.24. 21:04:13

Lassan a testtel. Az MSZP-nél még tart az imahét, ápr. 7ig Pintér kezében a sorsotok.

Kim lr Szen 2014.03.24. 21:21:31

@MSZP Afrika Korps: Mi van barom? Téged okádás számra, vagy időre fizetnek?

kvadrillio 2014.03.24. 21:30:28

hgmm....akik MAFFIA-MÓDON KORMÁNYOZNAK, AZOK MAFFIA MÓDSZERREL MÚLNAK EL.....:)

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.24. 21:54:37

Persze állami terror.. Welsz nyilván vádalkut akart kötni mert szorult helyzetben volt, tehát további kompromittáló információkat nyújtott volna a szocialisták zűrös pénzügyeiről...

dr kíváncsivagyok 2014.03.24. 22:25:18

@a nemzet fogatlan provokátora:

további kompromittáló információkat nyújtott volna a szocialisták zűrös pénzügyeiről...

Azután halt meg , hogy átadta ,te szarfaszú...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.03.24. 22:32:46

EZt csak most vettem észre

index.hu/gazdasag/defacto/2014/03/24/defacto_kozbeszerzes/

A computer nevezetű eszköz ha fel van szerelve excel programmal....

Na persze némi szándék is kell hozzá.

Kell az a célképzet, hogy az adatsor rendszerezett információvá tétele az hasznos és fontos.

netnepper 2014.03.24. 22:56:23

Na végre, elkezdték kinyírni a népeket.
Lesz ez még ígyebből is...

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.24. 23:26:10

@dr kíváncsivagyok: Szarfaszú az öreganyád.. Gondolkodj már ember! Miért nyírnának ki valakit, aki vádalkut köt velük, aztán meg majd egy jó kis riportot lehet csinálni vele a Hír tv-ben, mondjuk április 4-én..
Ostoba gyűlölködésed már alapvető logikai képességeidet is kikezdte úgy látszik. Szánalmas vagy..

MSZP Afrika Korps 2014.03.24. 23:29:19

@a nemzet fogatlan provokátora: hazudik

Welsz nem adott át semmi ui. előbb meghalt. Majd egy bizalmasa adta át a pincekúcsot.

Keszkeno 2014.03.24. 23:30:51

A kép nem photoshop?

csak egy néző 2014.03.24. 23:35:41

@a nemzet fogatlan provokátora:
Honnan vagy ilyen tájékozott kicsirigó?
Figyu csak egy kicsit.
"Papp és Welsz kapcsolata annyiban mindenképpen érdekes, hogy baráti, ismeretségi körében a nemrég elhunyt férfi többször is utalt arra, hogy jó kapcsolatai vannak.

„Érdekes, de amikor Uruguayban voltunk, Tamás nekem azt mondta, hogy inkább fideszes kapcsolatai vannak” – válaszolta Papp, amikor arról kérdeztük: ismeretei szerint kik voltak azok a szocialista politikusok, akiket Welsz ismerhetett, esetleg az exkluzív klubbon keresztül. „Tamás nem volt túl közlékeny” – mondta ezzel kapcsolatban Papp. Eddig azonban csak egy politikusról, az előzetesben lévő volt MSZP-s Simon Gáborról derült ki, hogy kapcsolatban állt Welsszel."
index.hu/belfold/2014/03/24/welsz_tamas_es_a_budai_elitklub_titka/

putris72 2014.03.24. 23:42:00

www.origo.hu/itthon/20080602-a-welt-2000-kft-es-a-nemzeti-fejlesztesi-ugynokseg-kapcsolata.html?pIdx=1 Na erről a cégről beszelünk!A Blogírónak sem volt valami nagy rálátása a dologra mert akkor nem irt volna ennyi hülyeséget!

Hannibal ante portas 2014.03.25. 00:05:38

Ma este is azzal a csöndes ámulattal hajtom álomra a fejem, hogy mekkora az Isten állatkertje.
Hosszabb a poszt, mint jó néhány Móricz novella (pl. A hét krajcár kb. 40% - kal rövidebb). Mondhatnám azt is: sok beszédnek sok az alja. Teteje meg nincs neki.
süti beállítások módosítása